Domáce opekance - Vihodňarske bobaľky (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Bobaľky sa u nás piekli v týždni pred prvou adventnou nedeľou; naposledy v 1958 ešte pod Šibenou horou. V bytovke sme už mávali iba kúpené. Tu, za veľkou mlákou, nie sú a tak (Nouze naučila Dalibora housti) som recept zháňal doma. Podarilo sa. Z Abova, Zemplína, zo Šariša i Spiša; iba Gemer sa mi neozval. Poskladal som receptíky do tejto výslednej podoby, v ktorej opekance - po našim bobaľky – pečiem už po šiesty raz. Nám a dokonca aj domorodcom veľmi chutia. Darmo, domáca vára najlepšie chutí!

24
porcií
180 minút
príprava
22÷26 minút
na 175 ˚C (350 ˚F)  °C

Suroviny

Postup

  1. pripravíme pracovnú zostavu všetkých ingrediencií na dosah rúk.
  2. aspoň 120´pred miesením cesta odvážime 1 200 g hladkej múky (ja som svojou troškou prispel k utužovanie americko-ruských vzťahov a ½ & ½ som zmiešal ich výrobky), preosejeme ju (cez plastikové sitko) do nekovovej misy, na malé kocky pokrájame 6 PL masla a na pracovný stôl uložíme 2 čerstvé vajíčka, to aby všetko absorbovalo kuchyňskú teplotu;
  3. 10÷15´ pred časom –Č- pripravíme kvások: 400 ml čerstvého mlieka pomiešame so 4 PL cukru (ak trstinový, tak s 8) a zohrejeme na ~ 40 ˚C / 100 ˚F (skúška prstom = ak ho v mlieku udržíte bez popálenia sa), na povrch nasypeme 2 vrecúška sušeného droždia a poprášime hladkou múkou (ja som kvások nechal podkysnúť v elektrickej rúre predohriatej na ~ 40 ˚C / 100 ˚F); všetky sypké ingrediencie (múku, 2 ČL soli, 1 ČL prdop_u a 2 vrecúška vanilkového cukru zmiešame so zmäknutým maslom; v strede urobíme jamku, do ktorej nalejeme 100 ml kvalitného olivového oleja a rozbijeme 2 čerstvé vajíčka.
  4. prilejeme vykysnutý kvások
  5. a dôkladne nežne vymiesime základné cesto; podľa potreby, po malých dávkach prilejeme vlažnú vodu (pri dobrej relatívnej vlhkosti vzduchu ~ 100÷150 ml); cesto je dobre vymiesené, ak sa nelepí na steny misy, ani na Vašu ruku (v tomto prípade na moju -drobnú- medvediu labu)!
  6. bochníček cesta uložíme do pomúčenej misy (vahanu, weindlingu, ja som použil rýchlokysku), povrch taktiež poprášime hladkou múkou, dobre prikryjeme (vytlačíme vzduch a utesníme) a uložíme ~ na 60´kysnúť na teplé miesto (ja som využil elektrickú rúre vyhriatú na ~ 40 ˚C / 100 ˚F).
  7. ak ste pracovali pozorne, s láskou v duši a dobre ste sa modlili, tak Vám cestíčko narastie jedna radosť a zväčší svoj objem viac ako o dvojnásobok!
  8. vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú dosku (tablu)
  9. prerežeme na potrebný počet dielov (ja na 4).
  10. každý diel na kúsky budúcich –hadíkov-,
  11. ktoré svojimi maličkými ručičkami nežne rozvaľkáme,
  12. uložíme na pekáč (tepšu, plech), vystriekaný zmesou hladkej múky a oleja v sprayi (pozri obr. 8 a 9), ale viem, že často sa využíva aj papier na pečenie
  13. a pomocou škrabky ich pokrájame na veľkosť bobaliek (opekancov, pupáčikov), mne to vyšlo na tri plechy.
  14. pečieme ich ~ 25´ v elektrickej rúre vyhriatej na 175 ˚C / 350 ˚F, až majú krásnu zlatohnedú vianočnú farbu, vyberieme ich z rúry a necháme 12÷17´ vychladnúť.
  15. potom ich polámeme a rozložíme na obrusom prikrytý stôl a necháme aspoň týždeň vyschnúť, sem_tam rukami premiešame; potom ich skladujeme v mrazničke, lebo obsahujú maslo a olej a mohli by získať nevábnu vôňu; tesne pred Štedrým večerom pridám na Varechu aj recept na konečnú úpravu bobaliek, opekancov, či pupákov!