Drožďové bramborové šlejšky

mijaita - fotkamijaita, 17. novembra 2014
Drožďové bramborové šlejšky
Foto: mijaita

Slovenské šůlky, české šlejšky nebo šišky. Ochucené droždím. Výborná příloha i samotné, čerstvé, voňavé, křupavé. Toto množství je ze tří středních brambor.

Suroviny

3 ks stredné
1/3 - 1/2 kocka
1 ks
 na opekanie
Poznámka:
alternatíva kvalitné sušené




Postup

  1. 1

    Brambory uvaříme ve slupce doměkka

  2. 2

    Uvařené sloupneme a nastrouháme nebo jakkoliv z nich uděláme kaši. Používám specielní nástavec na tyčový mixer.

  3. 3

    Do pomačkaných brambor nadrobíme droždí, přidáme vajíčko, sůl a po částech sypeme mouku a mícháme. Když je těsto hutnější, dáme na vál a ještě přidáváme za stáleho hnětení mouku dokud není těsto příjemně vláčné a nelepí se na ruce..

  4. 4

    Ukrajujeme kousky, ze kterých na pomoučeném válu tvoříme malé šlejšky (šůlky). Na obrázku množství a velikost z těch tří brambor.

    Drožďové bramborové šlejšky - obrázok 4
  5. 5

    Smažíme v oleji stejně jako řízky.

    Drožďové bramborové šlejšky - obrázok 5
  6. 6

    Odkládáme na papírový ubrousek aby se odsál přebytečný tuk.

  7. 7

    Křehké šlejšky dáme na stůl a už jen sledujeme jak mizí :-)

    Drožďové bramborové šlejšky - obrázok 7
  8. 8

    K okurkovému salátu s kysanou smetanou a dobrým, černým čajem

Diskusia k receptu

monnikka
paráda.....aj TEBI mám, určite zaradím do jedálnička
mijaita
Drozdí v teste není kvuli kynutí, ale pro chuť. V receptu jsem to nezduraznila.
alena45
ja by som si ich dala k špenátu s vajcom. Namiesto krokiet, vlastne možno sú to aj krokety...
tothka
Robievam, ale bez droždia. Moje deti ich volajú "šmrgance. Takto tiež zužitkovávam aj zemiaky, ktoré zostanú z obeda a na druhý deň ich už nikto nechce, zato šmrgance tie sa minú vždy a v akomkoľvek množstve.
afataga
bez toho drozdia navyse beriem, najradsej take same este teple
mijaita
Idealni recepty na Varechu jsou jen vyvary, halusky, pagace a kapustnice. To uz jsem pochopila. Jen si obcas myslim, ze nejakou inovaci by lidi privitali. Není tomu tak.
afataga
ak to bolo na mna, tak mi trochu vadi chut drozdia, tak preco si ju mam este zvyraznovat? kludne si tam viem predstavit radsej bylinky alebo parmazan
obor123
Je to jednoduché, ale za to výborné jedlo. Môže to byť ako príloha, ale aj ako slaná maškrta . Dávam 5* a recept putuje do kk.
mijaita
@afataga samozrejme do testa se da pridat cokoliv, pokazde budou jine a jinak chutne. Tyhle me zaujaly prave tim drozdim. @elixir vidis, ja na ne uplne zapomnela. Asi ze ted zadne cerstve zelene nemam.
Ale ruzne placicky, knedlicky, sisky, sulky, slejsky, mam rada a take brambory. Jsem zvedava na realnou odezvu :-)
garanco
Podobné som robila, ale na sladkú verziu - t.j. po vypražení som ich posypala pr. cukrom, a neskôr som vyprážanie zmenila na pečenie na pomastenom plechu v rúre - neboli také mastné a to sa dá aj na slano.
( a robievam to, keď mi ostanú uvarené zemiaky z predchádzajúceho dňa)
mijaita
@garanco já mastné nemůžu, je mi něm špatně. Tyhle šlejšky i když se smaží v oleji nenasákly, nevím jak je to možné a špatně mi nebylo. Pravda, nesním jich nikdy mnoho najednou. Po usmení jsou nadýchané a krásně křupou, tak si je občas ráda dopřeju. Joo, z brambor se dá kouzlit
kukulienka71
zemiakové krokety, či šišky mám rada, droždie v každej forme milujem, recept práve pre mňa;-) s čerstvým zeleninovým šalátom, mňam! 5*, KK
mijaita
I pro mě mňam, proto jsem se podělila. Nemůže nechutnat, jsem zdědavá jak je kdo udělá, komentáře jsou příznivé :-)
alex37
@mijaita , tvoje šúľky vyzerajú neodolateľne, určite prídu na rad aj u nás, niekomu ako príloha, niekomu ako hlavné jedlo :-)
ubka
Pekne sa Ti vydarili, robievam podobne, pridávam štipku sody bikarbony a obaľujem v mletých orechoch, tiež ako prílohu.Vyskúšam s kavasnicami, môže to mať dobrú chuť:-)
mijaita
@ubka neni zly napad s tou sodou, ani s orechama, ale nejak se mi ty orechy nehodi k bramboram. Maso v mandlich, to joo, ale brambory? Pouvazuju, dik za radu!
zolik
@mijaita , taketo nepoznam, taketo urobim. Preto uz aj v kk. Mam jelenie steaky, k tym sa to bude urcite dobre hodit. Dakujem za recept.
mijaita
@zolik a horké, křupavé! Ještě bych si k tomu uvařila listový špenát a nastane krása na taliri a romance v hu.ě :-)
zolik
@mijaita , mam cerstve dubaky. Urobim omacku a nabuduce skusim spenat, ten mozem stale a furt.
ubka
@mijaita vyskúšaj s orechami, možno budeš milo prekvapená, ale zabudla som napísať že šúlky namočím v rozšľahanom bielku, do cesta dávam iba žltok. Ja som dnes vyskúšala podľa Tvojho receptu s droždím a bolo to chutné, opakujem v piatok :-))
1x radost
mamatata2
Ja som dnes robila niečo podobné zo zvyšných zemiakov a trochy postrúhanej kapusty. Vyskúšam aj podľa Teba, droždie mám rada a je vraj dobré na pleť aj na nervy. A budem sa inšpirovať aj nápadmi varecháčov tu v komentároch.
mijaita
@mamatata2 takovy vyvoj diskuzi pod recept, takovy ma rada. Je o necem a k necemu. Líbí se mi a i ja se budu inspirovat samozrejme !
1x deria
používateľ nemá avatar
plk
plk
Dobry vecer. Nemate nahodou vyskusane ci by sa toto dalo spravit bez vyprazania ale v rure "na sucho"? Vyzera to velmi dobre ale ja velmi neoblubujem vyprazane (vyhybam sa tomu) a -priznavam sa dobrovolne :-) - ani vyprazat velmi neviem.
Aspon odhadom - napriklad ci to "cesto" nema snahu roztiect sa, prihoriet, zhorknut alebo vyrobit nejaku inu zradu?
Dakujem.
Tak ci tak, vyskusam to aj bez skusenosti niekoho ineho.
mijaita
@pik vyzkoušené to nemám, i když jsem o tom i chvíli přemýšlela. Všechno je jednou poprvé, zkus to! Těsto nedělej moc tuhé, nevysuš to v troubě a před koncem pečení bych potřela vajíčkem. Uvidíš a dej nám všem vědět !
používateľ nemá avatar
plk
plk
Dakujem. Urcite vyskusam.
deria
@plk vyššie garanco píše, že ich robí na pomastenom papieri v rúre
používateľ nemá avatar
plk
plk
deria, to som si nevsimol. Ale dakujem. A potvrdzujem.
Prave SA u nas dojedli :-).
Tiez som ich dal na papier na pecenie do rury, potrel olivovym olejom. Ked boli zvrchu trochu ruzove, povalal/pootacal som ich, znova natrel olejom a nechal dopiect. Takze naozaj sa daju aj v rure.
mijaita
@plk no super, to se mnohým bude hodit! Fotku nemas? Sešla by se! Ja to nekdy zkusim, ale pomazu maslem. To radsi nez olej. A olivovy uz vubec nemam rada. Vidis, jedny šlejšky a kolik možností, viď?
používateľ nemá avatar
plk
plk
Bohuzial, fotky nemam. Ale vyzeralo to zhruba ako na tom predposlednom obrazku. Len ten "predel" medzi stranami bol trochu viditelnejsi (bledsi) ako som to otacal, V oleji sa to zrejme uprazi rovnomernejsie. Alebo neviem, mozno som to iba nerovnomerne natrel olejom alebo priskoro pootacal, povyberal.

S maslom vyskusam nabuduce, nemal som doma. Predsa len, olivovy olej ma inu/svoju "prichut". Tiez poznam vela ludi, ktori mu neholduju (moj potomok napriklad :-) ).

Velmi dobry/jednoduchy/rychly recept. Uz rozmyslam, kedy zase spravim.
používateľ nemá avatar
plk
plk
Vcera som sa "hecol" a napriek tomu, co som pisal vyssie, vyskusal som usmazit.
Je to neporovnatelne lepsie (teda aspon pre mna) a inaksie ako z rury a s olivovym olejom.
kukulienka71
@mijaita , vidíš, ako ti doslova žeriem tie tvoje výborné zemiakové recepty?!:-) veľmi mi mykalo rukou dať tam cesnak, lebo ja do takýchto vždy dávam, ale ostala som len pri tom droždí:-) Ony sa krásne nafúkli počas pečenia, ja som neobalila v strúhanke, lebo som nemala, ale sú fakt dobré, zvnútra tiež bublinkaté:-D s uhorkovým šalátom, mňamka:-P Tu je foto, dúfam, že príde

mijaita
@kukulienka ty je mas krasneeee! A ta fotka, díííííky! Ja ty "vase" bramborove recepty take "žeriem", brambory jsou vdecne a vynikajici jidlo a receptu tu neni malo. A k tomu cesneku - kdyz se mi nejaky recept libi, tak krome toho co vynecham (vegetu a zeleny koriandr) se snazim nejdriv uvarit nebo smichat podle receptu a pak az pridavam vlastni invenci. Ono se obcas i vyplati. U me jsou ted na poradu zitrejsiho dne, dzatky! Za koment i foto ***** tobe :-)
jamalinka
super recept určite vyskúšam a z toho cesnaku navrhujem urobiť takú studenú omáčku z kyslej smotany, dochutiť soľou,cukrom poprípade cit.šťavou, cesnakom, sladkokyslé ster. uhorky postrúhať, najemno pokrájať cibuľu, trošku kečupu a krokety buď poliať, alebo namáčať .. fantázie sa medze nekladú