Družstevník fotorecept
Foto: Boise
Ako už názov napovedá, jedná sa o koláč z archívu kulinárskeho umenia. Keď som bola dieťa, starká mala tento koláč upečený takmer vždy, keď Zobraziť celý popisAko už názov napovedá, jedná sa o koláč z archívu kulinárskeho umenia. Keď som bola dieťa, starká mala tento koláč upečený takmer vždy, keď som k nej prišla. Netuším ako to robila, lebo som robila samozrejme rôzne "prepadovky" bez ohlásenia, ale stále ten koláč mala. Teda ak nemala zrovna medovníky... Nezľaknite sa prosím môjho textu, trošku som sa "rozfofrovala" s písaním, ale recept je extrémne jednoduchý.
príprava
na 180 °C
Suroviny
3 hrnčeky |
|
3 hrnčeky |
|
3 hrnčeky |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
100 g posekané |
|
2 hrste |
|
(na potretie) |
|
Na polevu: | |
|
|
|
Postup
-
1
Recept mám uložený v najlepšom dedičstve, aké som mohla po starkej dostať, v jej zošite. Aby som vás teraz doplietla ako chrbtový kôš, poviem vám, že toto je zošit druhej starkej. Nie tej, ktorá tento koláč často piekla. Do zošita druhej starkej sa dostal preto, lebo asi zachutil aj jej a tak som mala zrazu dve miesta, kde som sa vedela dostať k slušnej zásobe sladkostí... Obe piekli rady a neskutočne trpezlivo mi dovolili podieľať sa na výrobe týchto dobrôt.
-
2
Ak ste si pozerali zloženie potrebných surovín, možno sa vám hneď vynorila otázka - aký hrnček? Malý? Veľký? Ja osobne mám aj rozmerovo taký, ako malý nočník (na dlhé zimné večery)... Nuž tak vás nasmerujem - v recepte má starká zapísané "horčicový pohár". To je tiež super pomôcka, najmä ak máte - ako ja - horčicu v kilovom plastovom tégliku. No, každopádne nestresujte, zoberte bežný hrnček s objemom 2 - 2,5 dcl. Do hlbokej misky nasypte 3 hrnčeky múky. Ale akej? Ani to tam nepíšem! No lebo, moji milí, nepíše to tam ani starká. A tak som skúšala hladkú, polohrubú a nakoniec som skončila na mixe oboch. Ak máte len hladkú nevadí, použite tú. Rovnako dobre sa zvezie aj polohrubá, alebo to mixnite 50:50 ako ja. Nech sa rozhodnete akokoľvek, vždy je to jedlé, otestovala som naozaj všetko. No dobre, múka je tam, pridáme cukor. 3 hrnčeky mne príde dosť veľa a preto sa krotím a dám 2 a kúsok. Keď som veľmi mlsná tak 2 a pol! ;) Všetko to zalejeme troma hrnčekmi kyslého mlieka, pridáme pol hrnčeka oleja, lyžičku sódy bikarbóny a dve lyžice kakaa. Do cesta môžete pridať posekané orechy (na tie som ja alergická, takže ich nedávam, ale pridajte, sú tam skvelé) a hrozienka (dnes som ich nemala). Koláč je však výborný aj bez orechov a hrozienok.
-
3
Všetko spolu premiešame metličkou. Čakali ste asi dlhší opis, keď som sa hore tak rozpísala, že? Nuž ale čo sa dá ešte napísať o miešaní metličkou. Snáď len toľko, že to môže za vás kľudne urobiť aj robot. ;)
-
4
Cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme približne 20-25 minút. Sledujte si to, každá rúra pečie inak.
-
5
Ak sa koláč oddelí od stien plechu, je s najväčšou pravdepodobnosťou hotový. Poistiť to môžete ešte rokmi overeným spôsobom - pichnutím špáradla (áno, to je tá dierka tam). Ak sa nelepí, smerujeme celkom slušne do cieľa a môžete ho vybrať z rúry.
-
6
Koláč necháme chvíľu vychladnúť a potrieme ho lekvárom. Ríbezľový je super voľba, ja som teraz našla jahodový a ringlotový, takže som to tak nejak mixla pol na pol. Alebo trištvrte na štvrť. Dve tretiny na tretinu. No to je jedno, proste som použila dva, lebo jeden bol načatý a druhý som netrafila taký istý, lebo z nejakého divného dôvodu si domáce lekváre neoznačujem a potom sa mi dejú takéto radostné prekvapenia. Nikdy netuším, aký v tom poháriku je, darmo ho otŕčam do svetla, obraciam, skenujem odborným pohľadom. Vždy je to iný, ako som chcela. Áno, mohla by som si ich značiť. Ale to by stratilo to čaro...
-
7
Zase som sa rozpísala, ospravedlňujem sa osobe, ktorá toto bude kontrolovať pred publikovaním. :D Inak ono je to veľmi jednoduchý a rýchly recept, to len ja rada rozprávam. A deti mám na prázdninách, takže mám nejaký deficit a potrebujem niekomu niečo rozprávať, tak ste tu padli všetci za obeť. No ale ku koláču - polejte ho ešte roztopenou čokoládou. Ja som rozpustila jednu čokoládu s asi lyžicou masla. A poliala.... Nuž a potom počkáte kým to zatuhne. Alebo aj nie ako ja a pokrájate ho ešte jemne teplý. A vytasila som tú retro súpravu, nech to teda s družstevníkom ladí. Dobrú chuť! ;)
Ale čo ma okamžite zaujalo a donútilo hneď recept otvoriť, je tá retro súprava - úžasná !!!! a najsuper ladí s názvom koláča. Šikovný ťah :-))) Niektoré retro veci nemajú chybu a túto by veru "schramstli" aj v Múzeu dizajnu :-))) Paráda, vďaka ....
Peknú nedeľu všetkým.
Aj ja ho mám ten horčičák, naplnený až po okraj má presne 2,5 dl, takze bežne plny je 2 dl.
Da sa naozaj vylepsit orechami, hrozienkami, kandizovanym ovocim.
Tiez som ho natierala dzemom a cokoladou, ale najprv som plechu prikryla doskou a prevratlia, vratilav
prevratila a natierala som tu cast co bola na dne plechu.
Na tej lesklej hornej vrstve mi dzem a poleva zle drzali, tak preto.
Úplne sa stotožňujem s Tvojím príspevkom! Aj s autorkou, milý komentár so spomienkou na staré mamy.
Ja som tento koláč tiež často piekla, tiež bol pod názvom Koláč z kyslého mlieka, no odkedy nemám "pravé" kyslé mlieko, už ho nepečiem. Múka tam išla podľa receptu hrubá, no neskôr som prešla na polohrubú.
@boise , navnadila si ma, upečiem aj z acidofilného mlieka :-))
Áno, na lekvár ;)
Keď sa mi náhodou stane, že mám nakyslé mlieko, nechám ho v hrnčeku v kuchyni a za 1-2 dni je sadnuté. No pred pár mesiacmi som mala takto mlieko pár dní a nič. Už som ho skoro vyliala, ale keďže to bolo skoro 2,5 litra, tak mi to nedalo. Skrátka som šetrná (alebo lakomá?) a nerada vyhadzujem potraviny. Takže som spravila posledný pokus. Dala som mlieko do vypnutej rúry vyhriatej na 50 stupňov. Za pár hodín bolo mlieko sadnuté a spravila som z neho veľmi dobrý tvaroh.
Áno, to je presne on..... :-)))
pripomenutie. Super popis, aj retro súprava!
Nahádzala som tam ešte za hrsť miešaných orechov a hrozienka.
Ďakujem za recept!