Domáca údená slanina

Autor receptu: dabodado

Ahojte všetci, nakoľko sa blíži čas zabíjačiek, posielam recept na domácu údenú slaninu. Možno sa niekomu zíde.

Suroviny

Postup

  1. Pripraviť soľný nálev. Na 15 litrov vody dať 1 kg soli, celú rascu, očistené strúčiky cesnaku z 1 hlavičky, bobkový list a čierne korenie. Nechať variť cca. 30 minút a dať vychladiť. Zatiaľ umyť bôčik, pripraviť nádobu a mäso poukladať do nádoby. Po vychladnutí nálevom zaliať bôčik (môže byť aj vlažný - predsa len 15 litrov chladne pomaly), mäso poprevracať, aby sa nálev dostal všade a pridať z hrnca aj prísady, ktoré sa v náleve varili. Nádobu odložiť na chladné miesto - okolo 5 stupňov a nechať luhovať aspoň 2 týždne. Neodporúčam však viac ako 3-4 týždne, slanina je potom veľmi slaná. Po uvedenom čase naloženú slaninu opláchnuť, vysušiť a dať zaúdiť - keď mäso začne slabo hnednúť, malo by to stačiť. Neúdiť moc dlho, slanina zbytočne priveľmi stvrdne. Údim tvrdým drevom (buk, jaseň), teplotu netreba veľmi vyhnať hore a cca. 1/2 dňa, max. 1 deň podľa situácie. Po vyúdení je dobré dať slaninu vyvetrať niekoľko dní, "vonkajší" dym sa vyvetrá a vnútro bude akurát.