Držková polievka s bielou fazuľou

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácií Erdödyho paláca v Bratislave, 7. januára 2010
Držková polievka s bielou fazuľou
Foto: Z knihy Šéfkuchár v paláci od vyd. Ikar
6
porcií

Suroviny

500 g
1 šálka
2 ks
50 g
2 ks
1 ks
2 strúčiky
1 šálka
1 šálka
1 l
1 zväzok
2 šálky
1 PL
2 PL
Rajčiaková marmeláda:
4 ks
2 PL
1/2 PL
1/2 PL
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Surové držky dôkladne umyjeme, oškrabeme, okraje poodkrajujeme a varíme v čistej vode asi 15 minút. Potom ich preložíme do osolenej vriacej vody a varíme niekoľko hodín domäkka. Mäkké držky vyberieme a pokrájame na rezance široké asi 0,5 cm. Nakrájanú koreňovú zeleninu uvaríme v osolenej vode al dente, potom ju pomocou sitka vyberieme a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Do tej istej vody vložíme na kocky nakrájané zemiaky a uvaríme ich rovnako ako zeleninu al dente. V hrnci na rozohriatom oleji vypečieme nadrobno nakrájanú slaninku a potom na nej speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme čili rozdrvené s cesnakom v mažiariku a zalejeme bielym vínom. Pridáme bielu fazuľu, ktorú sme cez noc namočili do vody, zalejeme hovädzím vývarom, pridáme bouquet garni a varíme asi 25 minút do polomäkka.

  3. 3

    Primiešame držky, nakrájané rajčiaky a varíme ďalších 10 minút. Nakoniec pridáme varenú zeleninu a posekané bylinky. Ochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Ak je polievka veľmi hustá, môžeme ju zriediť vodou, v ktorej sme varili zeleninu a zemiaky.

  4. 4

    Náš tip: Polievku podávame s hriankou natretou rajčiakovou marmeládou: Ošúpané rajčiaky pokrájame na plátky a rozložíme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie a potreli olivovým olejom. Zľahka ich posypeme cukrom a dáme na 60 minút sušiť do rúry vyhriatej na 120 °C. Potom ich vyberieme a najemno posekáme. Vmiešame citrónovú šťavu, cesnak, osolíme a ochutíme čerstvo pomletým korením.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia