Makové mlieko
Makové mlieko

Domáce makové mlieko

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 26. októbra 2022
Domáce makové mlieko
Foto: Jana Kollárová

Výbornou náhradou klasického mliečneho nápoja je domáce mlieko pripravené z maku. Chutí príjemne, krémovo a je výborným zdrojom vápnika.

10 minút
príprava

Suroviny

80 g nemletý
500 ml
1 ČL
 štipka
1 ks




Postup

  1. 1

    Asi 80 g nemletého maku zalejeme 500 ml vody, prikryté v chladničke necháme odpočívať do druhého dňa.

  2. 2

    Namočený mak prelejeme do výkonného mixéra, pridáme 1 ČL medu, štipku soli a dreň z vyškrabaného vanilkového struku. Mixujeme 1–2 minúty dovtedy, kým nie je tekutina biela.

  3. 3

    Sitko vystelieme gázou, prelejeme rozmixovanú zmes a nakoniec gázu ešte vyžmýkame. V uzavretej fľaši v chladničke vydrží makové mlieko aj dva dni.

Diskusia k receptu

chorvatka
Takéto ranajky si pripravuju v Grecku a vola sa to "Opiova voda" .Ved ide o rastlinku ktorej tobolky produkuju Opium ! vec je znama aspon 1 storocie i na Slovensku, ked matere museli robit na poli a aby ich malé dieta "nevyrusovalo" z prace, dali mu vypit odvar z makovic. Takto dieta prespalo i den, lenze sa potom vyskytovalo vela "sprostackov"...
haji
@chorvatka (27.10.2022 20:29)
Z receptu není třeba mít strach. 80 g máku /vyzrálé semeno!!!!/ na 500 g vody nikomu nic neprovede. Makové buchty jsou víc makové.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia