Foto: miskin
toto je pokračovanie receptu "domáce pivo" http://varecha.pravda.sk/recepty/domace- pivo/55639-recept.html
Postup
-
1
po uvarení vody na 80 stupňov nasleduje scedzovanie ja som si vyrobil svoju vlastnú spojením nádob..jednu nádobu som komplet rozvrtal milimetrovým vrtákom(trvalo mi to asi štyri hodiny :-) do druhej som vyvŕtal dieru a zapustil umelohmotný kohutik,zručnejši kutil by s tým nemal mať problém ale v začiatkoch som to cedil,cez gázy alebo veľké sitá
-
2
hrniec prelejeme do nádoby a cez gázu dočista odfiltrujeme mláde pivko ktoré sa nazýva sladina
-
3
80 stupňovu vodu pomaličky polievame(pofrkujeme) po zachytenom jačmeni akoby sme ho sprchovali.musíme z neho dostať všetko čo tam ostalo.Keď bude vytekať posledný liter mal by byť už len jemne zafarbený(skoro čistá voda)
-
4
tento jačmeň už potrebovať nebudeme,sliepky sa idú po ňom zabiť,ja ho dávam kaprom ktoré mám v jazere ale počul som že sa suší,melie na múku a dá sa z neho upiecť pivný chlebík. čisté a precedené pivo dáme na sporák a varíme 1,5 hodiny (možeme prikryť ale nie úplne,musí tam byť odpar nežiadúcich látok).Na začiatku varu si odvážime 40g chmelu konkrétne 20g žateckého a 20g sládka ja ho dávam do obvazu v tvare ponožky lebo sa vo finále ťažko cedí pretože naberie objem(obvaz nie je špinavy ale už pár litrov odvaril :-D )jemne zauzlujeme a vložíme do vriaceho hrnca
-
5
po pol hodine pridávame ďalšiu várku chmeľu tentokrát 20g žateckého,opatrne vyberieme horuci obvaz a pomocov vydličky oduzlujeme jemny uzol(je to horúce),vhodíme chmeľ,opať jemne zauzlujeme a vhodíme nazad do hrnca. poslednú dávku chmeľu aby pivo príjemne voňalo a chutilo vkladáme tak ako v bode štyri desať minút pred koncom varu,odložíme zo sporáku a necháme trošku vychladnúť na takých 80 stupňov a opat ho vlejeme do už vyčistených nádob na finálne cedenie od zvyškov chmeľu
-
6
teraz by sme mali pivo zachladiť na zákvasnú teplotu spodných kvasníc 12-18stupňov.Chladenie trvá veľmi dlho ,zo začiatku som ho dával do potoka alebo v zimných mesiacoch nechával cez noc zakryté vonku a ráno som vlial pripravené kvasnice.Potom som si už zrobil medenu špirálu ktorou to ide ako po masle,z 80 stupňov na požadovaných 18 to trvá cca 15 minút :-)
-
7
po dosiahnutí teploty 20 stupnov(preto 20 lebo cukromer je na túto teplotu kalibrovaný) sa ideme pozrieť čo nám to vlastne vzniklo..presná tmavá dvanástka :-)
-
8
do odmerky si naberieme zo tri deci mladého pivka a vysypeme zo sáčku kvasnice ,riadne premiešame a necháme zo desať minút odpočívať,potom kvasnice vlejeme do nádoby s pivom a prevzdušníme tj. naberte zo desať krat plnú odmerku piva a z výšky lejte nazad aby sa dostal do piva kyslík ktorý potrebujú kvasnice na rozmnožovanie.Nádobu s pivom odložte do pivnice,garáže alebo do chladničky s regulátorom teploty..teplota kvasenia je udávana na zadnej strane obalu kvasiniek.Pre spodné ležiaky je to niekde okolo 10 až 15 stupňov,pri tejto teplote bude pivo kvasiť okolo týždňa mne konkrétne kvasilo 6 dní na požadovanú stupňovitosť
-
9
po dvoch dňoch ideme pivo skontrolovať..mala by byť na ňom hustá,škaredá hnedá pena ktorú treba odstrániť pretože keby sa prepadla do piva mohla by chuť výrazne pokaziť..po zozbieraní peny nadobu znova uzavrieme aby sa tam nedostal prach alebo nežiadúce bakterie.Na štvrtý deň by tam tá pena mala byť znova tak postupujeme rovnako a penu aj hnedé malé plávajúce kúsky odstránime sitkom
-
10
na šiesty deň je už pivo vykvasené na hodnotu 4,2 stupnov cukru je to asi tá najlepšia hodnota na stáčanie piva do fliaš..pokial by mala viac tj 5 a vyššie hrozilo by nám že fľaše sa viac natlakúju co2 a vybuchnú.Naopak ak je menej tj 4stupňe a nižšie pivo bude málo bublinkové a nebude pena :-) toto treba jednoducho ustriehnuť odlievať vzorku a merať od piateho dňa(na foto to nie je moc dobre vidno ale je tam 4,2 :-) skrátka od 4 do 5 stupňov cukru je to ideálne
-
11
pivko stáčame do fliaš samospadom najlepšie sú fľaše z hrubostenného plastu tj od piva,coly,fanty atď,ak máte v skle z patentným uzáverom(zátka na drotovom mechanizme použite tie)ja dávam do sklenených a zátkujem zátkovačom a polovicu dávam do suda ktoré vytláčam co2 plynom.flaše musia byť dokonalé čisté inak sa nám pivo pokazí ja používam chempiro oxi.
-
12
flaše zatvoríme
-
13
a necháme 5 dní pri teplote pri ktorej pivo kvasilo aby kvasinky spapali zvyšný cukor(4,2) a nasýtili pivo co2 ktore vylučujú aby malo pivo bublinky a robilo krásnu penu
-
14
po piatich dňoch flaše presunieme do chladničky kde by malo ležať 3 týždne až mesiac pri teplote 2 až 5 stupňov celzia(ideálne sú dva) aby sa vyčistilo a malo tú správnu chuť,čím staršie tým lepšie :-) v chlade mi vydrží kľudne aj pol roka (stalo sa to iba raz aj to som na jednu fľašu zabudol,inak némá šancu pretože mám veľkú rodinu :-D )
-
15
nemám fotku ešte tohoto piva ale prikládam teda toto polotmáve z predošlého varenia..je výborné :-)
-
16
na záver chcem dodať,nebojte sa ochutnávať,kľudne už po týždni,určite sa neotrávite :-) recept bol vyčerpávajúci tak sa ospravedlňujem za pravopisné chyby,aktuálne foto bude dodatočne,keby bolo niečo nezrozumiteľné kľudne sa pýtajte rád pomožem.Prajem to pivovarské"daj boh štastia" a nazdravie :-)
ty si-@miskin-z iného sveta..:-)
na zdravie..!!
na Slovensku dnes evidujeme niečo okolo 35 tzv. minipivovarov :
Tu si o tom môžeš prečítať:
www.sme.sk/c/7223809/specialne-pivovary-pribudaju-...
Napríklad v Košiciach máme Golem, v Bratislave Richtár , ale v tom článku je o tom toho napísaného hodne. Takže variť doma pivo podľa tohoto receptu , ktorý dáva určite dobrý výsledok , môže len fanatik, myslené v dobrom pretože všetci čo máme nejakých koníčkov nimi sme, či človek čo nevie čo s časom. Jamám pivo rád a keď mi už nestačí originálny Prazdroj či Budvar , pretože to sú pivovary čo si stále uchovávajú vysokú kvalitu, tak si zájdem na spomínaného Golema u nás v Košiciach.
Nie je to podobne ako co tu pisu:
Pivá Patrónskeho pivovaru sa od bežných pív dostupných na trhu líšia tým, že sú nefiltrované čiže kvasinkové, čisto prírodné, nepasterizované a chemicky neupravované. Farba a chuť piva je daná od použitia rôznych zmesí sladu, chmeľu a prítomnosti kvasníc
www.patronskypivovar.sk/o-pive.html...
Pekny recept @miskin 5*
Pivovarnícka akadémia za rok 2013
S radosťou oznamujeme ,že pivo BUNTAVAR-RIS WBM 20 získalo ocenenie "PIVO ROKA 2013".
Takže asi na tom niečo bude,že je kvalitné a chutí.