Dusená jarná zelenina s dubákmi na Chardonnay s parmezánom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mám mladú jarnú zeleninku v bio kvalite, zaslúžila si prípravu na kvalitnom suchom bielom víne, je to vynikajúca pochúťka k mäsku, ale výborná i ako ľahké samostatné hlavné jedlo.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 90 -100 °C

Suroviny

Postup

  1. Oškriabala som mladú jarnú mrkvičku a pozdĺžne som ju prekrojila na polovicu.
  2. Očistila som čerstvú červenú kápiu a stopkový zeler a pokrájala na menšie kusy.
  3. Dubáky som namočila do vlažnej vody na 30 minút.
  4. Do hrnca som dala rozpustiť na strednom plameni čerstvé maslo a...
  5. ...som pokrájanú jarnú mrkvičku,...
  6. ...ktorú som opekala na masle 10 minút za stáleho otáčania, aby skaramelizovala a posypala som ju tymiánom. Mrkvička má byť v tejto fáze len na polovicu pripravená.
  7. Pridala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie,...
  8. ...podliala som bielym suchým vínom Chardonnay,...
  9. ...pridala som pokrájaný stopkový zeler a prikryté pokrievkou som dusila 10 minút,...
  10. ...pridala som dubáky aj s vodou a varila som prudkým varom do odparenia všetkej tekutiny,..
  11. ...na posledných 5 minút som vložila kápiu, poopekala som ju z každej strany a bolo hotovo, zeleninka má zostať príjemne chrumkavá - al dente..
  12. Všetko som dala horúce do misy a vrch som posypala petržlenovou vňaťou a čerstvými hoblinkami zo syra parmigiano reggiano, každý si už nabral sám, koľko mu chutilo. My sme to mali ako ľahké hlavné jedlo na obed, v ktorom sa výborne snúbila úžasná chuť mladej jarnej zeleninky s vynikajúcim bielym vínom a s dubákmi. Takto pripravenú zeleninku si viem veľmi dobre predstaviť ako fantastickú prílohu k mäsu pripravenému na rôzny spôsob, dokonca k slávnostnému hlavnému jedlu miesto klasickej prílohy zo zemiakov alebo z ryže, vrelo odporúčam :-)
  13. pohľad zblízka: jemná jarná zeleninka pripravená al dente, úžasnej chuti, zvýraznenej kvalitným vínom, maslom, dubákmi a koreninami.