Domáca údená slanina

dabodado - bez fotkydabodado, 28. novembra 2011

Ahojte všetci, nakoľko sa blíži čas zabíjačiek, posielam recept na domácu údenú slaninu. Možno sa niekomu zíde.

Suroviny

10 kg
1 kg
1 balenie
1 hlavička
4-5 ks
1/3 sáčku




Postup

  1. 1

    Pripraviť soľný nálev. Na 15 litrov vody dať 1 kg soli, celú rascu, očistené strúčiky cesnaku z 1 hlavičky, bobkový list a čierne korenie. Nechať variť cca. 30 minút a dať vychladiť. Zatiaľ umyť bôčik, pripraviť nádobu a mäso poukladať do nádoby. Po vychladnutí nálevom zaliať bôčik (môže byť aj vlažný - predsa len 15 litrov chladne pomaly), mäso poprevracať, aby sa nálev dostal všade a pridať z hrnca aj prísady, ktoré sa v náleve varili. Nádobu odložiť na chladné miesto - okolo 5 stupňov a nechať luhovať aspoň 2 týždne. Neodporúčam však viac ako 3-4 týždne, slanina je potom veľmi slaná. Po uvedenom čase naloženú slaninu opláchnuť, vysušiť a dať zaúdiť - keď mäso začne slabo hnednúť, malo by to stačiť. Neúdiť moc dlho, slanina zbytočne priveľmi stvrdne. Údim tvrdým drevom (buk, jaseň), teplotu netreba veľmi vyhnať hore a cca. 1/2 dňa, max. 1 deň podľa situácie. Po vyúdení je dobré dať slaninu vyvetrať niekoľko dní, "vonkajší" dym sa vyvetrá a vnútro bude akurát.

Diskusia k receptu

ancicka
Teraz je zima,tak by som jú nemáčala,iba nasolila.Ja takto máčam slaninu v lete,a to stačí 10 dní,kľude.
Prečo varíš vodu 30 min?,stačí ked voda sa prevarí,či nie?
Podľa mňa pol dnňa-1 deň je trocha málo.Ona iba prejde dýmom,a ked jú tak dlho močíš,tak to je ozaj krátke údenie.
Ale šak každý po svojom,šak!
dabodado
Ahoj Ančička,
máš pravdu - každý po svojom. Môj štýl (a nielen vo varení) je taký, že obyčajne pozriem viacero receptov od viacerých ľudí, premyslím a urobím po svojom. Zatiaľ sa mi to potvrdilo vždy ako správne riešenie. A keď nie, tých omylov nebolo až toľko.
Slaninu môžeš nasoliť na sucho alebo na mokro, ja uprednostňujem na mokro, lebo všetky zložky sa vo vode dobre prevaria (preto tých 30 minút) a voda sa dostane všade rovnako. Čo sa týka údenia - záleží na samotnom údení (t.j. teplota, sila/hustota dymu, typ udiarne, poveternostné podmienky, a pod.). Treba si odskúšať a zvážiť.
:)
kimlo
Ja dávam na konci údenia 1-2 slivkové polienka, dodajú mäsu príjemnú arómu... :-)
1x galexx
kucharik48
Ja pred solenim slaninu trochu povarím,je potom fajnová mäkkučká.Vlani som to nerobil ale tento rok som si to odskúšal - fakt je to poznať.
sovka62
Jáj, ja by som poslúchla všetky vaše rady a ako rada, len mi chýba tá údiareň! Ale taká domáca slaninka........., to je veru celkom iné ako to, čo nám pod týmto názvom predajú v obchode.
renulienka
...presne tak sovka62, v obchode co sa predava nie je ani slaninka ,ale cosi ponapustane a ponapichovane bohvie cim,vytvoria sa pasiky akejsi zelatiny ci co...jaaaaj, niet nad domacu slaninku... zaaavidiiiim...
tukinko
Zdravím všetkých... podľa mňa je najlepšia slaninka tá ktorá je rôsolená v klasickom drevenom krorýtku, cca 5 dní za pribežného zalievania vlastnou šťavou, ktorú si pustí mäso samé po pridaní soli, rasce a cesnaku. Odporúčam, čím viac cesnaku tým lepšia chuť a vôňa. Na záver dodám, že slaninka sa udí nad bukovým drevom so studeným dymom. Kto vyskúša, určite neoľutuje!!!
1x tao007
horevent
ja slaninu pred zaúdením kratko namáčam vo vode cca 80 st C teplej, tzv. " stuženie". Potom je pekne krájateľná. Počul som aj o postope, keď ju namočia do taviacej sa masti z oškvarkov, ale neviem ako sa potom " chytá " dym, kď je na povrchu pokrytá masťou? Sám som to takto neskúšal. To stuženie vo vode mám z knižky " DOMÁCI ÚDENÁR " z roku raz dva. Je tam spústa výborných postupov, odporúčam niekde zohnať!
julanda
U nás pri vytápaní masti ponoria pláty slaniny do kotla na 20 minút, vyberú a potom už neviem, či ju dávajú do nejakého pácu alebo len nasolia, ale vyúdená je fantastická, mäkučká a voňavá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia