Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. novembra 2010
Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept)
Foto: sracz

Bobaľky sa u nás piekli v týždni pred prvou adventnou nedeľou; naposledy v 1958 ešte pod Šibenou horou. V bytovke sme už mávali iba Zobraziť celý popisBobaľky sa u nás piekli v týždni pred prvou adventnou nedeľou; naposledy v 1958 ešte pod Šibenou horou. V bytovke sme už mávali iba kúpené. Tu, za veľkou mlákou, nie sú a tak (Nouze naučila Dalibora housti) som recept zháňal doma. Podarilo sa. Z Abova, Zemplína, zo Šariša i Spiša; iba Gemer sa mi neozval. Poskladal som receptíky do tejto výslednej podoby, v ktorej opekance - po našim bobaľky – pečiem už po šiesty raz. Nám a dokonca aj domorodcom veľmi chutia. Darmo, domáca vára najlepšie chutí!

24
porcií
180 minút
príprava
22÷26 minút
na 175 ˚C (350 ˚F)  °C

Suroviny

1 200 g, (výberová)
2 ks
100 ml
6÷8 PL, čerstvé
4 PL, repný (trstinový 8 PL)
2÷2,5 ČL
2 vrecúška, (čerstvé 1 kocka)
1÷1,5 ČL, (prdop)
2÷3 vrecúška
400 ml, čerstvé
100÷150  ml, vlažná




Postup

  1. 1

    pripravíme pracovnú zostavu všetkých ingrediencií na dosah rúk.

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    aspoň 120´pred miesením cesta odvážime 1 200 g hladkej múky (ja som svojou troškou prispel k utužovanie americko-ruských vzťahov a ½ & ½ som zmiešal ich výrobky), preosejeme ju (cez plastikové sitko) do nekovovej misy, na malé kocky pokrájame 6 PL masla a na pracovný stôl uložíme 2 čerstvé vajíčka, to aby všetko absorbovalo kuchyňskú teplotu;

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    10÷15´ pred časom –Č- pripravíme kvások: 400 ml čerstvého mlieka pomiešame so 4 PL cukru (ak trstinový, tak s 8) a zohrejeme na ~ 40 ˚C / 100 ˚F (skúška prstom = ak ho v mlieku udržíte bez popálenia sa), na povrch nasypeme 2 vrecúška sušeného droždia a poprášime hladkou múkou (ja som kvások nechal podkysnúť v elektrickej rúre predohriatej na ~ 40 ˚C / 100 ˚F); všetky sypké ingrediencie (múku, 2 ČL soli, 1 ČL prdop_u a 2 vrecúška vanilkového cukru zmiešame so zmäknutým maslom; v strede urobíme jamku, do ktorej nalejeme 100 ml kvalitného olivového oleja a rozbijeme 2 čerstvé vajíčka.

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    prilejeme vykysnutý kvások

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a dôkladne nežne vymiesime základné cesto; podľa potreby, po malých dávkach prilejeme vlažnú vodu (pri dobrej relatívnej vlhkosti vzduchu ~ 100÷150 ml); cesto je dobre vymiesené, ak sa nelepí na steny misy, ani na Vašu ruku (v tomto prípade na moju -drobnú- medvediu labu)!

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    bochníček cesta uložíme do pomúčenej misy (vahanu, weindlingu, ja som použil rýchlokysku), povrch taktiež poprášime hladkou múkou, dobre prikryjeme (vytlačíme vzduch a utesníme) a uložíme ~ na 60´kysnúť na teplé miesto (ja som využil elektrickú rúre vyhriatú na ~ 40 ˚C / 100 ˚F).

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ak ste pracovali pozorne, s láskou v duši a dobre ste sa modlili, tak Vám cestíčko narastie jedna radosť a zväčší svoj objem viac ako o dvojnásobok!

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú dosku (tablu)

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    prerežeme na potrebný počet dielov (ja na 4).

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    každý diel na kúsky budúcich –hadíkov-,

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ktoré svojimi maličkými ručičkami nežne rozvaľkáme,

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    uložíme na pekáč (tepšu, plech), vystriekaný zmesou hladkej múky a oleja v sprayi (pozri obr. 8 a 9), ale viem, že často sa využíva aj papier na pečenie

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a pomocou škrabky ich pokrájame na veľkosť bobaliek (opekancov, pupáčikov), mne to vyšlo na tri plechy.

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    pečieme ich ~ 25´ v elektrickej rúre vyhriatej na 175 ˚C / 350 ˚F, až majú krásnu zlatohnedú vianočnú farbu, vyberieme ich z rúry a necháme 12÷17´ vychladnúť.

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    potom ich polámeme a rozložíme na obrusom prikrytý stôl a necháme aspoň týždeň vyschnúť, sem_tam rukami premiešame; potom ich skladujeme v mrazničke, lebo obsahujú maslo a olej a mohli by získať nevábnu vôňu; tesne pred Štedrým večerom pridám na Varechu aj recept na konečnú úpravu bobaliek, opekancov, či pupákov!

    Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

demola07ltd
Vdaka za super napad.Tie cele sulky,ktore Ty krajas na plechu,ja ich krajam,este ked su na doske.Potom ich kazdu individualne namacam do oleja,aby sa lepsie oddelovali po upeceni.Preto skurim tento rok pouzit Tvoj zlepsovak.
1x sracz
babav
Krasne ,s laskou k opekancom napisany receptik.Ak sa nemylim(mozno ano,lebo ja nie som vychodniarka),budes ich polievat horucim mliekom , v ktorom rozpustis cerstve maslo a zmaknute posypes cukrom a makom.Tak sme ich zvykli robit u nas, na zapadnom Slovensku;-) .
1x sracz
evusik
takéto bobaľky robila aj naša mama, raz do roka a to na Vianoce a robila ich ako makové pupáky. Nič iné sme nemohli jesť len makové pupáky a to preto, aby sme uvideli zlaté prasa. Neskôr som ich robila aj ja ale už len z rožkov, pekný recept, dal si si robotu a napiekol ich pekne do zásoby :-)
1x sracz
honestka
vianocna spomienka, ktoru som naposledy jedla veeeelmi davno- pekavala som ich este aj tu. teraz si vsak namiesto nich na stedru veceru robime LEN makove sulance s medom.
1x sracz
babidka
bobalky peciem odjakziva:-) - sice trosku inak lebo nepouzivam olej ale maslo , to vsak nie je dolezite . Preco vsak pecies bobalky tak skoro a potom ich susis ? to mi nie je jasne . my ich pecieme praveze na poslednu chvilu - najskor den pred Vilijou, zvycajne vsak na Stedry den doobedu aby boli co najcerstvejsie , makucke . Ale na bobalky sa kazdy tesi a u nas je to najziadanejsie vianocne jedlo :-)
1x sracz
marikasu
Až sem mi zavoňali a už sa mi zbiehajú slinky. Mám strašne rada takéto čerstvé, chrumkavé :-))
1x sracz
meryla333
bobaľky zbožňujem,ale minule Vianoce sa mi pokazil mlynček na mak,tak som mak kupila mletý.Mojho syna,ktorý ich nemá rád som donutila jesť prvého lebo inak nebudu darčeky.Chudák ochutnal a hneď bežal vypľuť,ten mak bol taký nejaký štiplavý asi bol starý a takho pomleli.Ja som na bobaľky nezanevrela,ale moj syn ich určite do ust už nikdy nedá aj keby darčeky neboli :(
1x sracz
evanaaa
My pupáčky ani bobaľky nemávame, mama ichmávala. A ten mletý mak som kúpila už niekoľko balíčkov a nebol zlý, kupujem mletý ale bez cukru, lebo je aj s cukrom. Možno už bol starý, Meryla333, ako píšeš alebo po záruke, treba si to všímať.
1x sracz
kuchticka
tieto bobalky robievala i moja mama - tiez zap. Slovensko @babav -, ale vdy ich piekla az na Stedry den, aby boly cerstve, ako pise @babidka. Ja som ich uz nejedla od mojeho detstva.
1x sracz
garanco
@sracz bobaľky pekávam každý rok pred Vianocami aj rodinám našich detí, ja ich pečiem, ako moja mama, bez masla( šak na Viľiju je post), presne tým spôsobom ako Ty, ale to rezanie vcelku - naraz na celom plechu- je pre mňa výborná inovácia. Skladujem ich v plátenom vrecúšku. @babidka aj u nás sa piekli tak skoro - nuž tradícia
1x sracz
marianne69
Ferko,toto som v zivote nejedla a ani nerobila,uz len koli zvedavosti by som to vyskusala,potom nezabudni aj na tu konecnu upravu az viem do coho leziem.:-)))
1x sracz
tinca
Feri, zlaté ručičky, aj u nás sa robili makové pupáčky ako píše @evusik. Ja to ale už nerobím
1x sracz
zitar
U nás sa tiež robili opekance skôr a nechávali sa vysušiť. Ja to tiež tak robievam.Nie síce pravidelne každý rok, pretože sa dajú vynikajúce kúpiť v pekárni v Lopeji, ktorú tu už spomínala @janazjarku . Tento rok ale určite spravím pravé - domáce. Páči sa mi to krájanie na plechu, ja to vždy pracne "šuľkám" po jednom.
1x sracz
oblizprst
Ty si za veľkou mlákou, a my, čo sme doma, sa máme čomu od teba poučiť. Keď budeš na Slovensku, ozvi sa, rada ťa uvidím.
1x sracz
hannah22
už sa teším na pečenie bobaliek tak ako nedočkavý sracz Feri , ale vďaka za inováciu skúsim ich tiež nakrájať ako v tvojom recepte bude to rýchlejšie,takže ďakujem a ukladám ... :))
1x sracz
elisticka
jeeeeeeeej tak toto sa u nas nikdy nerobilo na Vianoce ...sikovne si to tvojimi malymi rucickami vysulkal:-)))) pekne nafoteny postup!!!
1x sracz
sracz
Ďakujem úprimne všetkým, a za všetky komentáre. Mal som si uvedomiť, že pečenie a užívanie opekancov má na našom Slovensku už veľastoročnú tradíciu! Čo región a tobôž čo kraj, to iný zvyk. Radšej Vám napíšem príspevok do diskusie.
P.S.: apropos - to krájanie valčekov na pekáči, pomocou nerezovej škrabky, som nevymyslel preto, že som muž tvorivý a s nápadmi, ale preto lebo som l e n i v ý - aj my sme ich v našej rodine krájali na table a po jednom ukladali na tepšu; ta kto še ma s tim džubac!
sovka62
Robievala som ich na Vianoce, ale ako som si ich spravila, tak som si ich aj zjedla (prípadne zvyšok vyhodila). Rodina dávala na Vianoce prednosť iným dobrotám. Ale keď si mi už pripomenul, tuším ich upečiem zajtra, nechám zo dva dni poschnúť a na budúci týždeň ich zjeme, manžel má mak rád. A čo sa týka lenivosti - už dávnejšie som založila diskusiu na tému Lenivý človek - záruka pokroku, takže ťa za tvoju lenivosť chválim.
1x sracz
coldbery
Ja som vždy pracne šúľala a krájala jednotlive kúsky,ale teraz vidím, ako šikovne sa dá robiť a rýchlo....určite to urobím teraz tak...DÍK....:-)))
1x sracz
jeka
I ja pečiem opekánce na štedrý deň,lebo mi tiež oblubujeme chrumkavé,lenže ja som sa ich naučila pripravovať ako knedlu,len knedlu robím s vodou a opekance s mliekom.Vykysnuté ho cesta robím šulky,ktoré potom krájam na 1,5 až 2 cm kúsky a ukladám na plech trochu redšie,lebo oni ešte nakysnú a dám piec.Upečené ich zalejem vriacou vodou aby trochu zmäkli.Ja ich robím s kyslou kapustou a s tvarohom.Ale páči sa mi aj tvoj postup.
1x sracz
marienka44
Aj ja robim opekance, som zo stred.Slovenska. Robim ich do zasoby v predstihu, nakolko podla mojho receptu cesto neobsahuje tuk, takze vydrzia aj bez mraznicky. Jedavali sme ich pred stedrovecernou kapustnicou /ako predjedlo/.
1x sracz
marienka44
Uz som ich piekla vcelku ako dlhe sulce a tesne po upeceni som ich pokrajala alebo ako male kusky samostatne. Bala by som sa ich piect ako Sracz, ze sa mi zleju dokopy. Musela by som ich medzi sebou pomastit.
1x sracz
laurax
Ja som sa ich naučila od mojej mamy. Pečiem ich každý rok na Vianoce aj mojim deťom. Robím 2 druhy - jedny poliate mliekom a posýpané makom a druhé s opraženou kyslou kapustou na masle. Chutia nám na sladko aj na slano. Tiež oceňujem ten zrýchlený postup s krájaním priamo na plechu. To určite vyskúšam.
1x sracz
evanaaa
Marienka, dobrý postreh, no on ich asi hneď dá piecť, takže mu narastú trochu do výšky. Ja som na to tiež myslela.
1x sracz
aja1616
@marienka44 môžem odporučiť tento spôsob pečenia, ja tak pečiem dukátové buchtičky a nezlejú sa a ani nezlepia a to mám myslím ešte mäkšie cesto
1x sracz
haston
tento rok vyskúšam upiecť takéto cesto, ale len deň pred štedrým dňom. u nás sa pekávali také hady v kuse a po upečení sa nakrájali. na štedrý deň večer sa len ponorili v cedidle do vriacej vody a po chvíli vytiahli, omastili roztopeným maslom, zmiešali s tvarohom a podľa chuti posolili. počul som, že na heľpe aj s bryndzou mávali pupáčky (opekance).
1x sracz
matased
Aj my sme opekance mávali k obedu...moje skoro plávali v masle...a tieto Tvoje vyzerajú, to množstvo, akokeby si mal regionálnu pekáreň. Super.
1x sracz
sbsgabi
ja ich nekrájam na plechu ale dám si k sebe asi 5 valčekov a naraz ich prerezávam na 1/2 až 1 cm kocky zoberiem si obracačku podoberiem a preložím na plech potom ich jemne potriem po povrchu maslom , olejom podla toho na akú príležitosť to ide a takto robím aj dukátové buchtičky takýto spôsob sme používali v pekárni .
1x sracz
sbsgabi
keby som ťahala nožom cez plech muž by mi dal - že sa tupia nože a čo zuby? .chy, chy, chy
1x sracz
frezia68
Ten nápad so škrabkou veľmi oceňujem,hoci ja aj teraz asi budem rezať každého hadíka zvlášť,lebo sme len dve a potrebujem málo.Ale si nápaditý a vieš si uľahčiť prácu,veď to množstvo aj vyžaduje.A som zvedavá na finále,tiež zalievaš horúcim,sladkým mliekom?A či vodou,ako @haston ?
1x sracz
janger
Tomuto receptu som strasne rada, dakujem!!!! Moja babka to casto spominala, ako to volakedy robievali na Vianoce. Iste vyskusam a uz teraz sa tesim na pokracovanie...
1x sracz
aja1616
Už sa neviem dočkať pokračovania, tiež vyskúšam, ale nie na Vianoce. My si ich spravíme hocikedy. Deti si robia na spôsob pupákov staršie rožky, ale som rada tomuto receptu, tak krásne spracovanému. @sbsgabi nekrájame nožom na plechu, ale škrabkou, veď nožom by to bolo aj trochu nepraktické. Ja som tento spôsob krájania duk. buch. našla niekde na nete.
1x sracz
lucylee
no toto, bobaľky zbožňujem, jedávame ich u manželovej rodiny na východe s orechmi a s makom, ďakujem za recept
1x sracz
monzet
@sracz sú fantastické!!!!Včera sme ich s maminou napiekli veľkú fúru,a veru hádam polovica z nich je už fuč!Zjedli sme ich len tak,suché.Veď nevadí,do Vianoc ešte upečieme.Ohromný recept.Veľká vďaka
1x sracz
malinka711
ja som ich piekla dnes ... lebo som sa rozhodla že na Silvestra chcem repete (na Štedrý deň boli kúpené lebo nebol čas napiecť) ale teraz som sa rozhodla že skúsim sama.... mala som ich veľmi rýchlo hotové vďaka tomuto zlepšováku ... ibaže som sa neskoro ,,zdohadala" a keďže by nestihli do Silvestra obschnúť ... tak som ich po rozdelení ešte sušila v rúre ....... no uvidím, čo z toho bude ..... a tento spôsob prípravy sa mi veľmi páči ... budem tak robievať aj dukátové buchtičky . ďakujem za úsporu času .......
1x sracz
dvorka
Dnes som upiekla znova po roku tieto opekance ale akosi som sa pomýlila a namiesto mlieka som dala len vodu a opekance sú aj tak fajné. Synátor ich jedol ako cukríky. Ešte že je tá dávka riadne veľká. A pretože mi ostalo cesto, upiekla som 4 žemle a už som ich aj schrúmala s plesnivým syrom. Už viem aké cesto budem používať na žemle pre môjho "školáka". Vďaka.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia