Dusená kačka s knedľou a kapustou (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Takýmto spôsobom som robil knedľu prvý krát.

Suroviny

Postup

  1. Ahojte. Prvé čo si spravíme bude dusená kapusta. Začneme s tým, že si posekanú cibuľu posmažíme na oleji (3 PL). K usmaženej cibuli (1 ks) pridáme podľa potreby rascu celú.
  2. Na strúhadle si posekáme kapustu (1 ks).
  3. Ďalej, posekanú kapustu pridáme k usmaženej cibuli, mierne posolíme, okoreníme a podlejeme ju teplou vodou, ale iba toľko, aby nám neprihorela. Treba ju ,,sledovať " a keď je za potreby tak potom vodu doliať. Zakryjeme ju a dusíme zhruba 1 hodinu. Keďsa nám zdá, že je už hotová tak ju ochutnáme a ak treba tak ju dochutíme, či už soľou, alebo koreninami. Na dusenú kapustu potom prilejeme ocot a zmes kapusty premiešame. Naozaj záleží len a len na vašej chuti, že ako si ju dochutíte. No treba rátať aj s tým, že po čase sa tá voda z kapusty odparí a potom môže byť buď to slaná, alebo pikantná od korenia.
  4. A dostali sme sa prosím pekne k bodu,nkde si pripravíme knedľu. Knedľu som s týmto postupom robil prvý krát v živote. Začneme s tým, že preosiatu múku a 2 ČL soli premiešame. Ďalej k múke primiešame 2 balíčky sušeného droždia (Dr.Oetker), 1 PL kryštálového cukru a zmes premiešame varechou. Pridáme 2 žĺtky, 300 ml vlažného mlieka, 300 ml vlažnej vody a zmes znovu premiešame, no teraz už so šľahačom s hnieťacími hákmy.
  5. Zmes múky a ostatných surovín hnietime, len krátko a náslene k nej pridáme slnečnicový olej (4 PL).
  6. Cesto ďalej musíme hnietiť zo pár minút, pokiaľ nebude hladké a lesklé.
  7. Potom som cesto zakryl potravinárskou fóliou.
  8. Ďalej som ho zakryl utierkou.
  9. Cesto som zakryl ešte aj dekou aby ,,neprechladlo". Moja starká cesto veľakrát takto zakrývala, ináč by ma to ani nenapadlo.
  10. Asi po 45 minútach nám cesto pekne nakyslo.
  11. Cesto dáme na pomúčenú dosku a ja som si ho rozdelil na tri časti. Tá tretia najmenšia časť bude pre moju žienku,bkeďže má rada buchty na pare. Inak by som robil knedle iba z polovičnej dávky keď netreba tých buchiet.
  12. Tak je, ako sme sa ,,dohodli". Z dvoch častí budú knedle. Sformujeme si ich podľa svojich predstáv a necháme ich podkysnúť zo 15 minút.
  13. Tretiu časť cesta vyvaľkáme a pohárom si potom odkrojíme cesto na buchty.nSurové buchy necháme podkysnúť asi 10 minút.bCesto určené na buchty malo váhu 1170 g.
  14. Tri nádoby naplníme vodou a počkáme pokiaľ nám voda nezačne vrieť.
  15. Do tých väčších hrncov som dal cesto na knedle a do tej tretej som vložil potom cesto na buchty. Knedle som varil zakryté pokrievkou 25 minút a buchty 15 minút. Pokrievka sa smie zložiť z hrnca až po celkovom uvarení cesta.! ! !
  16. Keď sú knedle uvarené tak si najprv jednu bleskovo položíme na plech a popicháme ju buď špajlou, alebo ihlicou k háčkovaniu ako som to urobil aj ja. Ihlica musí vbehnúť hlbšie ako je stred uvareného cesta, aby para vyfučala a knedle nesplasli (neklesli). Spravíme to aj s druhou knedľou a tiež aj s buchtami.
  17. Dusenie kačky: Podlial som kačku vodou a dusil som ju pod poklopom z jenského skla 1 hodinu a 45 minút pri 180 C a potom som zvýšil teplotu na 200 C a 15 minút som ju ešte griloval, aby chytila farbu.Kto nemá funkciu gril na rúre tak si kačku iba jednoducho dopečie.
  18. To bude asi tak všetko. Pekný deň prajem každému z vás.