Foto: luckaprima
Keď chceme jesť zdravšie, priemyselne spracovaným potravinám je lepšie sa vyhnúť a u paradajok to platí dvojnásobne. Takže klasické kečupové suroviny ako repný cukor, Zobraziť celý popisKeď chceme jesť zdravšie, priemyselne spracovaným potravinám je lepšie sa vyhnúť a u paradajok to platí dvojnásobne. Takže klasické kečupové suroviny ako repný cukor, biely ocot som nahradila prírodnejšími a prospešnejšími. A tiež mám rada keď je kečup čo najviac paradajkový, preto v ňom nie je 500 g jabĺk, ani papriky, ani cibule, repy.... výsledok je výrazný, pre nás vynikajúci.
porcií
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Zeleninu nakrájame a spolu s ostatnými surovinami dáme variť čo širšieho hrnca, občas premiešame a varíme cca 2 hodiny kým sa masa zredukuje na polovicu. Potom vyberieme klinčeky, rozmixujeme, prepasírujeme a plníme do pohárov. Sterilizujem po bod varu a nechám vychladnúť v hrnci.
Existuje mýtus, že trstinový cukor je zdravší ako repný a hnedý lepšia voľba ako biely. „To nie je pravda,“ hovorí Halgašová. Dodáva, že sacharóza je sacharóza a je jedno, či je cukor získaný z cukrovej repy alebo trstiny. Rozdiel je napríklad v tom, že úroda cukrovej trstiny sa zbiera dvakrát do roka, úroda z cukrovej repy len raz. A pozor, častokrát sa vraj hnedý cukor získava len nástrekom, napríklad karamelom.
Áno hnedý verzus biely, čert ako diabol to je pravda, ale to platí len pri repnom, dokonca hnedý repný cukor je škodlivejší ako biely, keď je farbený karamelom a chemicky rafinovaný, ale trstinový, ktorý je nerafinovaný si zachováva vitamíny, minerály, vlákninu a enzýmy prospešné pre naše telo. Takže ak už chcem niekde pridať cukor tak trstinový, kokosový, prípadne sirupy: ďatlový, javorový, z agáve, topinamburu alebo jačnenný slad. Prajem krásny deň.
Sacharóza je sacharóza a je jedno, či je cukor získaný z cukrovej repy alebo trstiny.Podliehate nepravdivým informáciám pána „profesora“ Google.
Inak v podstate je recept na kečup dobrý akurát tvrdiť že je zdravší ako ostatné kvôli cukru z trstiny je pritiahnuté za vlasy.
Biely repný cukor, čo dostávame v obchodoch je rafinovaný, to znamená, že je zbavený dôležitých častí z rastliny, z ktorej sa získava a teda aj vitamínov atď. A je aj bielený a chemicky upravený. Netvrdím, že bežný trstinový cukor v obchodoch nie je upravený, ale ak si kúpite cukor z nejakej farmy alebo bio obchodu, je omnoho zdravší. A áno, podľa mňa je trstinový cukor, neprifarbovaný atď, zdravší. Dúfam, že nie ste Boxik nejaký zástanca iba bielych cukrov a múky, napr. Kvások z bielej múky mi splesnivel oproti ražnému, a to som ich skladovala rovnako, rovnako sa o nich starala. Viem, že sa bavíme o cukre, ale aj biela múka je bielená a zbavená dôležitých častí a je nezdravšia. Pri zdravšom kečupe ide aj o kvalitu zeleniny a iných prísad, či boli postrekované... Suroviny (druh) môžeš predsa použiť, aké chceš, ak ti tak ten tmavý cukor vadí. Ide tu o recept a množstvo. A áno je to jedno, aký cukor použijete, pokiaľ sú oba rovnako postrekované, rafinované, prifarbované alebo ani jedno z toho. Ak s kúpite repný nerafinovaný, neprifarbený ani nijak škodlivo upravovaný cukor, je naozaj zdraví. Ale tie veľkoobchodné nepreferujem ;-)
je úplne jedno, aký cukor sa použije, v podstate je reč o o sacharoze, t. j. disacharide, na ktorý sa cukor ako taký štiepi, ako správne napísal @boxik.
z hľadiska akéhokoľvek cukru je veľmi sporné diskutovať o tom, či je ktorýkoľvek cukor zdravý alebo zdravší ako iný cukor a či nie. zrejme aj tu platí, všetko s mierou.
iné aspekty, ktoré uvádzaš, neboli hodnotené, len cukor bol hodnotený.
a pokiaľ ide o kvások z bielej múky, mne ešte nikdy nesplesnivel /mám ho už 3 roky/, a síce preto, lebo po každom prikrmení a použití do pečenia, nezabudnem poctivo utrieť vrch pohára papierovou utierkou, lebo vždy niečo kvásku zostane i tam a až na suché hrdlo pohára vrátim suché viečko, ktoré som tiež predtým utrela do sucha. skús dať pozor na túto zdanlivú maličkosť.
Dakujem
Celá hlava cesnaku, všetky strúčiky z nej