Dusená jarná zelenina s dubákmi na Chardonnay s parmezánom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Mám mladú jarnú zeleninku v bio kvalite, zaslúžila si prípravu na kvalitnom suchom bielom víne,
je to vynikajúca pochúťka k mäsku, ale výborná i ako ľahké samostatné hlavné jedlo.
4 porcie |
30 minút príprava |
30 minút na 90 -100 °C |
Postup
- Oškriabala som mladú jarnú mrkvičku a pozdĺžne som ju prekrojila na polovicu.
- Očistila som čerstvú červenú kápiu a stopkový zeler a pokrájala na menšie kusy.
- Dubáky som namočila do vlažnej vody na 30 minút.
- Do hrnca som dala rozpustiť na strednom plameni čerstvé maslo a...
- ...som pokrájanú jarnú mrkvičku,...
- ...ktorú som opekala na masle 10 minút za stáleho otáčania, aby skaramelizovala a posypala som ju tymiánom. Mrkvička má byť v tejto fáze len na polovicu pripravená.
- Pridala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie,...
- ...podliala som bielym suchým vínom Chardonnay,...
- ...pridala som pokrájaný stopkový zeler a prikryté pokrievkou som dusila 10 minút,...
- ...pridala som dubáky aj s vodou a varila som prudkým varom do odparenia všetkej tekutiny,..
- ...na posledných 5 minút som vložila kápiu, poopekala som ju z každej strany a bolo hotovo, zeleninka má zostať príjemne chrumkavá - al dente..
- Všetko som dala horúce do misy a vrch som posypala petržlenovou vňaťou a čerstvými hoblinkami zo syra parmigiano reggiano, každý si už nabral sám, koľko mu chutilo. My sme to mali ako ľahké hlavné jedlo na obed, v ktorom sa výborne snúbila úžasná chuť mladej jarnej zeleninky s vynikajúcim bielym vínom a s dubákmi. Takto pripravenú zeleninku si viem veľmi dobre predstaviť ako fantastickú prílohu k mäsu pripravenému na rôzny spôsob, dokonca k slávnostnému hlavnému jedlu miesto klasickej prílohy zo zemiakov alebo z ryže, vrelo odporúčam :-)
- pohľad zblízka: jemná jarná zeleninka pripravená al dente, úžasnej chuti, zvýraznenej kvalitným vínom, maslom, dubákmi a koreninami.