Dusená ryža
Dusená ryža (fotorecept)
Autor receptu: ovyfj
Dusená ryža je veľmi obľúbená potravina. Dokumentujeme postup prípravy podľa knihy: Technológie pre 1. ročník učebného
odboru
kuchár, Gara, Máziková, Gogová, 2007. Suroviny uvádzame na 10 porcií, z ktorých si ľahko možno vyrátať potrebné množstvo.
Dobrú skúsenosť máme s guľatozrnnou lúpanou ryžou. Správne pripravená ryža je sypká, nerozvarená s typickou vôňou a
chuťou, ktorá je zvýraznená cibuľou a klinčekom.
10 porcií |
60 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny. V našom prípade pripravujeme ryžu na 4 porcie (suroviny v zozname sú na 10 porcií).
- Ryžu odvážime, preberieme - odstránime kamienky, nečistoty.
- Preplachujeme, sparíme v horúcej vode.
- Dobre premiešame, vodu zlievame cez sitko, aby sme zachytili ryžu. Preplachovanie opakujeme, kým voda prestane byť mútna.
- Posledný krát preplachujeme studenou vodou, aby sa ryža zachladila a nezačala pučať.
- Ryžu necháme odkvapkať. Suchá sa ľahšie restuje a nelepí sa na dno hrnca.
- Medzitým si pripravíme ostatné suroviny. Koľko gramov ryže - toľko mililitrov vody.
- Keď je ryža odkvapkaná, rozohrejeme kastról a pridáme potrebné množstvo tuku.
- Na rozohriaty tuk nasypeme ryžu.
- Restujeme 3 -5 minút. Medzitým si rozohrejeme rúru.
- K ryži pridáme ostatné suroviny. Soľ, cibuľu s klinčekom na zvýraznenie chuti.
- Odmerané množstvo vody privedieme do varu. Studená voda spomalí tepelnú úpravu. Vriacu vodu nalejeme k ryži. Platí zásada - koľko ryže, toľko vody.
- Premiešame a krátko povaríme pod pokrievkou.
- Keď je voda odparená, hrniec s ryžou odstavíme z tepelného zdroja a vložíme do rúry, kde dusíme do mäkka.
- Keď je ryža hotová, vyberieme cibuľu s klinčekom a ryžu vidličkou premiešame, čím sa odparí voda a ryža zostane sypká.