Domáci chlieb s prefermentom fotorecept
Foto: kimlo
Keďže si už dlhšiu pečiem kváskový chlieb alebo pečivo, lákajú ma nové recepty a chute, tentoraz som vyskúšal domáci chlieb s
použitím minimálneho množstva Zobraziť celý popisKeďže si už dlhšiu pečiem kváskový chlieb alebo pečivo, lákajú ma nové recepty a chute, tentoraz som vyskúšal domáci chlieb s
použitím minimálneho množstva droždia, a tzv. starého cesta „ pâte fermentée“. Tento postup zvýrazní chlebu jeho vôňu a chuť,
a čo som ocenil najviac je, že aj po niekoľkých dňoch je chlieb stále takmer ako čerstvý, mäkký, voňavý a veľmi chutný.
Zdroj: internet
Suroviny
Preferment (staré cesto): | |
200 g (alebo T650) |
|
130 g |
|
2 g čerstvé |
|
štipka |
|
Cesto: | |
350 g (alebo T650) |
|
50 g |
|
310 g |
|
1 PL (8 %) |
|
3 g čerstvé |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Deň vopred pripravíme preferment, vo vode rozmiešame droždie, pridáme múku, soľ, a vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté kysnúť asi 1 hodinu. Potom ho ešte premiesime a v miske uložíme do chladničky.
-
2
Na druhý deň cesto vyberieme a necháme zohriať pri izbovej teplote.
-
3
V miske zarobíme cesto na chlieb, vo vode rozmiešame droždie, pridáme obidve preosiate múky, soľ a rascu. Vymiesime cesto, do ktorého postupne po kúskoch pridávame cesto prefermentu.
-
4
Cesto je dosť hydratované, mierne lepivé, ale dá sa s ním dobre pracovať.
-
5
Dáme ho do naolejovanej misky, kde ho necháme kysnúť ďalšie 2 hodiny, každých 40 minút ho poprekladáme a uložíme zo strany spojov dolu.
-
6
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a posledný krát poprekladáme.
-
7
Vytvarujeme bochník a vložíme do ošatky, kde ho necháme ešte nakysnúť asi 1 hodinu. Dovtedy si rozohrejeme rúru na 250 °C, na spodnú priečku dáme plech, na ktorom budeme piecť, pod ním plytký plech s vodou. Po nahriatí plech opatrne vyberieme a chlieb naň vyklopíme z ošatky. Postriekame vodou, narežeme žiletkou a čo najrýchlejšie vložíme do rúry. Pečieme 20 minút pri 250 °C, potom teplotu znížime na 220 °C a dopečieme asi 30 minút do chrumkava.
-
8
Po upečení vyberieme na mriežku, postriekame vodou a zakryjeme čistou vlhkou utierkou, necháme vychladnúť.
-
9
Chlieb je aj po niekoľkých dňoch mäkký a veľmi chutný.
Na to vaše úsloví musím reagovat
Kimla uznávám, protože kromě masové kreativity dokáže sáhnout i do lepivého těsta na "boží dar". Já zůstávám nanejvýš u knedlíků, i když celý život vařím, což se u chemika předpokládá. A dceři jsem říkával od mala, aby se naučila ode mne vařit aspoň tu klasiku nebo to zase odskáče nějaký nevinný mužský :-)). Dobrých rad nedbala, je z ní profesorka, živí se italskými rychlovkami a na klasiku moc ráda přijde o víkendu k tatínkovi.
Ďakujem, domáci chlieb je naozaj najlepší.
Ďakujem, aj keď to s tou ženou nie je až tak, každý chlap ju potrebuje a je jedno či vie variť alebo nie. Žena ovláda iné domáce práce a je pre chlapa ako taký vzácny klenot ktorý ho reprezentuje. :-)
Ďakujem za uznanie, varenie musí človeka baviť, ale ak sa to berie ako povinnosť či záťaž, tak to nemá šťavu ani chuť. :-)
Ďakujem, áno je tam tak málo kvasníc, len to chce trocha viac času na cesto. Robil som tak už aj pizzu kde išli na 1kg múky len 3g, bola neskutočne dobrá, odvtedy už inú ani nerobím.
Ďakujem, je to fakt veľmi jednoduché. :-)
Vďaka Feri, som rád že máš pekné spomienky na babičku.
Krása!
Aj ja som si ho obľúbil, zajtra ho idem robiť zase, tentoraz som zvýšil suroviny o 1/3, tak by mal byt väčší, lebo tento sa rýchlo minul.
Pekne si to napísala 👍