Maslové croissanty
Domáce maslové croissanty (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Maslová chuť a vôňa, ktorej sa nedá odolať. Trocha
trpezlivosti a výsledok super.
200 minút príprava |
25-30 minút na 190 °C |
Postup
- Pripravíme si ingrediencie na cesto.
- Do väčšej misy preosejeme múku pridáme cukor, soľ, maslo nakrájané na menšie kúsky. Do vlažneho mlieka dáme trocha cukru (asi 1/2 ČL), rozdrobíme droždie a pripravíme kvások.
- Kvások dáme do misky k múke. Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste zakryté asi 90 minút.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovné dosku.
- Cesto rozvaľkáme na tenko a na vrch nastrúhame maslo.
- Cesto poskladáme dovnútra.
- Opäť boky cesta preložíme do stredu, akoby sme skladali lístkové cesto.
- Zložené cesto rozvaľkáme.
- Cesto takto aspoň tri razy skladáme a rozvaľkáme. Vložíme do chladničky.
- Následne vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve časti.
- Jednu polovicu dáme opäť do chladničky, druhú rozvaľkáme na obdĺžnik 40x20 cm. Nakrájame na trojuholníky.
- Tvoríme akoby rožky širšou stranou dovnútra.
- Plech vyložíme papierom na pečenie, croissanty potrieme rozšľahaným vajíčkom. Rúru predhrejeme na 190 °C a pečieme 25-30 minút do zlatista.
- Po upečeni.
- Prajem vám dobrú chuť.