Domáce pivo pokračovanie fotorecept

miskin - bez fotkymiskin, 9. decembra 2014
Domáce pivo pokračovanie (fotorecept)
Foto: miskin

toto je pokračovanie receptu "domáce pivo" http://varecha.pravda.sk/recepty/domace- pivo/55639-recept.html

Suroviny

3000 g
800 g
500 g
100 g
100 g
11,5 g
50 g
20 g
32 l




Postup

  1. 1

    po uvarení vody na 80 stupňov nasleduje scedzovanie ja som si vyrobil svoju vlastnú spojením nádob..jednu nádobu som komplet rozvrtal milimetrovým vrtákom(trvalo mi to asi štyri hodiny :-) do druhej som vyvŕtal dieru a zapustil umelohmotný kohutik,zručnejši kutil by s tým nemal mať problém ale v začiatkoch som to cedil,cez gázy alebo veľké sitá

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    hrniec prelejeme do nádoby a cez gázu dočista odfiltrujeme mláde pivko ktoré sa nazýva sladina

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    80 stupňovu vodu pomaličky polievame(pofrkujeme) po zachytenom jačmeni akoby sme ho sprchovali.musíme z neho dostať všetko čo tam ostalo.Keď bude vytekať posledný liter mal by byť už len jemne zafarbený(skoro čistá voda)

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    tento jačmeň už potrebovať nebudeme,sliepky sa idú po ňom zabiť,ja ho dávam kaprom ktoré mám v jazere ale počul som že sa suší,melie na múku a dá sa z neho upiecť pivný chlebík. čisté a precedené pivo dáme na sporák a varíme 1,5 hodiny (možeme prikryť ale nie úplne,musí tam byť odpar nežiadúcich látok).Na začiatku varu si odvážime 40g chmelu konkrétne 20g žateckého a 20g sládka ja ho dávam do obvazu v tvare ponožky lebo sa vo finále ťažko cedí pretože naberie objem(obvaz nie je špinavy ale už pár litrov odvaril :-D )jemne zauzlujeme a vložíme do vriaceho hrnca

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po pol hodine pridávame ďalšiu várku chmeľu tentokrát 20g žateckého,opatrne vyberieme horuci obvaz a pomocov vydličky oduzlujeme jemny uzol(je to horúce),vhodíme chmeľ,opať jemne zauzlujeme a vhodíme nazad do hrnca. poslednú dávku chmeľu aby pivo príjemne voňalo a chutilo vkladáme tak ako v bode štyri desať minút pred koncom varu,odložíme zo sporáku a necháme trošku vychladnúť na takých 80 stupňov a opat ho vlejeme do už vyčistených nádob na finálne cedenie od zvyškov chmeľu

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    teraz by sme mali pivo zachladiť na zákvasnú teplotu spodných kvasníc 12-18stupňov.Chladenie trvá veľmi dlho ,zo začiatku som ho dával do potoka alebo v zimných mesiacoch nechával cez noc zakryté vonku a ráno som vlial pripravené kvasnice.Potom som si už zrobil medenu špirálu ktorou to ide ako po masle,z 80 stupňov na požadovaných 18 to trvá cca 15 minút :-)

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po dosiahnutí teploty 20 stupnov(preto 20 lebo cukromer je na túto teplotu kalibrovaný) sa ideme pozrieť čo nám to vlastne vzniklo..presná tmavá dvanástka :-)

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do odmerky si naberieme zo tri deci mladého pivka a vysypeme zo sáčku kvasnice ,riadne premiešame a necháme zo desať minút odpočívať,potom kvasnice vlejeme do nádoby s pivom a prevzdušníme tj. naberte zo desať krat plnú odmerku piva a z výšky lejte nazad aby sa dostal do piva kyslík ktorý potrebujú kvasnice na rozmnožovanie.Nádobu s pivom odložte do pivnice,garáže alebo do chladničky s regulátorom teploty..teplota kvasenia je udávana na zadnej strane obalu kvasiniek.Pre spodné ležiaky je to niekde okolo 10 až 15 stupňov,pri tejto teplote bude pivo kvasiť okolo týždňa mne konkrétne kvasilo 6 dní na požadovanú stupňovitosť

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po dvoch dňoch ideme pivo skontrolovať..mala by byť na ňom hustá,škaredá hnedá pena ktorú treba odstrániť pretože keby sa prepadla do piva mohla by chuť výrazne pokaziť..po zozbieraní peny nadobu znova uzavrieme aby sa tam nedostal prach alebo nežiadúce bakterie.Na štvrtý deň by tam tá pena mala byť znova tak postupujeme rovnako a penu aj hnedé malé plávajúce kúsky odstránime sitkom

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na šiesty deň je už pivo vykvasené na hodnotu 4,2 stupnov cukru je to asi tá najlepšia hodnota na stáčanie piva do fliaš..pokial by mala viac tj 5 a vyššie hrozilo by nám že fľaše sa viac natlakúju co2 a vybuchnú.Naopak ak je menej tj 4stupňe a nižšie pivo bude málo bublinkové a nebude pena :-) toto treba jednoducho ustriehnuť odlievať vzorku a merať od piateho dňa(na foto to nie je moc dobre vidno ale je tam 4,2 :-) skrátka od 4 do 5 stupňov cukru je to ideálne

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pivko stáčame do fliaš samospadom najlepšie sú fľaše z hrubostenného plastu tj od piva,coly,fanty atď,ak máte v skle z patentným uzáverom(zátka na drotovom mechanizme použite tie)ja dávam do sklenených a zátkujem zátkovačom a polovicu dávam do suda ktoré vytláčam co2 plynom.flaše musia byť dokonalé čisté inak sa nám pivo pokazí ja používam chempiro oxi.

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    flaše zatvoríme

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a necháme 5 dní pri teplote pri ktorej pivo kvasilo aby kvasinky spapali zvyšný cukor(4,2) a nasýtili pivo co2 ktore vylučujú aby malo pivo bublinky a robilo krásnu penu

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    po piatich dňoch flaše presunieme do chladničky kde by malo ležať 3 týždne až mesiac pri teplote 2 až 5 stupňov celzia(ideálne sú dva) aby sa vyčistilo a malo tú správnu chuť,čím staršie tým lepšie :-) v chlade mi vydrží kľudne aj pol roka (stalo sa to iba raz aj to som na jednu fľašu zabudol,inak némá šancu pretože mám veľkú rodinu :-D )

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    nemám fotku ešte tohoto piva ale prikládam teda toto polotmáve z predošlého varenia..je výborné :-)

    Domáce pivo pokračovanie (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    na záver chcem dodať,nebojte sa ochutnávať,kľudne už po týždni,určite sa neotrávite :-) recept bol vyčerpávajúci tak sa ospravedlňujem za pravopisné chyby,aktuálne foto bude dodatočne,keby bolo niečo nezrozumiteľné kľudne sa pýtajte rád pomožem.Prajem to pivovarské"daj boh štastia" a nazdravie :-)

Diskusia k receptu

denyany
Pokračovanie komentu:ale tmavé pivo mám radšej a rada by som ochutnala takéto domáce, ale aj tak skúšať nebudem.:-)
frezia68
Toľko trpezlivosti obdivujem,hotová veda pre mňa a to som mala chémiu v obľube :-),ale dobrý výsledok musí veľmi tešiť aj rodinu .
gubics
Vopred sa ospravedlňujem, toto nemá byť kritika, len moja mienka k tejto práci. Keby za to pivo niekto zaplatil zlatom, ani tak by som to nerobila. V celom Československu (dlhé by bolo ich vymenovať,) sú také fantastické pivovary ktoré preslávili naše pivá na celom svete, kde sa varí pivo po stáročia alebo desaťročia vyskúšaných a osvedčených receptov , že je hriech do toho kafrať, aj tak by som nedospela k ich úrovni. A tie kvalitné pivá si môžem kúpiť za pár centov aj na druhej strane zemeguli.(Ešte keby bola u nás prohibícia tak by som sa nečudovala, že si pivári chcú dopriať pre seba tento vzácny mok, a pustia sa do varenia piva, ale takto?) Môj zlatý, nenosíte Vy náhodou vodu do mora?
julica
Nuž, ja by som rada čítala ten zoznam skvelých pivovarov. Na Slovensku kvalitné pivo (voňavé a horké, IPA, RED ALE) varí len Stupavar, mladunký pivovar...
boxik
@ julica ,
na Slovensku dnes evidujeme niečo okolo 35 tzv. minipivovarov :
Tu si o tom môžeš prečítať:
 www.sme.sk/c/7223809/specialne-pivovary-pribudaju-...

Napríklad v Košiciach máme Golem, v Bratislave Richtár , ale v tom článku je o tom toho napísaného hodne. Takže variť doma pivo podľa tohoto receptu , ktorý dáva určite dobrý výsledok , môže len fanatik, myslené v dobrom pretože všetci čo máme nejakých koníčkov nimi sme, či človek čo nevie čo s časom. Jamám pivo rád a keď mi už nestačí originálny Prazdroj či Budvar , pretože to sú pivovary čo si stále uchovávajú vysokú kvalitu, tak si zájdem na spomínaného Golema u nás v Košiciach.
2010
@gubics a preco vypekas doma vsak tak isto a este lacnejsie to kupis v hypermarkete?
Nie je to podobne ako co tu pisu:
Pivá Patrónskeho pivovaru sa od bežných pív dostupných na trhu líšia tým, že sú nefiltrované čiže kvasinkové, čisto prírodné, nepasterizované a chemicky neupravované. Farba a chuť piva je daná od použitia rôznych zmesí sladu, chmeľu a prítomnosti kvasníc
 www.patronskypivovar.sk/o-pive.html...

Pekny recept @miskin 5*
leomax
Však jasnačka, jednoduchšie ako pivo je narobiť si kompótu starého mládenca!
afataga
nemam slov, teda malo pracne to nie je :-), nekutocnu chut si mi narobil, este raz dodavam len ze klobuk dolu
julica
@boxik , ja som fanusicka piva, ale ziadnymi prefabrikovanymi akoze domacimi zamockymi pivovarmi mi neulahodis. je to nova moda, ale nie je to pivo, ake chcem pit (kriteria uz vyssie). Toho golema niekedy v kosiciach ochutnam. Inak mam kamarata, ktory si tiez pivo vari, robi aj zazvorove, bavi ho to, stacanie je spolocenska udalost podobna malej zabijacke, akurat my sme vegani :)
boxik
@ julica to čo si napísala o tzv prefabrikovaných pivách svedčí o tom že o pive nemáš ani šajnu , takže určite neoceníš ani košického Golema, tebe úplne vyhovuje europivo či plechovica zázraku neznámeho pôvodu kúpená niekde v Lidli.
tatranocka
Pod Tatrami máme Buntavar a pozvala som svojich českých priateľov - veľmi im chutilo kvasinkové pivo.Potom tam chodili každý deň a aj 5l súdky si brali do Prahy :) (BTW.ja pivo nepijem,ani mu nerozumiem :) )
tatranocka
A ešte dodám:
Pivovarnícka akadémia za rok 2013
S radosťou oznamujeme ,že pivo BUNTAVAR-RIS WBM 20 získalo ocenenie "PIVO ROKA 2013".
Takže asi na tom niečo bude,že je kvalitné a chutí.
terinka55
Si macher, blahoželám! Negatívne komenty si nevšímaj a rob, čiže var si, podľa svojej chuti a nálady. Ja to pivo určite variť nebudem, ale vzdávam Ti poklonu :-)
julica
@boxik , no tak si si štuchol a čo teraz?! myslíš, že človek, čo pije plechovkové pivo z lidlu, pozná a pije v zásade len trapists, ipu a ale? (už som to spomenula vyššie). Tie akože pivovary si celý kvas dovezú z veľkých pivovarov a už sa len tvária, ako ho tam na mieste varia… aspoň tu v BA
miskin
Dakujem Vam za komentare :) kriticke mam rad ale skor by som ich poprosil mozno od odbornikov kde robim chybu ,lebo to ma posuva dalej,to preco varim pivo alebo ze nie je ani zlatom zaplatitelne uz nechajte na mna:) ps: pivo varim pretoze nefetujem,nechodim po baroch tak cas mam :D
gubics
Hneď na začiatku komentu som napísala, že nemienim Ťa kritizovať, napísala som len svoju mienku. Keď si myslíš, že vieš urobiť dokonalé pivo resp. aspoň lepšie ako pivovary, tak si otvor malú pivárničku, určite budeš mať dobrý odbyt, medzi milovníkmi toho moku sa rýchle rozšíri kde sa predáva najlepšie pivo. Ja som to myslela tak, že je príliš pracné toľko energie vložiť do výroby niekoľkých fliaš pív. Keď som Ťa urazila mojom poznámlou, tak odpusť, nemala som to v úmysle.
miskin
Pekny den,urcite ste ma neurazili ved nebolo popisane nic zleho,len som akosi nepochopil vas komentar a priznam sa ani tento druhy..to chcete povedat ze sa nieco neoplati robit pretoze to uz niekto iny robi lepsie?to by som podla vas nemal varit segedinsky gulas a prplat sa s nim dve hodiny pretoze ho dole na juhu v restauracii urobia milion krat lepsie ako ja?pivarnicku si otvorit nechcem ja chcem len robit nieco co ma bavi ..vynakladana energia je nepodstatna a sto ludi,sto chuti ja sa cudujem ako niekto moze vynakladat energiu napriklad na ezoteriku ale je to jeho vec a nestaram sa do toho:)
safran
mne sa toto už nezdá recept, aj keď sa povie, že sa pivo varí, ale celkom alchýmia :-) odborníkov na pokec možno nájsť aj v "Hostinec "Múzejný Pivovar" - Múzeum Obchodu Bratislava" (+fb stránka) - čo je aj pre @julicu varia všetky vyššie vymenované... pozor, ako každé múzeum, v pondelok zavreté
hannah22
skvelý koníček.... máš naštudované, si zručný čo dodat, nech sa ti darí a pivo dobre varí a okoliu nech chutí, mám rada ľudí ktorí vedia priložit ruky k dielu a baví ich to , skvelé aspon som sa dozvedela niečo nové... :)
ligotka25
vyzerá to dosť náročne. ale je to originál od teba. obdivujem
ligotka25
pardon za tykanie, brala som to tak, že na vareche si všetci tykajú :)
miskin
@ligotka25 vdaka za pochvalu,samozrejme tykame bez pardónu tak by to malo chodit u ludi s rovnakym konickom co varenie bezpochyby je:)
monika250
Veľmi pekne ďakujem za tento recept :)))) určite ho niekedy vyskúšam. Prvý krát som našla tak krásne podrobný recept krok za krokom pre laikov :D este by to chcelo nejaký recept na svetle pivo kedže tie mam radšej :))
miskin
@Monika250 zamáličko :-D svetle pivo sa robi zo svetleho sladu,postup je ten istý napríklad kombinacia plzenskeho(3000g) a viedenskeho (1500g) chmeľ 70g žatecký poloranný červeňák :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia