Držková polievka s bielou fazuľou
šéfkuchár reštaurácií Erdödyho paláca v Bratislave, 7. januára 2010
Foto: Z knihy Šéfkuchár v paláci od vyd. Ikar
porcií
Suroviny
500 g |
|
|
|
1 šálka |
|
2 ks |
|
50 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
1 šálka |
|
1 šálka |
|
1 l |
|
1 zväzok |
|
2 šálky |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
Rajčiaková marmeláda: | |
4 ks |
|
2 PL |
|
1/2 PL |
|
1/2 PL |
|
1 strúčik |
|
|
|
|
Postup
-
1
Surové držky dôkladne umyjeme, oškrabeme, okraje poodkrajujeme a varíme v čistej vode asi 15 minút. Potom ich preložíme do osolenej vriacej vody a varíme niekoľko hodín domäkka. Mäkké držky vyberieme a pokrájame na rezance široké asi 0,5 cm. Nakrájanú koreňovú zeleninu uvaríme v osolenej vode al dente, potom ju pomocou sitka vyberieme a necháme vychladnúť.
- 2
Do tej istej vody vložíme na kocky nakrájané zemiaky a uvaríme ich rovnako ako zeleninu al dente. V hrnci na rozohriatom oleji vypečieme nadrobno nakrájanú slaninku a potom na nej speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme čili rozdrvené s cesnakom v mažiariku a zalejeme bielym vínom. Pridáme bielu fazuľu, ktorú sme cez noc namočili do vody, zalejeme hovädzím vývarom, pridáme bouquet garni a varíme asi 25 minút do polomäkka.
- 3
Primiešame držky, nakrájané rajčiaky a varíme ďalších 10 minút. Nakoniec pridáme varenú zeleninu a posekané bylinky. Ochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Ak je polievka veľmi hustá, môžeme ju zriediť vodou, v ktorej sme varili zeleninu a zemiaky.
- 4
Náš tip: Polievku podávame s hriankou natretou rajčiakovou marmeládou: Ošúpané rajčiaky pokrájame na plátky a rozložíme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie a potreli olivovým olejom. Zľahka ich posypeme cukrom a dáme na 60 minút sušiť do rúry vyhriatej na 120 °C. Potom ich vyberieme a najemno posekáme. Vmiešame citrónovú šťavu, cesnak, osolíme a ochutíme čerstvo pomletým korením.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu