Foto: kajusiqq
Domáce je domáce čokoľvek:)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z múky vajec a zo soli vypracujeme tuhé hladké cesto,ked sa s nim ťažko pracuje prilejeme troška vodičky:).Cesto odložíme do mikrotenoveho sačika a odložíme do chladu:))
-
2
Potom ho nahrubšie nastruhame a necháme voľne sušiť na papieri alebo na utierke:).....alebo možme šupnuť do rury ale ak sa neponáhľate stačí takto:)
-
3
Môžme pripraviť: Hrášková tarhoňa: 1-3 lyžice oleja,1 menšia cibuľa,250g tarhone,800ml vývaru,podľa chutimrazený kludne hrášok:)petržlenová vňať a soľ:).....úplne dietne a jednoduche:) Postup: Na oleji speníme nadrobno nakrájanu cibuľu,pridáme našu tarhoňu:) opražíme, osolíme.
-
4
Zalejeme vývarom. Prikryjeme a necháme variť.
-
5
Asi takých 5 minutiek pred dovarením pridáme hrášok a premiešame.Pred podávanim možme ozdobiť petržlenovou vňaťou:)).....a dosolíme ak je treba:)
domácu tarhoňu mám veľmi rada-i ako uvádza @tiginko - i na tvoj spôsob..so zeleninkou...i ako prílohu k mäsku...pre mňa je to maškrtná chuť...šikovné dievčatko...:-))
varecha.pravda.sk/recepty/jednoducho-domaca-tarhona-fotor...
Nepíšeš, ako si miesila, ak v mise, iste si sa narobila. Staré korytnačky (ja) miesia na table. Múku na tablu, do stredu múky takú jamku, aby sa do nej vošli vajcia, do ruky velikánsky širokánsky nožisko a tým pekne z krajov miesiť (rezať) múku s vajcami. Keď už vajcia prestanú byť tekuté, na table budeš akúsi mrveničku, zmiesiš pekne rukou. Cesto drž prstami a pritláčaj dlaňou a to každom stlačení ho o pár stupňov (z kruhu) pootoč. Keď bude mať peknú rovnakú farbu, žiadne žlté škvrnky od vajíčok, máš ho hotové.
A už len jedna rada, cesto na tarhoňu, strúhanku, rezance nesoľ. Zbytočne vlhne a horšie sa s ním pracuje.
Tak teraz neviem, či som ťa neurazila, dúfam, že to vezmeš ako dobre mienenú radu, takto som učila dcéry i vnučky a ty by si bola skoro najmladšia z tej druhej kategórie.
Neľutujem žiadnej rady , bola to škola varenia zo života.
Omlouvám se, že jsem se rozepsal o něčwm z historie tarhoně.
@jac37 Mam rada takú historiu jedla:)
@jac37 je zaujímavé, že v Čechách tarhoňu nepoznajú, dcéra žila niekoľko rokov v Prahe a tarhoňu si nosila z domu a všetkým moc chutila....
ja tiež robím tarhoňu tak ako @kajusiqq ako prílohu k mäsu ale aj ako závarku do zeleninových polievok alebo do hríbovej :-)
a čo sa týka solenia ja cesto nesolím, mne raz jeden kuchár povedal, že do cesta na domáce cestoviny sa soľ nedáva lebo zostanú po uvarení tvrdé-gumové, soliť sa má len voda v ktorej sa varia, alebo pri tarhoni soliť keď ju oprážate.... ja to tak robím, ale každý má svoj osvedčený spôsob...
Súhlasím s tým,že soľ sa do cesta nemá dávať. .Robili to moja starenka aj babka,aj moja maminka a robila som to aj ja.