Foto: eviana
Kedysi som mala výborného dodávateľa držiek, ale starý pán šiel do dôchodku a kým som našla nového, tak som sa naučila improvizovať aj v Zobraziť celý popisKedysi som mala výborného dodávateľa držiek, ale starý pán šiel do dôchodku a kým som našla nového, tak som sa naučila improvizovať aj v oblasti držkovej, pretože túto polievku máme veľmi radi. Ponúkam Vám recept na držkovú z kuracích žalúdkov...
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ako prvé dám variť žalúdky spolu so špikovými kosťami (tie dajú vývaru silu a chuť hovädziny), pridám 1 PL soli a jeden bobkový list.
-
2
Varím v tlakovom hrnci 60 min. Na obrázku už uvarené.
-
3
...uvarené žalúdky si rozdelím na dve polovice
-
4
...jednu polovicu rozmixujem na drobno v mixéri (táto časť polievku aj zahustí)
-
5
...druhú polovicu nakrájam na pásiky
-
6
...pripravím si suroviny na základ - cibuľu, cesnak a bravčovú masť
-
7
...cibuľu a cesnak na jemno nakrájam a dám dusiť na bravčovú masť. Robím to tak, že cibuľu v tomto štádiu posolím cca 1 ČL soli a dám ju dusiť na slabý plameň prikrytú pokrievkou, cibuľa krásne zosklovatie, až sa takmer rozpadne do kašovita - aj cibuľa takto pokrm zahusťuje.
-
8
...keď je cibuľa udusená, odložím hrniec z ohňa a pridám mletú rascu, mleté čierne korenie a sladkú mletú papriku, nechám na zvyškovom teple "dôjsť"
-
9
...potom vrátim späť na sporák
-
10
...vsypem nakrájané pásiky
-
11
...pridám "chilli nožničkami" na tenučké pásiky - aj so zrniečkami - nastrihané chilli papričky
-
12
...pridám aj zomleté žalúdky
-
13
...zalejeme vývarom, v ktorom sa varili žalúdky a špikové kosti, necháme cca 10 min prevrieť. Ak má niekto rád hustejšie, pokojne môže v tejto fáze zahustiť múkou. Ja som nezahusťovala. Dochutíme ak treba, dosolíme... pridáme jeden prelisovaný strúčik cesnaku.
-
14
...medzi dlaňami si pomrvíme majoránku, pridáme do polievky a zložíme z ohňa. Premiešame a skvelá voňavá "kuracia" držková je hotová. U nás dnes bude s domácim chlebíkom... ak sa teda podarí :)
rátajú sa mi v nej hovädzie špikové kosti a tvoja kreativita so zahustením - hodnotím veľmi vysoko!!! niet nad prirodzenú chuť bez chémie :-)))))
5* ti za ňu patrí.
ak máš záujem o kvalitné držky, kúpiš teraz v tescu - tieto veľmi chvália viacerí varecháči, aj ja ich mám odskúšané, sú naozaj kvalitné.
skúsim pre teba pridať ich pobrázok:
Chlebík domáci sa podaril... skvelý obed to bol :)
Doteraz som túto verziu držiek nepoznal.Vďaka tebe už to teraz viem.Žalúdky som robieval najčastejšie na smotane.Jedlo vyzerá naozaj lákavo a vynikajúco.Už ma len mrzí že som ti nemohol dať 6 *.Šikovne sa otáčaš v kuchyni posudzujúc aj ostatné tvoje recepty.Pekne ťa pozdravujem Evka.
@eviana ,varenie,príprava a ostatné suroviny a koreniny si mi "ukradla",ale jeden rozdiel tu je,ja nemixujem,ale robím jemnú zápražku s dostatkom maďarskej Kalocsai papriky a 1-2 malé štiplavé papričky.Niekedy som pridala pre zmenu aj trošku koreňovej zeleniny-nie veľa.
Robila si niekedy klasickú mäsovú polievku z čistých žalúdkov a zeleniny?Je to výborná zmena na nedelnú polievku.
Ten tvoj recept, @eviana si ešte prezriem a uvidím.......
Zaujímavý nápad pridať aj koreňovú zeleninu, opáčim. Čisto len zo žalúdkov som polievku nerobila, vždy mi tam zablúdili aj iné súčiastky ako krky či trupy. A poviem Ti... zohnať tu na okolí morčacie žalúdky - mission impossible :) Ďakujem za pristavenie sa pod mojím receptom, milý komentár aj skvelé tipy :)