Foto: glosterka
Jednoduchý recept na dusenú ryžu. Je lahodná, jemná a vhodná ako príloha k mnohým zeleninovým a mäsovým jedlám. Podľa nej si môžte spraviť aj Zobraziť celý popisJednoduchý recept na dusenú ryžu. Je lahodná, jemná a vhodná ako príloha k mnohým zeleninovým a mäsovým jedlám. Podľa nej si môžte spraviť aj rizoto. ;-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ryžu dáme na jemné sitko a 2 x ju opláchneme studenou vodou. Necháme dobre odkvapkať škrob. Medzitým si zohrejeme asi 500 ml vody a dáme si na sporák hriať platňu na plný plameň. Ryžu poslednýkrát prejeme horúcou, nie vriacou vodou a necháme odkvapkať.
- 2
Hrniec položíme na platňu, dáme doň olej, ryžu, zalejeme ju dvoma hnčekmi vlažnej vody a pridáme soľ. Do stredu položíme očistenú cibuľu, do ktorej sme napichli klinček (nemusí byť).
- 3
Hrniec prikryjeme a počkáme, kým nám ryža zovrie. Upozorní nás na to pokrievka, ktorá začne buchotať. Ihneď stíšime plameň, pričom dáme pozor, aby nám nevykypela a pokrievku dáme našikmo!
- 4
Stopneme si 10 minút a na slabom plameni ju dusíme. Presne po 10tich minútach ju vypneme, zakryjeme úplne pokrievkou a na platni necháme ešte postáť 5 minút. Po 5tich minútach ochutnáme ryžu. Mala by byť akurát. Dobrú chuť. :-)
- 5
Poznámka: Z tejto dávky vyjdú cca 4 porcie. Môžte použiť ľubovoľný hnček. Ja som použila 300 ml. Ak chcete viac ryže, dáte o trošku viac oleja, 2 hrnčeky ryže, 4 hrnčeky vody, 2 KL soli a väčšiu cibiľu.
- 6
Takto vyzerá naservírovaná ryža. :-) Vpravo dusené zemiačky od Čistinky a dnešné hlavné menu mäsko na horčici. :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja ryzu nepreplachujem. Na masti/oleji oprazit do sklovita cibulku, po oprazeni okorenit, okminovat /spinava ryza - nemusi sa/, nasypat hrncek NEPREMYTEJ ryze, oprazit, kym nehrkoce, ako tu dakto uz spominal... zaliat 1 a 3/4 hrncekom vody, premiesat, prykrit a dat na najmensi plamen / ja davam este strucik cenaku a ak mam, nedavam vodu, ale vyvar, dakto dava kari, dakto vegetu :( / za 10 min vypnem ohen, NEODOKRYVAM a necham este 10 min "dojst". Odokryt, premiesat a nechat odokryte - odpari sa voda a ryza ostane sypka - al dente ;)