Foto: enerrgizer
...niekto držky miluje a niekto ich nedá do úst. Dobrá držková musí štekliť jemne pikantnou chuťou a držky sa rozplývajú na jazyku, je Zobraziť celý popis...niekto držky miluje a niekto ich nedá do úst. Dobrá držková musí štekliť jemne pikantnou chuťou a držky sa rozplývajú na jazyku, je ako rozprávka ktorá nemá koniec...
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
...kupujem predvarené držky, lebo s nimi nie je toľko práce ako s čerstvými, ale ani chuť sa nedá porovnať. Preto do držkovej pridávam 1-2 špikové kosti, aby bola naozajstná. Predvarené držky dám variť a po vôňovej kontrole, keď je všetko ako má byť, pridám špikové kosti. Keď to v poriadku nie je, vodu zlejem a pokračujem s novou...
-
2
...potom do hrnca prihodím soľ, polovicu nakrájaného cesnaku, bobkáč a čierne mleté korenie, neskôr aj 2-3 chilli papričky, alebo feferóny. Držky sa varia a keď sú už takmer hotové, nakrájam si cibuľu a na poctivej bravčovej masti ju restujem až pokiaľ nie je úplne sklovitá a mäkká, zasypem múkou, chvíľku ju opekám, potom pridám sladkú mletú papriku a zalejem studenou vodou. Keď sa múka pekne rozvarí a nie sú už hrudky, vylejem to do hrnca k uvareným držkám, keď všetko spolu prevrie, v dlani pomasírujem majoránku a švacnem ju tam tiež...
-
3
...ochutnáme, dochutíme a keď je všetko ako má byť pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Máme hotovú držkovú :-) necháme pár minút odpočinúť, nech sa skamaráti s cesnakom a potom podávame s čerstvým, najlepšie domácim chlebom...dobrú chuť
@andulka2 tak toto určite vyskúšam, držky sú v mrazničke, paprčky zoženiem a idem na to...
Tiež súhlasím s @kimlo !!!
duschko : Perkelt, ale s chlebíkom. Knedle často nemusím.
Keď som esšte robila obchoďáčku, a behala som po našom krásnom Slovensku, pravidelne sme si s kolegyňou v Hurbanove v jednej miestnej krčme dávali držkovú alebo držkový perkelt za smiešnu sumu, s čerstvým chlebíkom a dobrým čapovaným pivkom...!
To boli časy!
dva krát). Ale viem, že tam dávala nejaké kosti ku držkám, lebo vravela, že tie predvarené sú také skoro priesvitné ako z umelej hmoty. Enerrgizer; teraz som to pochopil prečo. Dal som aj ja špiky. A výhra! Vývar bol zasa cítiť hovädzinou, ako by aj držky neboli len ako uvarené handričky. Ďakujem. Ale zaujal ma aj nápad " andulky2". Tie paprčky . Veď švankes - (tlačenka), jaternice, studeno (huspenina-kočoňa-atď) bez nich ani neuvaríš. To môže z tých priesvitných držiek spraviť "liblink" (Bože, keby mi tie čerstvé tak nepáchli ; ale veď ich už ani niet!)
ďakujem!