Domáce zemiakovo-batátové gnocchi fotorecept

skolavareniapolus - fotkaSkolaVareniaPolus, 17. júna 2016

Recept od Silvie Horeckej

40 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
450 g
200 g
150 g (+ 50 g na spracovanie)
50 g
1 ks
1/2 ČL
Verzia bez lepku:
360 g
440 g
150 g (+ 50 g na spracovanie)
100 g (alebo semolina)
80 g
1 ks
1/2 ČL
Bazalkové pesto:
20-30 lístkov čerstvá
3 strúčiky
1-2 ČL
 podľa chuti
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zemiaky a bataty uvaríme domäkka, zlejeme a vychladnuté ošúpeme.

    Domáce zemiakovo-batátové gnocchi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ošúpané zemiaky a bataty pretlačíme cez lis alebo dôkladne roztlačíme, aby v ceste neboli hrčky. Do veľkej misy k zemiakom prisypeme múky (vrátane semoliny, čo je druh múky podobný našej krupicy, je však jemnejšia) a vajcia, dôkladne rukou vypracujeme cesto. Cesto bude lepivé aj u bezlepkovej verzie. Ideálne je pracovať na drevenej doske. Vymiesené zemiakové cesto je kompaktné avšak lepivé a na spracovanie budeme potrebovať veľa múky, pretože doska musí byť stále pomúčená.

    Domáce zemiakovo-batátové gnocchi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na 4 časti. Rukami vyvaľkáme valec dlhý cez celú dosku a široký cca 3,5 cm. Nožom (pomúčeným) nakrájame necelé 2 cm široké gnocchi. Pripravíme si čistú ľanovú utierku a podložku na maki (sushi) preloženú na polovicu. Každý jeden pomúčený kúsok prejdeme alebo spustíme po dÍžke podložky, rukou mierne pritláčame a formujeme gnocchi rukou tak, aby na nich zostala pásikavá stopa. Každý kúsok položíme na utierku a necháme postáť kým nedokončíme prvú várku cca 20 kúskov.

    Domáce zemiakovo-batátové gnocchi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo veľkom hrnci (6-8 l) necháme zovrieť vodu a hádžeme doň gnocchi, ktoré po pár minútach vyplávajú na povrch. Vody musí byť dostatok, aby sa neprilepili o dno. Vyplávané necháme variť cca 3-4 minúty. Vyberieme ich perforovanou naberačkou a dáme do keramickej misy. Ihneď ich polejeme troškou pesta, oleja, masla či inou omáčkou, aby sa nezlepili a nestvrdli.

    Domáce zemiakovo-batátové gnocchi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Gnocchi sú výborné s pestom, ktoré pripravíme z čerstvých lístkov bazalky, cesnaku, píniových orieškov, soli, čerstvo namletého čierneho korenia a panenského olivového oleja. Všetky ingrediencie vymixujeme v mixéri. Pre zmenu môžeme gnocchi podávať aj s domácim kozím syrom. Pre najmenších je vhodné použiť olivový olej, maslo a trocha parmezánu.

    Domáce zemiakovo-batátové gnocchi (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia