Dusená ryža

Dusená ryža (fotorecept)

Autor receptu: ovyfj

Dusená ryža je veľmi obľúbená potravina. Dokumentujeme postup prípravy podľa knihy: Technológie pre 1. ročník učebného odboru kuchár, Gara, Máziková, Gogová, 2007. Suroviny uvádzame na 10 porcií, z ktorých si ľahko možno vyrátať potrebné množstvo. Dobrú skúsenosť máme s guľatozrnnou lúpanou ryžou. Správne pripravená ryža je sypká, nerozvarená s typickou vôňou a chuťou, ktorá je zvýraznená cibuľou a klinčekom.

10
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. V našom prípade pripravujeme ryžu na 4 porcie (suroviny v zozname sú na 10 porcií).
  2. Ryžu odvážime, preberieme - odstránime kamienky, nečistoty.
  3. Preplachujeme, sparíme v horúcej vode.
  4. Dobre premiešame, vodu zlievame cez sitko, aby sme zachytili ryžu. Preplachovanie opakujeme, kým voda prestane byť mútna.
  5. Posledný krát preplachujeme studenou vodou, aby sa ryža zachladila a nezačala pučať.
  6. Ryžu necháme odkvapkať. Suchá sa ľahšie restuje a nelepí sa na dno hrnca.
  7. Medzitým si pripravíme ostatné suroviny. Koľko gramov ryže - toľko mililitrov vody.
  8. Keď je ryža odkvapkaná, rozohrejeme kastról a pridáme potrebné množstvo tuku.
  9. Na rozohriaty tuk nasypeme ryžu.
  10. Restujeme 3 -5 minút. Medzitým si rozohrejeme rúru.
  11. K ryži pridáme ostatné suroviny. Soľ, cibuľu s klinčekom na zvýraznenie chuti.
  12. Odmerané množstvo vody privedieme do varu. Studená voda spomalí tepelnú úpravu. Vriacu vodu nalejeme k ryži. Platí zásada - koľko ryže, toľko vody.
  13. Premiešame a krátko povaríme pod pokrievkou.
  14. Keď je voda odparená, hrniec s ryžou odstavíme z tepelného zdroja a vložíme do rúry, kde dusíme do mäkka.
  15. Keď je ryža hotová, vyberieme cibuľu s klinčekom a ryžu vidličkou premiešame, čím sa odparí voda a ryža zostane sypká.