Držková (fotorecept)

Autor receptu: enerrgizer

...niekto držky miluje a niekto ich nedá do úst. Dobrá držková musí štekliť jemne pikantnou chuťou a držky sa rozplývajú na jazyku, je ako rozprávka ktorá nemá koniec...

7-8
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. ...kupujem predvarené držky, lebo s nimi nie je toľko práce ako s čerstvými, ale ani chuť sa nedá porovnať. Preto do držkovej pridávam 1-2 špikové kosti, aby bola naozajstná. Predvarené držky dám variť a po vôňovej kontrole, keď je všetko ako má byť, pridám špikové kosti. Keď to v poriadku nie je, vodu zlejem a pokračujem s novou...
  2. ...potom do hrnca prihodím soľ, polovicu nakrájaného cesnaku, bobkáč a čierne mleté korenie, neskôr aj 2-3 chilli papričky, alebo feferóny. Držky sa varia a keď sú už takmer hotové, nakrájam si cibuľu a na poctivej bravčovej masti ju restujem až pokiaľ nie je úplne sklovitá a mäkká, zasypem múkou, chvíľku ju opekám, potom pridám sladkú mletú papriku a zalejem studenou vodou. Keď sa múka pekne rozvarí a nie sú už hrudky, vylejem to do hrnca k uvareným držkám, keď všetko spolu prevrie, v dlani pomasírujem majoránku a švacnem ju tam tiež...
  3. ...ochutnáme, dochutíme a keď je všetko ako má byť pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Máme hotovú držkovú :-) necháme pár minút odpočinúť, nech sa skamaráti s cesnakom a potom podávame s čerstvým, najlepšie domácim chlebom...dobrú chuť