Domáci škoricový a orechový trdelník

nathelly - fotkanathelly, 31. mája 2020
Domáci škoricový a orechový trdelník
Foto: nathelly

Trdelník, ktorý chutí ako z jarmoku.

6
porcií
90 minút
príprava
12-15 minút
na 220 °C

Suroviny

Na 6 ks potrebujeme:
220 ml vlažné
3 PL
40 g
500 g
štipka
1 ks
1 ks
50 g roztopené
Na potretie:
 (alebo roztopené maslo)
Na obalenie:
 mleté




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie. Dáme na teplé miesto, kým droždie nenapučí (cca 10 minút).

  2. 2

    Do väčšej misky dáme múku, štipku soli, vajíčko, vaječný žĺtok a roztopené maslo. Keď je droždie napučané, vylejeme ho do zmesi s múkou a vypracujeme cesto. Malo by byť tuhšie a pevnejšie, aby sa netrhalo. Cesto dáme na 45-60 min vykysnúť ma teplé miesto.

  3. 3

    Kým cesto kysne, nachystáme si zmesi, v ktorých budeme trdelníky obaľovať - mleté orechy s cukrom a mletú škoricu s cukrom. Pripravíme si 6 rovnakých plechoviek, ktoré obalíme alobalom a natrieme olejom alebo roztopeným maslom.

  4. 4

    Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 6 častí. Z každej časti šúľaním vytvoríme dlhý šúľanec (na 1 trdelník potrebujeme asi 150 cm dlhý šúľanec). Ten potom namotáme na plechovku a jemne popritláčame, aby sa jednotlivé "pásiky" spojili. Vrch potrieme olejom/maslom a obalíme v orechoch alebo škorici.

  5. 5

    Trdelníky poukladáme na plech - môžeme postojačky alebo aj položiť poležiačky (tak som ich piekla ja). Dáme do vopred predohriatej rúry na 220 °C a pečieme 12-15 min. Keď sú trdelníky hotové, vyberieme ich z rúry a ešte teplé ich znova obalíme v orechoch alebo škorici.

Diskusia k receptu