Foto: stanci11
Tak tento recept som minule zbadala v telke u kamaráta kde išli staré diely "S Italem v kuchyni". Čiže recept je presne a lá Zobraziť celý popisTak tento recept som minule zbadala v telke u kamaráta kde išli staré diely "S Italem v kuchyni". Čiže recept je presne a lá Emanuele Ridi a jeho talianska verzia držiek... Jedným slovom mňam! Bola som strašne zvedavá na finálnu chuť, lebo predsalen držkový perkelt alebo polievka je niečo iné, ako držky na rajčátkach a zasypané parmazánom ... Ale nedá sa to povedať inak, len že odporúčam všetkými desiatimi!! :)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Najskor som si pripravila držky - aby to bolo rýchlejšie, tak v tlakovom hrnci - a to pod vodou prepraté a očistené držky som zaliala vodou, hrniec natlakovala a 10 minút povarila. Potom som vodu zliala, naliala čistú a zase 10 minút varila pod tlakom. Držky som zase scedila a nakrájala na väčšie kúsky.
-
2
Kým sa držky varili tak som si nakrájala na drobno cibuľku, zeler a mrkvu na základ...
-
3
...a sparila som si 4 stredne veľké rajčinky (narezaná šupka, aby sa dali pekne olúpať).
-
4
Rajčátka som nakrájala na prúžky, ale s tým že som predtým vybrala tú jadierkovo-vodnatú časť (pridáme do varenia iný deň, alebo zjeme :D )
-
5
A teraz začína sranda :) Na oliváči som spenila základ - cibuľka, zeler a mrkvička - len úplne zľahúčka.
-
6
Pridala som nakrájané držky a spoločne restovala cca 5-7 min.
-
7
Ďalej som pridala nakrajané rajčátka a restovala kým sa nerozpustili (ak by sa vám to prichytávalo na spodok hrnca, je možné málinko podliať vodou).
-
8
Keď rajčinky vytvorili omáčku, tak som pridala tých cca 30 g paradajkového pretlaku pre chuť... čo si budeme klamať, tieto zimné rajčiny nie sú nič moc :( ...okorenila som to čerstvo namletým čierným korením, podliala vodou tesne pod povrch a nechala dusiť pod prikrývkou asi 20 minút.
-
9
Dĺžka dusenia závisí od toho ako moc boli predvarené držky, a tiež aké ich chcete pevné...ja som ten typ čo si užíva al dente, takže aj držky mám radšej také pevnejšie :) Samozrejme ak ich necháte dusiť dlhšie, možno bude treba ešte priliať vodu aby vám to neprihorelo...mne sa za tých 20 minút krásne zredukovala omáčka a bolo to akurát podľa môjho gusta :)
-
10
A na záver dosolíme podľa chuti, naložíme na taniere, posypeme kopu parmezánu, a nedôverčivo degustujeme :D Ja som totiž neverila že ten parmezán tam sadne, ale normálne som si musela ešte pridať... dokonale to chuťovo doplnil! :)
@Klukodvody a @Radox1 : ďakujem vám veľmuo peknuo :)
dobre si navarila :-)
@Haji ďakujem moc :) ja držky milujem, ale treba sa pripraviť na to, že majú svoju arómu, hlavne kým sa tie dva razy prevaria...potom je to už v pohodičke :) a teda, bez tlakového hrnca sa budú variť šialene dlho... je to taký špecifický kus mäsa, ale stojí to zato ;)
Ocenujem hlavne to, že si varila čerstvé držky napriek ich arome. A teda budem musiet asi vyskúšat túto verziu. Tá kombinácia držiek a parmezámu ma totiž velmi zaujíma ;-) Inak neviem odkial si, ale u nás predávajú v Kauf.... rajčiny z Kameničian, majú odrody, ktoré sú aj v zime naozaj sladké napr. Medulienka.