Foto: mesiar50
Takýmto spôsobom som robil knedľu prvý krát.
Suroviny
2500 g z obchodu |
|
Suroviny na parenú knedľu: | |
1000 g |
|
2 bal. sušené |
|
2 ks |
|
300 ml |
|
300 ml |
|
2 ČL |
|
1 PL |
|
4 PL |
|
Suroviny na dusenú kapustu: | |
1 ks |
|
podľa potreby |
|
|
|
|
|
1 ks smažená |
|
(drvená) |
|
3 PL pod cibuľu |
|
|
Postup
-
1
Ahojte. Prvé čo si spravíme bude dusená kapusta. Začneme s tým, že si posekanú cibuľu posmažíme na oleji (3 PL). K usmaženej cibuli (1 ks) pridáme podľa potreby rascu celú.
-
2
Na strúhadle si posekáme kapustu (1 ks).
-
3
Ďalej, posekanú kapustu pridáme k usmaženej cibuli, mierne posolíme, okoreníme a podlejeme ju teplou vodou, ale iba toľko, aby nám neprihorela. Treba ju ,,sledovať " a keď je za potreby tak potom vodu doliať. Zakryjeme ju a dusíme zhruba 1 hodinu. Keďsa nám zdá, že je už hotová tak ju ochutnáme a ak treba tak ju dochutíme, či už soľou, alebo koreninami. Na dusenú kapustu potom prilejeme ocot a zmes kapusty premiešame. Naozaj záleží len a len na vašej chuti, že ako si ju dochutíte. No treba rátať aj s tým, že po čase sa tá voda z kapusty odparí a potom môže byť buď to slaná, alebo pikantná od korenia.
-
4
A dostali sme sa prosím pekne k bodu,nkde si pripravíme knedľu. Knedľu som s týmto postupom robil prvý krát v živote. Začneme s tým, že preosiatu múku a 2 ČL soli premiešame. Ďalej k múke primiešame 2 balíčky sušeného droždia (Dr.Oetker), 1 PL kryštálového cukru a zmes premiešame varechou. Pridáme 2 žĺtky, 300 ml vlažného mlieka, 300 ml vlažnej vody a zmes znovu premiešame, no teraz už so šľahačom s hnieťacími hákmy.
-
5
Zmes múky a ostatných surovín hnietime, len krátko a náslene k nej pridáme slnečnicový olej (4 PL).
-
6
Cesto ďalej musíme hnietiť zo pár minút, pokiaľ nebude hladké a lesklé.
-
7
Potom som cesto zakryl potravinárskou fóliou.
-
8
Ďalej som ho zakryl utierkou.
-
9
Cesto som zakryl ešte aj dekou aby ,,neprechladlo". Moja starká cesto veľakrát takto zakrývala, ináč by ma to ani nenapadlo.
-
10
Asi po 45 minútach nám cesto pekne nakyslo.
-
11
Cesto dáme na pomúčenú dosku a ja som si ho rozdelil na tri časti. Tá tretia najmenšia časť bude pre moju žienku,bkeďže má rada buchty na pare. Inak by som robil knedle iba z polovičnej dávky keď netreba tých buchiet.
-
12
Tak je, ako sme sa ,,dohodli". Z dvoch častí budú knedle. Sformujeme si ich podľa svojich predstáv a necháme ich podkysnúť zo 15 minút.
-
13
Tretiu časť cesta vyvaľkáme a pohárom si potom odkrojíme cesto na buchty.nSurové buchy necháme podkysnúť asi 10 minút.bCesto určené na buchty malo váhu 1170 g.
-
14
Tri nádoby naplníme vodou a počkáme pokiaľ nám voda nezačne vrieť.
-
15
Do tých väčších hrncov som dal cesto na knedle a do tej tretej som vložil potom cesto na buchty. Knedle som varil zakryté pokrievkou 25 minút a buchty 15 minút. Pokrievka sa smie zložiť z hrnca až po celkovom uvarení cesta.! ! !
-
16
Keď sú knedle uvarené tak si najprv jednu bleskovo položíme na plech a popicháme ju buď špajlou, alebo ihlicou k háčkovaniu ako som to urobil aj ja. Ihlica musí vbehnúť hlbšie ako je stred uvareného cesta, aby para vyfučala a knedle nesplasli (neklesli). Spravíme to aj s druhou knedľou a tiež aj s buchtami.
-
17
Dusenie kačky: Podlial som kačku vodou a dusil som ju pod poklopom z jenského skla 1 hodinu a 45 minút pri 180 C a potom som zvýšil teplotu na 200 C a 15 minút som ju ešte griloval, aby chytila farbu.Kto nemá funkciu gril na rúre tak si kačku iba jednoducho dopečie.
-
18
To bude asi tak všetko. Pekný deň prajem každému z vás.
Buchty som varil tiež vo vode,ale,,nič moc".Keď som ich robil na gáze
v pare boli o moc krajšie.Takto na ne pri varení kvapká voda a na knedle tiež.Preto aj ten povrch knedlí nie je pekný,ale chutili každéme a to je hlavná vec.
Ďakujem ti pekne.
A kačičku máš utešenú, jedna radosť. Si naozaj šikovný.
"nandal" - my sa k tebe chystáme na návštevu, a ty dáš adresu, kde sa dá objednať. Tak objednávam a dávam 5*. :-).
Tak je ako píšeš.Buchty som nemal vôbec v pláne.
Chcel som jednu knedľu dať zamraziť.Príde do kuchyni moja drahá polka a vraví:
,,Jéj budeme mať buchty."Tak som jej spravil, ale nie sú
vydarené ani na 60 %.Ďakujem ti milá @sovka za rady a tiež za pekný komentár.
Azda som ti zadal na fb zlú adresu.?
Tu sa dá objednať všetko na svete, ale škoda že iba na obrázkoch.Ok, foto pošleme vo vysokom rozlíšení.
Si naozaj zlatá, ďakujem ti veľmi pekne. :-)
Pred dvoma tyzdnami bola u mna mama a presne toto nam navarila napiekla.
Aj ja chcem dostat od mojho muzicka takyto obedik :))
Clovek nemoze mat vsetko :D
Nemás čo,,banovať".Tvoja drahá polovička vyniká v niečom inom lepšie ako ja.
A okrem toho musíš mať skvelú maminu,keď ti chodí pomáhať.Som naozaj rád,že sa ti jedlo páči.Ďakujem ti veľmi pekne. :-)
@terinka55
Ďakujem ti srdečne.
@dr
Ďakujem ti pekne.
@martamm
Síce v niektorom bode pracovného postupu
píšem,že som kačku piekol zakrytú,ale rozhodol som sa,že keď to jedlo bolo skoro
celý čas zakryté,že tak dám názov dusená.
Marti,ďakujem ti srdečne.
Prepáč,v bode 17 som mal postup nejasne napísaný.Už som si to opravil.
@martamm
Marti postup v bode 17 som napísal jasnejšie.Ospravedlňujem sa ti. :-)
Máš vlastne pravdu.Optimálne je použiť pol kg múky.Tvoja knedľa je veľmi chýrečná na vareche a určite sa pri nej ,,zastavím."
Tvoja vnučka môže byť na teba hrdá,keďže si skvelá kuchárka.Musím skonštatovať,že príprava či už knedle,alebo buchiet mi ide lepšie aj mne na pare. :-)
Ďakujem ti pekne a želám ti pekný deň.
@slavkabis
Tak je to ako píšeš.Čerstvé knedle sú najchutnejšie samozrejme. :-)
Srdečná vďaka za pekný komentár.
,,Kočky"mám dve doma,ale ich nedusím.
Skôr oni mňa. :-) Potešil a rozveselil ma tvoj komentár.Ďakujem ti veľmi pekne.
Cez sviatky nebudem doma a tak sme si sviatky spravili uż teraz.Inak,keď som doma
na dovolenke,tak varím poväčšine iba ja.
Ďakujem ti pekne.
@patroveckypitrs
Ďakujem ti veľmi pekne kamarát.
Nepochybujem o tom,že kačku vieš aj ty chutne pripraviť Evička.
Poznám ten ,,grif" s mliekom.S rýchlym účinkom nahradí funkciu gril na el.rúre.Veľmi pekne ti ďakujem.
Veľmi pekne ti ďakujem. :-)
Ďakujem ti veľmi pekne priateľu.
@sracz
Keď už spomínaš tú knedľu, tak práve tá ma priviedla sem na túto stránku o varení.V nl
parené knedle nepoznajú a potreboval som sa to naučiť.Teraz si už uvarím čo si, len zažiadam a keď sa mi to nepodarí na prvý krát, tak to vyjde na tretí krát.Ďakujem ti pekne priateľu @sracz .