Držková z kuracích žalúdkov

Autor receptu: eviana

Kedysi som mala výborného dodávateľa držiek, ale starý pán šiel do dôchodku a kým som našla nového, tak som sa naučila improvizovať aj v oblasti držkovej, pretože túto polievku máme veľmi radi. Ponúkam Vám recept na držkovú z kuracích žalúdkov...

8-10
porcií
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako prvé dám variť žalúdky spolu so špikovými kosťami (tie dajú vývaru silu a chuť hovädziny), pridám 1 PL soli a jeden bobkový list.
  2. Varím v tlakovom hrnci 60 min. Na obrázku už uvarené.
  3. ...uvarené žalúdky si rozdelím na dve polovice
  4. ...jednu polovicu rozmixujem na drobno v mixéri (táto časť polievku aj zahustí)
  5. ...druhú polovicu nakrájam na pásiky
  6. ...pripravím si suroviny na základ - cibuľu, cesnak a bravčovú masť
  7. ...cibuľu a cesnak na jemno nakrájam a dám dusiť na bravčovú masť. Robím to tak, že cibuľu v tomto štádiu posolím cca 1 ČL soli a dám ju dusiť na slabý plameň prikrytú pokrievkou, cibuľa krásne zosklovatie, až sa takmer rozpadne do kašovita - aj cibuľa takto pokrm zahusťuje.
  8. ...keď je cibuľa udusená, odložím hrniec z ohňa a pridám mletú rascu, mleté čierne korenie a sladkú mletú papriku, nechám na zvyškovom teple "dôjsť"
  9. ...potom vrátim späť na sporák
  10. ...vsypem nakrájané pásiky
  11. ...pridám "chilli nožničkami" na tenučké pásiky - aj so zrniečkami - nastrihané chilli papričky
  12. ...pridám aj zomleté žalúdky
  13. ...zalejeme vývarom, v ktorom sa varili žalúdky a špikové kosti, necháme cca 10 min prevrieť. Ak má niekto rád hustejšie, pokojne môže v tejto fáze zahustiť múkou. Ja som nezahusťovala. Dochutíme ak treba, dosolíme... pridáme jeden prelisovaný strúčik cesnaku.
  14. ...medzi dlaňami si pomrvíme majoránku, pridáme do polievky a zložíme z ohňa. Premiešame a skvelá voňavá "kuracia" držková je hotová. U nás dnes bude s domácim chlebíkom... ak sa teda podarí :)