Domáci králik (zajac) - na smotane fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 3. februára 2011

Môj manžel chová králiky ( u nás ich voláme jednoducho zajace). Zajaca robím na smotane, druhý raz na paprike, ďalší raz v cestíčku, potom prešpikujem slaninkou, plním plnkou a pečiem. Dokonca už som robila aj fašírku. Zajačik je vždy na iný spôsob, je to veľmi chutné mäsko.

6-8
porcií
15-20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks, domáci (zajac)
1 ks, väčšia
2-3 PL, alebo bravčová masť
2 KL
1/4 KL
1 KL, alebo solčanka
2 ks
1 KL
3 PL,alebo solamyl
2 ks, pochúťková (môže byť aj smotana na varenie)
  podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zajaca rozkrájame na menšie kusy.

    Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájame cibuľku, speníme na oleji alebo na masti. Postupne dáme na cibuľku každý kúsok mäsa a z oboch strán obielime. Pridáme gulášové korenie, papriku, solčanku, rascu, bobkový list a soľ.

    Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podlejeme vodou a prikryjeme pokrievkou.

    Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Varíme v tlakovom hrnci, čím skrátime dobu varenia. Keď sa pokrievka prisaje o hrniec a vieme variť v tlakovom hrnci, potom postupujeme ako obvykle. Za 20min. je zajac uvarený.

    Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počkáme, aby sa nám dala pokrievka otvoriť, pripravíme zátrepku z múky (solamylu) a smotany, za stáleho miešania ju vlejeme (cez sitko, aby sa nám neurobili hrčky), do hrnca. Krátko povaríme.

    Domáci králik (zajac) - na smotane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame z knedľou alebo s haluškami. Želám "Dobrú chuť!"

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
narobila si mi chuť...rodičia tiež kedysi dávno chovali zajace a mávali sme ich, ako aj ty píšeš na všetky možné spôsoby, veľmi mi chutila aj polievka, teda klasický vývar so zeleninou. Varíš ju aj ty?
Áno, dajanca, varím ju tiež a dosť často, je to jemná chutná polievka. A teraz manžel chová aj holuby, to je tiež výborná polievka, tak striedam polievky, ja vôbec nekupujem žiadne drobky do polievky. Tie holuby, to nie sú také obyčajné, to sú riadne kusy a skoro vôbec nelietajú, pohybujú sa len okolo domu a v záhrade zbierajú rôzne semienka. Keď jedného zabije, čistá váha je 500g.
@mariaklara.Tvoj recept je naozaj chutný a pekne spracovaní.Najkrajšie holúbky máš ty na fotke.Sú to traja nádherný synovia.Ešte ťa len čaká veľké varenie do budúcna.Poznám to podľa dcérky.Už ma synov dospelých,no kým vyrástli navarila a navysmážala sa toho neúrekom.Želám ti všetko dobré.