Domáci králik (zajac) - na smotane fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 3. februára 2011

Môj manžel chová králiky ( u nás ich voláme jednoducho zajace). Zajaca robím na smotane, druhý raz na paprike, ďalší raz v cestíčku, potom Zobraziť celý popisMôj manžel chová králiky ( u nás ich voláme jednoducho zajace). Zajaca robím na smotane, druhý raz na paprike, ďalší raz v cestíčku, potom prešpikujem slaninkou, plním plnkou a pečiem. Dokonca už som robila aj fašírku. Zajačik je vždy na iný spôsob, je to veľmi chutné mäsko.

6-8
porcií
15-20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks, domáci (zajac)
1 ks, väčšia
2-3 PL, alebo bravčová masť
2 KL
1/4 KL
1 KL, alebo solčanka
2 ks
1 KL
3 PL,alebo solamyl
2 ks, pochúťková (môže byť aj smotana na varenie)
  podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zajaca rozkrájame na menšie kusy.

    Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájame cibuľku, speníme na oleji alebo na masti. Postupne dáme na cibuľku každý kúsok mäsa a z oboch strán obielime. Pridáme gulášové korenie, papriku, solčanku, rascu, bobkový list a soľ.

    Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podlejeme vodou a prikryjeme pokrievkou.

    Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Varíme v tlakovom hrnci, čím skrátime dobu varenia. Keď sa pokrievka prisaje o hrniec a vieme variť v tlakovom hrnci, potom postupujeme ako obvykle. Za 20min. je zajac uvarený.

    Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počkáme, aby sa nám dala pokrievka otvoriť, pripravíme zátrepku z múky (solamylu) a smotany, za stáleho miešania ju vlejeme (cez sitko, aby sa nám neurobili hrčky), do hrnca. Krátko povaríme.

    Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame z knedľou alebo s haluškami. Želám "Dobrú chuť!"

Diskusia k receptu

dajanca
narobila si mi chuť...rodičia tiež kedysi dávno chovali zajace a mávali sme ich, ako aj ty píšeš na všetky možné spôsoby, veľmi mi chutila aj polievka, teda klasický vývar so zeleninou. Varíš ju aj ty?
mariaklara
Áno, dajanca, varím ju tiež a dosť často, je to jemná chutná polievka. A teraz manžel chová aj holuby, to je tiež výborná polievka, tak striedam polievky, ja vôbec nekupujem žiadne drobky do polievky. Tie holuby, to nie sú také obyčajné, to sú riadne kusy a skoro vôbec nelietajú, pohybujú sa len okolo domu a v záhrade zbierajú rôzne semienka. Keď jedného zabije, čistá váha je 500g.
tatranka
@mariaklara.Tvoj recept je naozaj chutný a pekne spracovaní.Najkrajšie holúbky máš ty na fotke.Sú to traja nádherný synovia.Ešte ťa len čaká veľké varenie do budúcna.Poznám to podľa dcérky.Už ma synov dospelých,no kým vyrástli navarila a navysmážala sa toho neúrekom.Želám ti všetko dobré.
tothka
Domácho králika môžem obdivovať iba vo virtuálnej podobe. Ale ten tvoj vyzerá veľmi chutne no a polievku z holubov? V živote som také niečo nejedla. Pozerám, že dnes si sem dala komplet obed aj s knedlou, vďaka.
gittka
zajace sú fajn.máme ich radi a tie holuby tiež dobréé.sused ich chová a prechádzajú sa po dvore ako pávi!pekné aj tá knedla...
veronika353
Holuby jsem jedla strašně dávno, ale králíky chováme a taky jsem je dělala na všechny možné zpúsoby.Ten na smetaně je taky dobrý.Vykostěný používám na šunku i čínu a z kostí taky vařím polévku.Minule jsem ho plnila kaštanovou plnkou a taky byl velmi chutný.
jerica
Veľmi chutne fotopostupom spracovaný recept, zajačie mäsko s omáčkou môžem mať aj dva dni za sebou, tie knedle sú ako vyšité, to si robila Ty , ak áno popíš čím su také predierkované, ako paličkované.
sovka62
Narobila si mi chute, aj na králika, ale najviac na tie holúbky. Manžel ich pred rokmi choval na farme, kde šéfoval. Rodičov doviezol z Maďarska z Devecseru, boli to krížence Strasser x King. Pre mňa bolo až neuveriteľné, aké kusy narástli (naozaj tých 500g) a to sa porážali len kým boli kŕmené z hrvoľa. Varievala som z nich polievočku, mali sme malé deti a pre tie to bol priam balzam. A to mäso z nich bolo výborné, tmavé, ale veľmi jemné vláčne.... U nás sa nepredávali, všetko, čo sa dochovalo, sa vyvážalo do Talianska.
danculka
Zajka sme už dávno nemali,asi ani nebudeme mať,tie časy su už tatam...
mariaklara
Som rada, že som vám tak trochu narobila chute. Tatranka, na tejto fotke mám dvoch holúbkov a jednu holubienku, no a pred mesiacom nám pribudla druhá holubienka. Gittka, máš pravdu, skutočne sa prechádzajú ako pávi. Veronika353, mohla by si ten recept s plnkou zverejniť. Jerica, to je tá knedľa, čo som zverejnila. Včera som ju robila znovu, tá bola ešte lepšia, večer som si ju natrela slivkovým lekvárom, posypala grankom a poliala maslom, to bola paráda, náhrada za parenú buchtu. Sovka62, ten môj tie holuby tiež chová k vôli vnúčatám. A to mäsko, ako vravíš fajnéé, ja z neho občas robievam rizoto.
mariaklara
Sovka62, tie naše sú Texany, tvoj manžel bude určite vedieť aké sú to.
wegar
Domáci králik, to musí byť lahoda! Preto nechápem, načo ho "zabiť" vegetou, je to predražená soľ, čo každému jedlu dodá umelú pachuť. A to gulášové korenie nie je zbytočné, keď už je tam cibuľa, paprika a rasca? Čo obsahuje navyše? Majoránku či cesnak, to možno pridať aj bez gulášového korenia. Všetky zmesi sú skoro z polovice zložené zo soli, si to prerátajte, koľko zaplatíte za majoránku, za papriku, za rascu, za soľ a koľko vyjdú tieto zmesi.
mariaklara
wegar, veď nemusíš použiť vegetu, ja osobne používam solčaku.( aj som ju uviedla ). No a do tohoto sa nehodí majoránka, aspoň podľa mňa. Myslím, že tá KL gulášového korenia nieje až tak veľa.
wegar
Mariaklara, majoránku spomínam preto, že je v zložení gulášového korenia. Príde mi tam zbytočné, vzhľadom na jeho zloženie a na koreniny, ktoré si použila (paprika, rasca) - ako zdvojenie.
jerica
ďakujem za prijatie do Tvojho zoznamu.Vo Vrábloch mám spolužiačku Gitku Šabíkovú,perfektná holka:-)
chutnaaa
Tak dnes idem vyskusat,lebo to vyzera neodolatelne.... Kralika som este nikdy nepripravovala,jedla som ho posledne ako male decko,mozno aj 20 rokov vzad.Som zvedava.DAKUJEM ZA RECEPT.
chutnaaa
Tak zajac bol na 1 s hviezdickou....... suprove,este raz dakujem.
mariana33
super receptík...práve sme ho jedli...hotová mňamka...aj manžel si pochvaľuje...ďakujem za tip




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia