Domáce zemiakovo-batátové gnocchi (fotorecept)
Autor receptu: skolavareniapolus
Recept od Silvie Horeckej
40 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky a bataty uvaríme domäkka, zlejeme a vychladnuté ošúpeme.
- Ošúpané zemiaky a bataty pretlačíme cez lis alebo dôkladne roztlačíme, aby v ceste neboli hrčky. Do veľkej misy k zemiakom prisypeme múky (vrátane semoliny, čo je druh múky podobný našej krupicy, je však jemnejšia) a vajcia, dôkladne rukou vypracujeme cesto. Cesto bude lepivé aj u bezlepkovej verzie. Ideálne je pracovať na drevenej doske. Vymiesené zemiakové cesto je kompaktné avšak lepivé a na spracovanie budeme potrebovať veľa múky, pretože doska musí byť stále pomúčená.
- Cesto rozdelíme na 4 časti. Rukami vyvaľkáme valec dlhý cez celú dosku a široký cca 3,5 cm. Nožom (pomúčeným) nakrájame necelé 2 cm široké gnocchi. Pripravíme si čistú ľanovú utierku a podložku na maki (sushi) preloženú na polovicu. Každý jeden pomúčený kúsok prejdeme alebo spustíme po dÍžke podložky, rukou mierne pritláčame a formujeme gnocchi rukou tak, aby na nich zostala pásikavá stopa. Každý kúsok položíme na utierku a necháme postáť kým nedokončíme prvú várku cca 20 kúskov.
- Vo veľkom hrnci (6-8 l) necháme zovrieť vodu a hádžeme doň gnocchi, ktoré po pár minútach vyplávajú na povrch. Vody musí byť dostatok, aby sa neprilepili o dno. Vyplávané necháme variť cca 3-4 minúty. Vyberieme ich perforovanou naberačkou a dáme do keramickej misy. Ihneď ich polejeme troškou pesta, oleja, masla či inou omáčkou, aby sa nezlepili a nestvrdli.
- Gnocchi sú výborné s pestom, ktoré pripravíme z čerstvých lístkov bazalky, cesnaku, píniových orieškov, soli, čerstvo namletého čierneho korenia a panenského olivového oleja. Všetky ingrediencie vymixujeme v mixéri.
Pre zmenu môžeme gnocchi podávať aj s domácim kozím syrom.
Pre najmenších je vhodné použiť olivový olej, maslo a trocha parmezánu.