Parené buchty
Parené buchty

Domáce buchty na pare

frommykitchendotcom - bez fotkyfrommykitchendotcom, 23. novembra 2023

Suroviny

1 kg
300 ml
1 ČL
1 kocka (čerstvé)
250 ml vlažná
1 ČL
2 ks
4 PL
Plnka:
Navrch:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások. Do menšej nádoby dám asi 100 ml vlažného mlieka, do ktorého nadrobíme droždie a pridáme kryštálový cukor. Premiešame a necháme narásť.

  2. 2

    Múku preosejeme, pridáme k nej soľ a lyžicou premiešame. Do stredu spravím jamku a vlejem hotový kvások. Pridám zvyšné vlažné mlieko, vajcia (izbovej teploty), olej a vlažnú vodu.

  3. 3

    Cesto miesim rukami, ale môžete si to uľahčiť robotom. Hotové cesto posypem trochou múky, prikryjem utierkou a nechám v teple kysnúť.

  4. 4

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,5 cm. Môžeme buď vykrajovať kolieska alebo ho jednoducho nakrájame na štvorce a plníme džemom. Dobre uzavrieme aby džem nevytiekol a takto hotové buchty ešte necháme 10 minút podkysnúť.

    Domáce buchty na pare - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnca dáme asi šálku vody, vložíme doň parák, naň papier na pečenie a necháme vodu zovrieť. Takto sa buchty neprilepia.

  6. 6

    Vložíme dnu buchty, prikryjeme a paríme. Odporúčam odskúšať jednu várku, aby ste vedeli, ako dlho je potrebné ich pariť. U mňa je to 18 minút, ale závisí aj aké veľké ich budete robiť. Nikdy počas parenia pokrievku nedvíham, aby nespľasli. Pokrievku navyše okolo obložím uterákom po obvode. Vodu podľa potreby dolejeme keďže sa odparuje.

  7. 7

    Hotové servírujem s roztopeným maslom a Grankom, takto ich máme najradšej.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia