Drážďanská vianočná štóla (fotorecept)
Autor receptu: jatanika
Tradičná vianočná. Tentokrát deckám na Mikuláša.
Postup
- Z droždia, lyžice cukru, lyžice múky a 120 ml vlažného mlieka pripravíme kvások. Necháme vykysnúť. Zvyšnú múku preosejeme, zmiešame so soľou, postrúhanou kôrou, perníkovým korením (kardamón, muškátový oriešok, škorica). Prilejeme 130 ml mlieka, v ktorom sme rozmiešali vajce, rum a mandľovú arómu. Pridáme rozpustené vlažné maslo. Vypracujeme hladké cesto.
- Zaprášime múkou. Zakryjeme obrúskom a necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút.
- Medzitým opláchneme hrozienka, nasekáme mandle a pistácie. Potom spolu s kandizovaným ovocím zapracujeme do cesta a necháme kysnúť ešte 30 minút. Pôvodný recept obsahuje kandizovanú citrónovú a pomarančovú kôru, ale ja som v obchode nevidela. Dala som ananás a papaju.
- Cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme. Jednu stranu preložíme do stredu a sformujeme do tvaru štóly. Tento bod mi samej nie je úplne jasný, u nás doma sa štóla nepiekla :-)
- Prenesieme ju na vymastený plech a dáme odpočinúť na 10 minút na chladné miesto. Potom štólu vložíme do rúry rozohriatej na 190 stupňov a pečieme 15 minút. Teplotu zmiernime na 150 stupňov a pečieme ešte 40 minút. Po upečení ju ešte zahorúca potrieme roztopeným maslom (potierame dovtedy, kým maslo vsakuje).
- A ihneď bohato posypeme práškovým cukrom. Necháme vsiaknuť a posypeme ešte raz, aby povrch bol ako keby zasnežený. Necháme vychladnúť, zabalíme do pergamenového papiera (potravinárskej fólie) a dáme do uzavretej nádoby. Necháme uležať aspoň týždeň v chladnej miestnosti. Nedočkaví môžu krájať hneď.
- Odležanú štólu vyberieme, môžeme ešte pocukrovť a krájame na plátky. Ja som robila štólu len z polovičnej dávky.