Bryndzové halušky

Domáce bryndzové halušky so slaninkou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Klasika nesklame, obľúbené jedlo, vyhľadávané v reštauráciách, na salašoch.

4
porcie
30-35 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky očistíme, nastrúhame na strúhadle, pridáme soľ podľa chuti a po častiach múku.
  2. Urobíme cesto, ktoré musí byť vláčne, nie tuhé alebo riedke.
  3. Vodu dáme variť so soľou, vložíme konce zo strúhaných zemiakov a 1 zemiak pokrájaný na menšie kocky. Necháme povariť 15 - 20 minút, aby sa zemiaky uvarili.
  4. Pripravíme haluškár na halušky.
  5. Do vriacej vody cez haluškár dávame cesto na halušky variť, spotrebujeme všetko cesto. Povaríme za občasného miešania 3-4 minúty. Halušky scedíme a prepláchneme vlažnou vodou.
  6. Odoberieme 5-6 PL vody, v ktorej sa varili halušky a rozmiešame s bryndzou.
  7. Slaninu pokrájame na malé kocky opražíme do zlatista. Pridáme bielu časť lahôdkovej cibuľky.
  8. Halušky dáme do misy, pridáme rozmiešanú bryndzu, masť zo slaninky, soľ podľa chuti a premiešame. Servírujeme na tanier, ozdobíme slaninkou, dochutíme kyslou smotanou, posypeme vňaťou z jarnej cibuľky. Dobrú chuť.