Dusená kačka s knedľou a kapustou fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 4. decembra 2015
Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept)
Foto: mesiar50

Takýmto spôsobom som robil knedľu prvý krát.

Suroviny

2500 g z obchodu
Suroviny na parenú knedľu:
1000 g
2 bal. sušené
2 ks
300 ml
300 ml
2 ČL
1 PL
4 PL
Suroviny na dusenú kapustu:
1 ks
podľa potreby
1 ks smažená
 (drvená)
3 PL pod cibuľu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ahojte. Prvé čo si spravíme bude dusená kapusta. Začneme s tým, že si posekanú cibuľu posmažíme na oleji (3 PL). K usmaženej cibuli (1 ks) pridáme podľa potreby rascu celú.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na strúhadle si posekáme kapustu (1 ks).

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej, posekanú kapustu pridáme k usmaženej cibuli, mierne posolíme, okoreníme a podlejeme ju teplou vodou, ale iba toľko, aby nám neprihorela. Treba ju ,,sledovať " a keď je za potreby tak potom vodu doliať. Zakryjeme ju a dusíme zhruba 1 hodinu. Keďsa nám zdá, že je už hotová tak ju ochutnáme a ak treba tak ju dochutíme, či už soľou, alebo koreninami. Na dusenú kapustu potom prilejeme ocot a zmes kapusty premiešame. Naozaj záleží len a len na vašej chuti, že ako si ju dochutíte. No treba rátať aj s tým, že po čase sa tá voda z kapusty odparí a potom môže byť buď to slaná, alebo pikantná od korenia.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A dostali sme sa prosím pekne k bodu,nkde si pripravíme knedľu. Knedľu som s týmto postupom robil prvý krát v živote. Začneme s tým, že preosiatu múku a 2 ČL soli premiešame. Ďalej k múke primiešame 2 balíčky sušeného droždia (Dr.Oetker), 1 PL kryštálového cukru a zmes premiešame varechou. Pridáme 2 žĺtky, 300 ml vlažného mlieka, 300 ml vlažnej vody a zmes znovu premiešame, no teraz už so šľahačom s hnieťacími hákmy.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmes múky a ostatných surovín hnietime, len krátko a náslene k nej pridáme slnečnicový olej (4 PL).

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto ďalej musíme hnietiť zo pár minút, pokiaľ nebude hladké a lesklé.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som cesto zakryl potravinárskou fóliou.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalej som ho zakryl utierkou.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som zakryl ešte aj dekou aby ,,neprechladlo". Moja starká cesto veľakrát takto zakrývala, ináč by ma to ani nenapadlo.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Asi po 45 minútach nám cesto pekne nakyslo.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto dáme na pomúčenú dosku a ja som si ho rozdelil na tri časti. Tá tretia najmenšia časť bude pre moju žienku,bkeďže má rada buchty na pare. Inak by som robil knedle iba z polovičnej dávky keď netreba tých buchiet.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tak je, ako sme sa ,,dohodli". Z dvoch častí budú knedle. Sformujeme si ich podľa svojich predstáv a necháme ich podkysnúť zo 15 minút.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tretiu časť cesta vyvaľkáme a pohárom si potom odkrojíme cesto na buchty.nSurové buchy necháme podkysnúť asi 10 minút.bCesto určené na buchty malo váhu 1170 g.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tri nádoby naplníme vodou a počkáme pokiaľ nám voda nezačne vrieť.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Do tých väčších hrncov som dal cesto na knedle a do tej tretej som vložil potom cesto na buchty. Knedle som varil zakryté pokrievkou 25 minút a buchty 15 minút. Pokrievka sa smie zložiť z hrnca až po celkovom uvarení cesta.! ! !

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Keď sú knedle uvarené tak si najprv jednu bleskovo položíme na plech a popicháme ju buď špajlou, alebo ihlicou k háčkovaniu ako som to urobil aj ja. Ihlica musí vbehnúť hlbšie ako je stred uvareného cesta, aby para vyfučala a knedle nesplasli (neklesli). Spravíme to aj s druhou knedľou a tiež aj s buchtami.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Dusenie kačky: Podlial som kačku vodou a dusil som ju pod poklopom z jenského skla 1 hodinu a 45 minút pri 180 C a potom som zvýšil teplotu na 200 C a 15 minút som ju ešte griloval, aby chytila farbu.Kto nemá funkciu gril na rúre tak si kačku iba jednoducho dopečie.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    To bude asi tak všetko. Pekný deň prajem každému z vás.

    Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
Knedliky mas prenadherne nadychane,ale mi povedz,tie buchty si neplnil a varil ich tiez vo vode?Tak to mne sa sza,mozna sa mylim.No aj tak su krasne nadychane.Konecne aj masko od teba.Si majsret aj na kolace aj na jedlo.Vdaka za teketo krasne a krasne rozpisane recepty.Co dodat,len 5*.
@jozka2
Buchty som varil tiež vo vode,ale,,nič moc".Keď som ich robil na gáze
v pare boli o moc krajšie.Takto na ne pri varení kvapká voda a na knedle tiež.Preto aj ten povrch knedlí nie je pekný,ale chutili každéme a to je hlavná vec.
Ďakujem ti pekne.
Knedľa sa ti vydarila neúročne, buchtičky o trochu menej. Aj keby si ich paril, neboli by celkom nadýchané, na ne totiž treba o pozanie redšie cesto ako na varené knedle. Tie by sa z redšieho cesta robiť nedali, neudržali by tvar, vo vode b sa roztiahli na placku. Takže chápem, že si zvolil kompromis. ale lepšie by bolo robiť každé zvlášť, z rôzneho cesta.
A kačičku máš utešenú, jedna radosť. Si naozaj šikovný.
@sovka 62
Tak je ako píšeš.Buchty som nemal vôbec v pláne.
Chcel som jednu knedľu dať zamraziť.Príde do kuchyni moja drahá polka a vraví:
,,Jéj budeme mať buchty."Tak som jej spravil, ale nie sú
vydarené ani na 60 %.Ďakujem ti milá @sovka za rady a tiež za pekný komentár.
@medulienka122
Azda som ti zadal na fb zlú adresu.?
Tu sa dá objednať všetko na svete, ale škoda že iba na obrázkoch.Ok, foto pošleme vo vysokom rozlíšení.
Si naozaj zlatá, ďakujem ti veľmi pekne. :-)
No nadhera:) Pekne si navaril.
Pred dvoma tyzdnami bola u mna mama a presne toto nam navarila napiekla.
Aj ja chcem dostat od mojho muzicka takyto obedik :))
Clovek nemoze mat vsetko :D
@slawi
Nemás čo,,banovať".Tvoja drahá polovička vyniká v niečom inom lepšie ako ja.
A okrem toho musíš mať skvelú maminu,keď ti chodí pomáhať.Som naozaj rád,že sa ti jedlo páči.Ďakujem ti veľmi pekne. :-)
@terinka55
Ďakujem ti srdečne.
@dr
Ďakujem ti pekne.
@martamm
Síce v niektorom bode pracovného postupu
píšem,že som kačku piekol zakrytú,ale rozhodol som sa,že keď to jedlo bolo skoro
celý čas zakryté,že tak dám názov dusená.
Marti,ďakujem ti srdečne.


Knedľa sa ti parádne vydarila. Mali ste výborný obed. Robím ako ty, no nám stačí z pol kila múky. Tiež som včera robila knedľu k pečenému mäsu. Varenie knedle mi nejde, ja ju len parím. Udusila som k nej hlávkovú kapustu. Pre vnučku som spravila aj dve parené buchty plnené lekvárom:-) Po návrate zo školy napodiv mäso odignorovala a dala si parené buchty. Pekný deň ti prajem.
@babkamt
Máš vlastne pravdu.Optimálne je použiť pol kg múky.Tvoja knedľa je veľmi chýrečná na vareche a určite sa pri nej ,,zastavím."
Tvoja vnučka môže byť na teba hrdá,keďže si skvelá kuchárka.Musím skonštatovať,že príprava či už knedle,alebo buchiet mi ide lepšie aj mne na pare. :-)
Ďakujem ti pekne a želám ti pekný deň.
@slavkabis
Tak je to ako píšeš.Čerstvé knedle sú najchutnejšie samozrejme. :-)
Srdečná vďaka za pekný komentár.
@mesiar50 , lacko aj ja robím takto dusenúpečenú kačku ( aj hus), mám na to ten hrniec oválny aj s poklopom, najprv podliate dusím, aby mäso zmäklo a druhú polovicu času už len dopekám odokryté, pritom obrátim najprv na brucho a potom na chrbát, nech je celá chrumkavá, na konci pečenia ju polejem mliekom. Ale ty si to parádne pripravil, komplet.
Keď sa u nás doma súťaží vo varení halušiek s bryndzou, navrhujem aj variant "pečená kačka s dusenou kapustou a knedľou"!!! Som presvedčený, kamarát Laci Mäsiar @mesiar50 a určite nebudem sám, že by si sa tam nestratil ani Ty! Prechutná to dobrota s plným nebom hviezd!
@kecemis
Ďakujem ti veľmi pekne priateľu.
@sracz
Keď už spomínaš tú knedľu, tak práve tá ma priviedla sem na túto stránku o varení.V nl
parené knedle nepoznajú a potreboval som sa to naučiť.Teraz si už uvarím čo si, len zažiadam a keď sa mi to nepodarí na prvý krát, tak to vyjde na tretí krát.Ďakujem ti pekne priateľu @sracz .

Pridaj komentár k receptu: