Ahojte všetci, nakoľko sa blíži čas zabíjačiek, posielam recept na domácu údenú slaninu. Možno sa niekomu zíde.
Postup
-
1
Pripraviť soľný nálev. Na 15 litrov vody dať 1 kg soli, celú rascu, očistené strúčiky cesnaku z 1 hlavičky, bobkový list a čierne korenie. Nechať variť cca. 30 minút a dať vychladiť. Zatiaľ umyť bôčik, pripraviť nádobu a mäso poukladať do nádoby. Po vychladnutí nálevom zaliať bôčik (môže byť aj vlažný - predsa len 15 litrov chladne pomaly), mäso poprevracať, aby sa nálev dostal všade a pridať z hrnca aj prísady, ktoré sa v náleve varili. Nádobu odložiť na chladné miesto - okolo 5 stupňov a nechať luhovať aspoň 2 týždne. Neodporúčam však viac ako 3-4 týždne, slanina je potom veľmi slaná. Po uvedenom čase naloženú slaninu opláchnuť, vysušiť a dať zaúdiť - keď mäso začne slabo hnednúť, malo by to stačiť. Neúdiť moc dlho, slanina zbytočne priveľmi stvrdne. Údim tvrdým drevom (buk, jaseň), teplotu netreba veľmi vyhnať hore a cca. 1/2 dňa, max. 1 deň podľa situácie. Po vyúdení je dobré dať slaninu vyvetrať niekoľko dní, "vonkajší" dym sa vyvetrá a vnútro bude akurát.
Prečo varíš vodu 30 min?,stačí ked voda sa prevarí,či nie?
Podľa mňa pol dnňa-1 deň je trocha málo.Ona iba prejde dýmom,a ked jú tak dlho močíš,tak to je ozaj krátke údenie.
Ale šak každý po svojom,šak!
máš pravdu - každý po svojom. Môj štýl (a nielen vo varení) je taký, že obyčajne pozriem viacero receptov od viacerých ľudí, premyslím a urobím po svojom. Zatiaľ sa mi to potvrdilo vždy ako správne riešenie. A keď nie, tých omylov nebolo až toľko.
Slaninu môžeš nasoliť na sucho alebo na mokro, ja uprednostňujem na mokro, lebo všetky zložky sa vo vode dobre prevaria (preto tých 30 minút) a voda sa dostane všade rovnako. Čo sa týka údenia - záleží na samotnom údení (t.j. teplota, sila/hustota dymu, typ udiarne, poveternostné podmienky, a pod.). Treba si odskúšať a zvážiť.
:)
www.best4you.sk/kucharky-t85065.html...