Dubáková nátierka (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mala som drobnejšie polámané sušené dubáky, mohla som si ich nechať na prevoňanie omáčok, ale napadlo ma spraviť z nich nátierku. Nápad bol na svete a potom to už išlo samo od seba, s výsledkom som bola nadmieru spokojná, opiekla som chlieb v trúbe na sucho a chutná večera bola na stole. Ak sa Vám recept zapáči, vyskúšajte ho!

4
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Úlomky sušených dubákov aj s tými malými dubákmi som namočila do teplej vody na 30 minút, aby zmäkli. Môžete použiť aj iné huby, či už zmrazené alebo čerstvé. Je to dobrý nápad, ako chutne pripraviť práve úlomky sušených húb.
  2. Očistenú cibuľku som pokrájala na kocky.
  3. Vytlačila som šťavu z citróna.
  4. Posekala som petržlenovú vňať.
  5. Na panvici som rozohriala olej a maslo.
  6. Orestovala som cibuľu do sklovita.
  7. Pridala som namočené dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a udusila som ich do mäkka, osolila som ich a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, dochutila som ich citrónovou šťavou - asi 10 minút. Pridala som ešte malý oriešok masla, potom sa pekne lesknú. Potom som ich nechala vychladnúť.
  8. Zatiaľ som rozotrela strúčik cesnaku nožom.
  9. Nastrúhala som syr, nám chutí tekovský salámový údený, ale môžete použiť tvrdý syr podľa vlastného výberu.
  10. V kelímku od Perly (ja si ich odkladám) som zmiešala pripravené dubáky so zmäknutým maslom a cesnakom.
  11. Pridala som nastrúhaný syr.
  12. Všetko som dôkladne premiešala.
  13. Hotovú nátierku som preložila do inej nádobky a kým som pripravila opečené hrianky a čaj, nátierku som odložila do chladničky
  14. Dubákovú nátierku som natrela na vychladnuté opečené hrianky, posypala som ich posekanou petržlenovou vňaťou a podávala som s ovocným čajom, ale viem si ju predstaviť aj so pohárom studeného mlieka.