Držková fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 23. marca 2011

...niekto držky miluje a niekto ich nedá do úst. Dobrá držková musí štekliť jemne pikantnou chuťou a držky sa rozplývajú na jazyku, je Zobraziť celý popis...niekto držky miluje a niekto ich nedá do úst. Dobrá držková musí štekliť jemne pikantnou chuťou a držky sa rozplývajú na jazyku, je ako rozprávka ktorá nemá koniec...

7-8
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg Predvarené
2 ks
2-3 ks
2-3 ks /feferónka/
2 ks
1 PL
7-8 strúčikov
1 PL




Postup

  1. 1

    ...kupujem predvarené držky, lebo s nimi nie je toľko práce ako s čerstvými, ale ani chuť sa nedá porovnať. Preto do držkovej pridávam 1-2 špikové kosti, aby bola naozajstná. Predvarené držky dám variť a po vôňovej kontrole, keď je všetko ako má byť, pridám špikové kosti. Keď to v poriadku nie je, vodu zlejem a pokračujem s novou...

    Držková (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...potom do hrnca prihodím soľ, polovicu nakrájaného cesnaku, bobkáč a čierne mleté korenie, neskôr aj 2-3 chilli papričky, alebo feferóny. Držky sa varia a keď sú už takmer hotové, nakrájam si cibuľu a na poctivej bravčovej masti ju restujem až pokiaľ nie je úplne sklovitá a mäkká, zasypem múkou, chvíľku ju opekám, potom pridám sladkú mletú papriku a zalejem studenou vodou. Keď sa múka pekne rozvarí a nie sú už hrudky, vylejem to do hrnca k uvareným držkám, keď všetko spolu prevrie, v dlani pomasírujem majoránku a švacnem ju tam tiež...

    Držková (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...ochutnáme, dochutíme a keď je všetko ako má byť pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Máme hotovú držkovú :-) necháme pár minút odpočinúť, nech sa skamaráti s cesnakom a potom podávame s čerstvým, najlepšie domácim chlebom...dobrú chuť

    Držková (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

jody
Tak ja síce držky samotné nezjem, ale tú dobrú "šťavu" z tejto polievky milujem. To je paradox, čo? A teda si receptík ukladám. :-)
sracz
....... superfasaextraprimna uvod a citlivo gramotny zaver gurmana a majstra varesky! Nadherna vsestranna praca, si moja krvna skupina; potvrdzujem Tvoj prijem do partie "Nezavislych chlapov, manzelov, starych i zacinajucich mladencov", vazeny a mily priatel @enerrgizer. Drzky vzdy, furt a stale, na vsetky sposoby. Ak mas chut, ale hlavne cas, zastav sa, prosim, na drzkovy paprikas s "luncencanskym" chlebom v Motoreste Eva pred obcou Figa, za Roznavou. Pozdrav ich vsetkych, opat prosim, odo mna a hlavne ich skontroluj, ci sa "nesfusovali, nezdzubali a nedojebabrali", ako vo vacsine verejnych zariadeni na SVK! Ciao, sevas a dozdzivena, Sracz Ferry from Cassovia!
grandma
Bobkáč , švacnem - no to je teda recept. Dalo by sa vyjadrovať aj normálne - nie???????????????
andulka2
skúste namiesto špikových kostí v poslednej vode s držkami variť bravčové paprčky. Kližka v paprčkách polievku zahustí - nemusí sa používať múka a uvarenú kožičku z paprčiek pokrájať spolu s držkami do polievky.
janger
Drzkovu mam velmi rada, dala by som si, narobil si mi chut:-)! Ale tu, zial, drzky nekupim, skoda :-(.
aja1616
@Enerrgizer , to je ono! Nás je doma päť a traja toto milujeme, dvaja si dajú na obed chleba s grankom - ich problém.:-)) Sympaticky spracovaný recept, ako vždy:))))
@andulka2 tak toto určite vyskúšam, držky sú v mrazničke, paprčky zoženiem a idem na to...
drobiena
Ja robím držkovú podobne, ale dávam kosti údené nie špikové. Je to fantastická polievočka, v našej rodine hádam najobľúbenejšia.
enerrgizer
ďakujem :-) som rád, že vás recept oslovil @jody s tebou by sa oplatilo ísť na držkovú :-) @sracz v motoreste Eva som bol už neraz, ale naposledy to bolo možno pred 3-4 rokmi, keď pôjdem okolo, určite sa zase zastavím a pozdravím ich... @grandma budem sa snažiť, ale asi sa mi to nepodarí :-), ale hlavne, že chutí... @andulka2 určite vyskúšam...
bozulka
@enerrgizer , aj ja by som išla s @jody - ona šťavičku a ja čo ostane.Vyskúšam aj podľa @andulky2 ,ja niekedy keď robím častejšie tak pridám po kúskoch koreňovú zeleninu na kocky-nie veľa,aj to vylepší chuť a je to trošičku iné,ale základ ostáva.
Tiež súhlasím s @kimlo !!!
frezia68
Ukladám,vylepšil si to špikovými a @andulka2 paprčkami,teda skúsim niekedy to spolu uvariť-dobré nápady a čili paprička nemá chybu :-))) a na záver švacnúť majoránku tiež nezabudnem :-)))
1x szavla
duschko
V drzkovej by som aj spal. Velmi zalezi na polotovare. Posledne co som kupil v metre boli az z Argentiny. Tie boli velmi dobre. No boli uz aj take ze som uvazoval ci ich rovno ne......Kazdy recept na drzkovu je skoro original. Ten motorest navstivim. Dakujem za typ. V poslednom case som sa dal na drzkovy paprikas, alebo podla niektorych perkelt s domacou knedlou.
evanaaa
Aj u nás sa držková varí pomerne často, taká ščiplavinka, s chilly, ale neviem, nedávam bobčák - vlastne prečo sa tam musí dať, všimla som si, že niekto dáva aj do vývarov a neviem prečo, u mňa to evokuje kyslosť a kyslý vývar by mi nechutil. Ja ho dávam len do kyslých ( mliečnych) polievok, omáčok, a kde patrí, preto by ma to zaujímalo.
enerrgizer
@evanaaa vlastne ani nemusí, ale pasuje mi tam... nespôsobuje žiadnu kyslosť, ani nič podobné. Bobkáč si pestujem svoj vlastný a preto ho aj dávam všade, kde neuškodí :-)
abdul
Bingo ! Parádne spracovaný recept. Držková to je moje. Len syn sa zatiaľ nepotatil. Šup do KK.
duschko : Perkelt, ale s chlebíkom. Knedle často nemusím.
tatranka
Milujeme držky na všetky spôsoby. Tvoj recept je so všetkými ingredienciami ba aj viac,určite výborný.
hombrero
Ukladam, u nas drzkovu jem iba ja, takze ked ju navarim mam ranajky obed veceru na 2-3 dni.....
sjuz
hmm! tak držky milujeme:)! enerrgizer - ja som to tušila, že je to tvoj recept:)!!!
Keď som esšte robila obchoďáčku, a behala som po našom krásnom Slovensku, pravidelne sme si s kolegyňou v Hurbanove v jednej miestnej krčme dávali držkovú alebo držkový perkelt za smiešnu sumu, s čerstvým chlebíkom a dobrým čapovaným pivkom...!
To boli časy!
peter64
super držky môžem ale račej surové je to potom inakšia chuť trikrát vymením vodu a potom sper ale inakšie OK
haston
držkovú môžem na veľa spôsobov. skúsim aj tento recept.
ketty3811
Včera som sa konečne odhodlala a držkovú uvarila.Chlapom chutila...,takže je zaradená do našeho jedálnička.:-)
szavla
Moja manželka nikdy držky nejedla. Ale polievku varila pre mňa, syna, zaťa a tak .takú dobrú. že som ju jedol aj tri krát denne. Neviem ako to dokázala. Ale nenaučila nás. Teraz po troch mesiacoch si ju varíme sami.(zatial len
dva krát). Ale viem, že tam dávala nejaké kosti ku držkám, lebo vravela, že tie predvarené sú také skoro priesvitné ako z umelej hmoty. Enerrgizer; teraz som to pochopil prečo. Dal som aj ja špiky. A výhra! Vývar bol zasa cítiť hovädzinou, ako by aj držky neboli len ako uvarené handričky. Ďakujem. Ale zaujal ma aj nápad " andulky2". Tie paprčky . Veď švankes - (tlačenka), jaternice, studeno (huspenina-kočoňa-atď) bez nich ani neuvaríš. To môže z tých priesvitných držiek spraviť "liblink" (Bože, keby mi tie čerstvé tak nepáchli ; ale veď ich už ani niet!)
ďakujem!
1x szavla
moni9
Dnes som vyskúšala. Dala som aj špikovú kosť aj paprčku. Polievočka je výborná. Robila som ju prvý raz v živote. Mám držky rada, ale ešte nikdy som sa neodvážila pripraviť si ich doma. Ďakujem za recept, určite ju budem robiť častejšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia