Dusená sladká kapusta s karamelom a zelenými jablkami fotorecept

sracz - fotkasracz, 21. septembra 2012
Dusená sladká kapusta s karamelom a zelenými jablkami (fotorecept)
Foto: sracz

Mám vnútorný pocit, že sa s Vami doma potrebujem podeliť aj s mojimi skúsenosťami s prípravy tejto dobroty. Dusená kapusta, tentoraz to bude sladká, Zobraziť celý popisMám vnútorný pocit, že sa s Vami doma potrebujem podeliť aj s mojimi skúsenosťami s prípravy tejto dobroty. Dusená kapusta, tentoraz to bude sladká, je častým variantom doplnenia mäsových pečených špecialít. Kapustu ľúbim na "všelijak" ale osobne si dokážem i niekoľkorazy po sebe, pochutnať hlavne na „hev i tam_kách, cik_cakoch či fliačkach“ s popraženou sladkou kapustou. Dusenú som varil ako prílohu k pečenému kuraťu s „karlovarskou“ varenou knedľou. Jej rcp nasleduje hneď po tejto kapuste.

6÷8
porcií
12 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks žltá menšia
3÷4 PL (kukuričný)
1 200÷1 500 g stredne veľká
2 PL
podľa potreby g alebo vegeta
1 KL suchá celá
podľa chuti g
2÷3 PL na karamel
2 ks veľké
120 ml sladšie
1 ks surový strúhaný na zahustenie




Postup

  1. 1

    ingrediencie na štart!

    Dusená sladká kapusta s karamelom a zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    veľkú (alebo dve menšie) žltú cibuľu pokrájame na úhľadné pásiky a udusíme ju „do sklovita“ na 3÷4 PL olivového oleja; než sa cibuľa udusí, pokrájame asi 1 500 g hlávku bielej kapusty, rozrezanej na ¼ s vyrezaným hlúbikom, na ~10 mm široké pásiky.

    Dusená sladká kapusta s karamelom a zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pokrájanú kapustu pridáme k udusenej cibuli, jemne osolíme (ja som použil 1 PL vegety), oMČKujeme, prisypeme 1 KL suchej celej rasce, podlejeme 2 PL octu (použil som jablkový, v ktorom mám vloženú červenú feferónku); premiešame a odkryté krátko podusíme; získaný čas využijeme na pokrájanie 2 zelených neolúpaných jabĺk (rozrežeme na ¼ a vyrežeme jaderník), ktoré pokrájame ~ na 3 mm hrubé trojuholníčky.

    Dusená sladká kapusta s karamelom a zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    v strede kapusty, pomocou varešky, vytvoríme priestor (~ 100 mm) do ktorého vsypeme 2÷3 PL kryšcukru a keď začne karamelizovať, zhnednutú časť postupne zmiešavame s okolitou kapustou.

    Dusená sladká kapusta s karamelom a zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme pokrájané jablká, 120 ml sladkého „sivého kamaráta“ (biele sladké víno Badacsonyi szürkebarát – Greyfriar, ročník 2008), jemne zmiešame a necháme podusiť, než sa odparí alkohol.

    Dusená sladká kapusta s karamelom a zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ochutnáme, podľa potreby pridáme soľ alebo MČK a ak konzistencia zodpovedá našej chuti, ku kapuste s jablkami „pristrúhame“ jeden surový zemiak, premiešame a

    Dusená sladká kapusta s karamelom a zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    teraz už prikryté pokrievkou, necháme dodusiť až po finálny výsledok – presne tak, ako to vidíte v hmle! Servírujeme ako prílohu k pečenému alebo grilovanému mäsu; mne však chutí aj tak, iba na čisto, „bez ňičeho“!

    Dusená sladká kapusta s karamelom a zelenými jablkami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

frezia68
Len som tu ráno nakukla,lebo ešte nechcem buntošiť riadom a tu aký dobrý recept-moja obľúbená kapusta.A veru dobrú robíš :-))) a s pečenou krkovičkou :-))) by som aj raňajkovala.
medulienka122
fíha, s jablkami a so sivým "barátom" som ešte nerobila... Sympatický recept - 120 ml do kapusty a zvyšok - barátom , do gágora, fínom, môže byť:-)))
huck
Máš fantasticky dobrý vnútorný pocit ! :) -vdaka zaň! Ja som do poslednej bunky mojej bytosti kapustová (zbožňujem ju na všetky možné spôsoby aj tak „bez ňičeho“! , ale takúto parádnu dobrotku som zatial neslýchala-nechýrovala.
sracz
Šak ňe post, ta čom ňeuvariš? A po druhi raz = lačnej šviňi še ľem o kukurici šňije – ta ňe!? :-))) :-))) :-))) Ďakujem Ti milá @frezia68 – kamaláska moja! Kapustičku veru môžem aj ja na všeliako!!!
sracz
… a cigánsku hudbu Šaniho Balogha z Mestskej vinárne v Košiciach, z čias mojej mladosti, k tomu vínku navyše aj rezké čapáše i nostalgické “halgatovy” a … ďakujem Ti za spomienky @medulienka122 milá – aj Ty si moja krvná skupina (A1 Rh+) – bielu kapustu so zelenými jablkami, červenú s tmavočervenými – az budem robiť s krkovičkou, tak nafotím a prispejem – sľubujem! Hej a sivý kamarát je dobrý aj z Badacsónyu, ale na juh, pod mojimi Košicami je najsamlepšejší!
sracz
Ďakujem Ti za vyznanie i za priznanie milá @huck – leberry Girl – tak sme sa tu, pod mojim rcp stretli 4 – ako do pauzírovaného mariášu - @frezia68 - @medulienka122 – Ty, @kuck – a ja, @sracz – Ferry_gazdiniak, všetci milovníci kapustných hlavičiek. Realizáciou tohoto mojeho rcp Ti na “betón” zaručujem ďalšiu super mňamku – to ci bečeľujem na holi pupek i na mojo sumeňe! Navar, naservíruj a so zatvorenými očami vychutnávaj ten nectar Bohov z Olympu! Dobrú chuť aj Tebe!
marianne
hmm,tato kapusticka moze byt dobra-predobra k masku ako stvorena
marta09
hihi sracz aj ja som A1 Rh+, teda aj vy ste moja krevná skupina, bo i ja tak robím podobne ale červenú kapustu ale tež bez teho šivého kamaráta, bo do červenej kapusty dávam červené vínko ale ta to tež bars fajne, ta vera že ja to najbližši vyskúšam zo sivým baratom bo isce ešče net post
sracz
Múdre zamyslenie sa, milá @marianne - nielen že môže ale aj je!!! Neboj sa, veď vyskúšaj a uvidíš či neuvidíš!
sracz
Ciao a vítaj do našej A1Rh+ partie @marta09 - pokrvná sestrička. Šivi kamarat, ta to ľem do bilej kapusti, no do červenej ja radši sv. Vavřinečka zos južnej Moravy a kedz eščik gu temu je fajna pečena šviňska karkovička - ach jáj - ľepšeho už ňet na calim Božim Švece! Nuž ale aj Tebe veľmi pekne ďakujem za milé slová!
ancicka
Tak na čisto bez ničeho vyskúšam aj ja.takú som ešči nerobila.
Jablkok še urodzilo.Som zvedava na tú dobrotku.kk
jerica
@ šracz, to še i mne pači,ja veru to zrobim,dzekujem za šviži recept od švižeho chlopa:-)
betka11
@sracz aj keď som krvná skupina B milujem kapustu tiež na všetky spôsoby a veru vyskúšam aj túto tvoju
sracz
Pobrobuj, navar a pokoštuj milá @ancicka - zo žeľenimi jablučkami, ňe bars sladkimi, bars fajna lakocinka - a daj mi znac, jak ci šmakovalo!
sracz
Ta i ja Tebe švižo, tak od šerca, dzekujem, prekedvešna @jerica - beťar dzifče, a dobre šmaki ci žičim aj Tvojej famiľiji! -:)))))))
sracz
Tak práve Tz si tým najsamlepším dôkazom toho, milá @betka11 - že dobrá kapustička spája dobrých ľudí, bez rozdielu krvných skupín, farby kože, veku, hmotnostných kategórií a pohlavia. Vopred Ti prajem dobrú chuť pri koštovke aj tejto kapusty!
sashenka1
Sracz-mojho muza sused z po Sibenej hory,hladala som recept na sladku dusenu kapusticku k pecenemu pliecku,nasla som ten tvoj a velmi sa mi pacia,tie veci co do nej davas,tak ju idem urobitmdakujem za recept a drz palciky aj na nohoch,nemam sice Badacsony,ale nejake miestne kanadske biele,tak dufam,ze to nepohubi chut tej kapusticky,papa
sashenka1
tak krajan moj,kapusticku som urobila podla tvojho receptu a tak ako pises,ked nevyskusam,neuverim-bola fantasticka,k tomu pomaly pecene bravcove pliecko s kozou a varene zemiaky aj bataty-lakocinka carny princ-ako hovori moja dcera,tak sme sa napchavali a za tym fajne pivko,no bola to vecera,dllllho som nemohla zaspat,dakujem za recept...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia