Držková z kuracích žalúdkov

eviana - fotkaeviana, 9. novembra 2013
Držková z kuracích žalúdkov
Foto: eviana

Kedysi som mala výborného dodávateľa držiek, ale starý pán šiel do dôchodku a kým som našla nového, tak som sa naučila improvizovať aj v Zobraziť celý popisKedysi som mala výborného dodávateľa držiek, ale starý pán šiel do dôchodku a kým som našla nového, tak som sa naučila improvizovať aj v oblasti držkovej, pretože túto polievku máme veľmi radi. Ponúkam Vám recept na držkovú z kuracích žalúdkov...

8-10
porcií
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
2 ks
1 ks
podľa potreby
2 PL
2 ks
6 strúčikov
2 PL
podľa chuti
1 ČL
2 ČL
2 PL
3 ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé dám variť žalúdky spolu so špikovými kosťami (tie dajú vývaru silu a chuť hovädziny), pridám 1 PL soli a jeden bobkový list.

    Držková z kuracích žalúdkov - obrázok 1
  2. 2

    Varím v tlakovom hrnci 60 min. Na obrázku už uvarené.

    Držková z kuracích žalúdkov - obrázok 2
  3. 3

    ...uvarené žalúdky si rozdelím na dve polovice

    Držková z kuracích žalúdkov - obrázok 3
  4. 4

    ...jednu polovicu rozmixujem na drobno v mixéri (táto časť polievku aj zahustí)

    Držková z kuracích žalúdkov - obrázok 4
  5. 5

    ...druhú polovicu nakrájam na pásiky

    Držková z kuracích žalúdkov - obrázok 5
  6. 6

    ...pripravím si suroviny na základ - cibuľu, cesnak a bravčovú masť

    Držková z kuracích žalúdkov - obrázok 6
  7. 7

    ...cibuľu a cesnak na jemno nakrájam a dám dusiť na bravčovú masť. Robím to tak, že cibuľu v tomto štádiu posolím cca 1 ČL soli a dám ju dusiť na slabý plameň prikrytú pokrievkou, cibuľa krásne zosklovatie, až sa takmer rozpadne do kašovita - aj cibuľa takto pokrm zahusťuje.

    Držková z kuracích žalúdkov - obrázok 7
  8. 8

    ...keď je cibuľa udusená, odložím hrniec z ohňa a pridám mletú rascu, mleté čierne korenie a sladkú mletú papriku, nechám na zvyškovom teple "dôjsť"

    Držková z kuracích žalúdkov - obrázok 8
  9. 9

    ...potom vrátim späť na sporák

    Držková z kuracích žalúdkov - obrázok 9
  10. 10

    ...vsypem nakrájané pásiky

    Držková z kuracích žalúdkov - obrázok 10
  11. 11

    ...pridám "chilli nožničkami" na tenučké pásiky - aj so zrniečkami - nastrihané chilli papričky

    Držková z kuracích žalúdkov - obrázok 11
  12. 12

    ...pridám aj zomleté žalúdky

    Držková z kuracích žalúdkov - obrázok 12
  13. 13

    ...zalejeme vývarom, v ktorom sa varili žalúdky a špikové kosti, necháme cca 10 min prevrieť. Ak má niekto rád hustejšie, pokojne môže v tejto fáze zahustiť múkou. Ja som nezahusťovala. Dochutíme ak treba, dosolíme... pridáme jeden prelisovaný strúčik cesnaku.

    Držková z kuracích žalúdkov - obrázok 13
  14. 14

    ...medzi dlaňami si pomrvíme majoránku, pridáme do polievky a zložíme z ohňa. Premiešame a skvelá voňavá "kuracia" držková je hotová. U nás dnes bude s domácim chlebíkom... ak sa teda podarí :)

    Držková z kuracích žalúdkov - obrázok 14

Diskusia k receptu

iwuska
nie je to sice drzkova, ale je to celkom zaujimavy napad, niekedy ju vyskusam :) aj ked drzky su drzky, len ja stale nemam to srdce varit drzkovu v panelaku :)
pusta
@eviana milá, vieš úžasne improvizovať, aj ked nie držková, aj tak veľmi chutná polievka, pekne si sa ňou vyhrala, polievka hodná nasledovania :P
rátajú sa mi v nej hovädzie špikové kosti a tvoja kreativita so zahustením - hodnotím veľmi vysoko!!! niet nad prirodzenú chuť bez chémie :-)))))
5* ti za ňu patrí.
ak máš záujem o kvalitné držky, kúpiš teraz v tescu - tieto veľmi chvália viacerí varecháči, aj ja ich mám odskúšané, sú naozaj kvalitné.

skúsim pre teba pridať ich pobrázok:



pusta
sú z Nemecka, a už predvarené - takže žiaden nepríjemný zápach nehrozí.



luss44
dobrý nápad. Žalúdky, srdiečka a krky len tak z polievky vyjedať - to je moje :) držkovú som už dávno nerobila, musím oprášiť recept. držky čo spomína @pusta mám odskúšané, sú dobré, vďaka predvareniu sú aj rýchlo hotové. Máš pochvalu a 5*
eviana
@iwuska , keby bola možnosť dať úvodzovky na držková, použijem ich... ale ako skvelá náhrada za hovädzie držky, prečo nie? :) Budem rada ak vyskúšaš a pokojne to môžeš v paneláku variť :)
eviana
@pusta , ďakujem za milé slová uznania aj za hviezdičky, spravila si mi radosť. A ďakujem aj za tip na držky, veruže ich niekedy vyskúšam veľmi rada :)
eviana
@luss44 , no vidím, že máme podobné chute, tiež mám veľmi rada tieto súčiastky z kurčata. Ďakujem za ďalšiu referenciu k držkám, dám na Vás dievčatá a vyskúšam ich :) Ďakujem aj za pochvalu a hviezdičky, potešila si ma :)
sracz
... slovom aj písmom "milujem" Tvoju domácu kuchyňu, milá pracovitá @eviana a aj týmto "zušľachteným" rcp potvrdzuješ moju závislosť na zručnosti slovenských gazdiniek a obdiv slovenskej gastronómie! Mal som možnosť i česť ochutnať už "zopár" kuchýň všetkých svetových strán, ale nad tú našu, slovenskú, od Tatier k Dunaju i od Záhoria po Slivenský raj, nieto!!! Okrem vlastných rcp na držky, desaťročia preferujem a odporúčam držkový perkelt s "lun-čen-čan_ským" chlebom v Motoreste Eva pri obci Figa (pred/za Rožňavou), ale rozhodne vyskúšam aj ten Tvoj "podbíjaný" z kuracích "zuziek"! Už sa teším a veľmi pekne Ti ďakujem za inšpiráciu!
kimlo
Tak toto je ten "púchor" čo som nedávno spomínal, takto to tu na kopanicách volajú... :-)
havino
zaujímavé, fakt si vynaliezavá, tvrdím to už dávno, mňa by nenapadlo si takto poradiť, miesto držiek žalúdky, hoc žalúdky aj my máme radi, ale zatiaľ len pár hodených v polievke. Ked sú do mäkka uvarené, viem si chuť na spôsob držkovej predstaviť. Chválim ťa.
gabriele
ano ano ...puchorova ako drzkova...varim trosku inac...pridavam aj korenovu zeleninu...odporucam vyskusat...davam Ti 5* :)
salinka
Držkovú mám veľmi rada, len keby mi ju mal kto navariť:-))) Ale táto tvoja alternatíva mi asi nedá spať:-) Ukladám!
mesiar50
@eviana
Doteraz som túto verziu držiek nepoznal.Vďaka tebe už to teraz viem.Žalúdky som robieval najčastejšie na smotane.Jedlo vyzerá naozaj lákavo a vynikajúco.Už ma len mrzí že som ti nemohol dať 6 *.Šikovne sa otáčaš v kuchyni posudzujúc aj ostatné tvoje recepty.Pekne ťa pozdravujem Evka.
eviana
Milý môj @sracz , a po tejto pochvale mi veru do nosa začne isto pršať, aj keď pri tom mojom raťafáku takmer mission impossible. Ďakujem Ti za tak krásne slová uznania mojej práce, veľmi si to vážim a radosti si mi zrobil do zásoby :) Ak budem mať cestu okolo motorestu Eva rada sa zastavím na tanier horúcej Tebou odporúčaného držkového perkeltu :)
eviana
@kimlo , rozumiem reči Tvojho kmeňa - na kopaniciach puchór, pri Trnave puchor :)))
eviana
@havino , od Teba pochvala po duši pohladí Tánička moja drahá, ďakujem Ti za ňu. Mne Ti niekedy fakt divné veci napadajú... ale táto bola jednou z tých vydarených :)
eviana
@gabriele , super nápad obohatiť ju koreňovou zeleninou... ďakujem za tip, niekedy vyskúšam, puchore sú vďačná surovina, aj keď niekedy takmer v obchodoch nedostupná :)
eviana
@mesiar50 , od Teba získať pochvalu za moju "držkovú" je veľká česť. Ďakujem Ti za ňu, za milé slová, povzbudenie aj za hviezdičky, veľmi si to vážim, spravil si mi veľkú radosť... aj ja Teba srdečne zdravím, Lacko :)
boxik
Dobrý nápad aj keď ja som milovníkom tradičných držiek a nedám ich za nič na svete , ale moja família chce iba polievku s ktorej vyberá to najlepšie teda držky , tak na nich vyskúšam túto náhradu , možno zaberie a budú to jesť.
bozulka
Robievala som tri druhy džkovej...z pravých držiek,z hlivy ustricovej a z mojich milovaných puchorov /hydinových žalúdkov/ a jedno aké sú kuracie,husacie kačacie a často morčacie.
@eviana ,varenie,príprava a ostatné suroviny a koreniny si mi "ukradla",ale jeden rozdiel tu je,ja nemixujem,ale robím jemnú zápražku s dostatkom maďarskej Kalocsai papriky a 1-2 malé štiplavé papričky.Niekedy som pridala pre zmenu aj trošku koreňovej zeleniny-nie veľa.
Robila si niekedy klasickú mäsovú polievku z čistých žalúdkov a zeleniny?Je to výborná zmena na nedelnú polievku.
evanaaa
Zo žalúdkov a srdiečok som kedysi robievala guláš - paprikáš, alebo čo to bolo, dávno som nerobila, a ani na tento spôsob, ale zlé to nemusí byť. Inak, tie nemecké držky na obr. od @pusta sú dostať aj v Bille a v Kauflande, často ich kupujem aj je akcia na ne, ale aj iné, predvarené a nezapáchajú až tak, aby sa nedali variť aj v činžiaku.
Ten tvoj recept, @eviana si ešte prezriem a uvidím.......
eviana
@boxik , niekedy je improvizácia skvelá vec... a v tejto forme naozaj chutí... za pokus to stojí aj u Vás doma :)
eviana
@bozulka , z hlivy sa musím priznať som ešte držkovú nerobila, ale už som o nej uvažovala :) Mrzí ma, že som Ťa nechtiac "vykradla" :)
Zaujímavý nápad pridať aj koreňovú zeleninu, opáčim. Čisto len zo žalúdkov som polievku nerobila, vždy mi tam zablúdili aj iné súčiastky ako krky či trupy. A poviem Ti... zohnať tu na okolí morčacie žalúdky - mission impossible :) Ďakujem za pristavenie sa pod mojím receptom, milý komentár aj skvelé tipy :)
eviana
@evanaaa , žalúdky a srdiečka sú skvelá, všestranne využiteľná surovina, tiež ich robievam na rôzne spôsoby - aj ako guláš, dokonca aj szegedín som z nich skúšala, či ako paprikáš, či perkelt... fantázii sa ani tu medze nekladú :) Dám na Vaše rady dievčence milé a opáčim tie držky niekedy, ďakujem :)