Dusená jarná zelenina s dubákmi na Chardonnay s parmezánom fotorecept
Foto: pusta
Mám mladú jarnú zeleninku v bio kvalite, zaslúžila si prípravu na kvalitnom suchom bielom víne, je to vynikajúca pochúťka k mäsku, ale výborná i Zobraziť celý popisMám mladú jarnú zeleninku v bio kvalite, zaslúžila si prípravu na kvalitnom suchom bielom víne, je to vynikajúca pochúťka k mäsku, ale výborná i ako ľahké samostatné hlavné jedlo.
porcie
príprava
na 90 -100 °C
Suroviny
3 - 4 ks podľa veľkosti |
|
1 ks |
|
2 - 3 ks |
|
1 menšia hrsť |
|
3 vetvičky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
30 g |
|
200 ml |
|
podľa chuti v hoblinkách |
|
Postup
-
1
Oškriabala som mladú jarnú mrkvičku a pozdĺžne som ju prekrojila na polovicu.
-
2
Očistila som čerstvú červenú kápiu a stopkový zeler a pokrájala na menšie kusy.
-
3
Dubáky som namočila do vlažnej vody na 30 minút.
-
4
Do hrnca som dala rozpustiť na strednom plameni čerstvé maslo a...
-
5
...som pokrájanú jarnú mrkvičku,...
-
6
...ktorú som opekala na masle 10 minút za stáleho otáčania, aby skaramelizovala a posypala som ju tymiánom. Mrkvička má byť v tejto fáze len na polovicu pripravená.
-
7
Pridala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie,...
-
8
...podliala som bielym suchým vínom Chardonnay,...
-
9
...pridala som pokrájaný stopkový zeler a prikryté pokrievkou som dusila 10 minút,...
-
10
...pridala som dubáky aj s vodou a varila som prudkým varom do odparenia všetkej tekutiny,..
-
11
...na posledných 5 minút som vložila kápiu, poopekala som ju z každej strany a bolo hotovo, zeleninka má zostať príjemne chrumkavá - al dente..
-
12
Všetko som dala horúce do misy a vrch som posypala petržlenovou vňaťou a čerstvými hoblinkami zo syra parmigiano reggiano, každý si už nabral sám, koľko mu chutilo. My sme to mali ako ľahké hlavné jedlo na obed, v ktorom sa výborne snúbila úžasná chuť mladej jarnej zeleninky s vynikajúcim bielym vínom a s dubákmi. Takto pripravenú zeleninku si viem veľmi dobre predstaviť ako fantastickú prílohu k mäsu pripravenému na rôzny spôsob, dokonca k slávnostnému hlavnému jedlu miesto klasickej prílohy zo zemiakov alebo z ryže, vrelo odporúčam :-)
-
13
pohľad zblízka: jemná jarná zeleninka pripravená al dente, úžasnej chuti, zvýraznenej kvalitným vínom, maslom, dubákmi a koreninami.
dakujem.
a dubáky u nás neskutočne letia, tak som ich pridala, mám ich ešte dosť.
som rada, že sa ti receptík páči, a to virtuálne želanie dobrej chuti mi fakt dobre padlo, aj tebe prajem Dobrú chuť k dobrému obedu.
a dakujem :-)
Milá @pusta , ten text v bode 4 až 5 je nejaký divný, mám pocit, že Ti tam chýba nejaké slovo. Dámy prajem Vám pekný deň.
dakujem.
vážim si tvoju pochvalu.
dakujem.
dakujem.
ako bonus, dostaneš NEALKO podľa vlastného výberu :-)
dakujem.
ako bonus, dostaneš NEALKO podľa vlastného výberu :-)
dakujem.
*...a pridala som ...
veľmi pekne ti dakujem, že si ma upozornil.
Nech sa ti darí a zdravíčko slúži, ako má!!!
Pekný večer ti prajem :-)
som rada, že sa ti receptík páči. je to výborné
dakujem za pochvalu
mno neviem, ale ja som vo vine chut hrozna teda este nikdy necitil...