Domáca tarhoňa fotorecept

kajusiqq - fotkakajusiqq, 9. marca 2013
Domáca tarhoňa (fotorecept)
Foto: kajusiqq

Domáce je domáce čokoľvek:)

4
porcie
30 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 - 300 g
2 kusy
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Z múky vajec a zo soli vypracujeme tuhé hladké cesto,ked sa s nim ťažko pracuje prilejeme troška vodičky:).Cesto odložíme do mikrotenoveho sačika a odložíme do chladu:))

    Domáca tarhoňa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom ho nahrubšie nastruhame a necháme voľne sušiť na papieri alebo na utierke:).....alebo možme šupnuť do rury ale ak sa neponáhľate stačí takto:)

    Domáca tarhoňa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Môžme pripraviť: Hrášková tarhoňa: 1-3 lyžice oleja,1 menšia cibuľa,250g tarhone,800ml vývaru,podľa chutimrazený kludne hrášok:)petržlenová vňať a soľ:).....úplne dietne a jednoduche:) Postup: Na oleji speníme nadrobno nakrájanu cibuľu,pridáme našu tarhoňu:) opražíme, osolíme.

    Domáca tarhoňa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zalejeme vývarom. Prikryjeme a necháme variť.

    Domáca tarhoňa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Asi takých 5 minutiek pred dovarením pridáme hrášok a premiešame.Pred podávanim možme ozdobiť petržlenovou vňaťou:)).....a dosolíme ak je treba:)

    Domáca tarhoňa (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mmirka
Jéj, to je veľmi milý jednoduchý a chutný recept. Tiež mám rada takéto recepty
tiginko
výborne Kajka! Ja robím presne takéto cesto ako mrveničku do polievok. Nenapadlo ma, že by z toho mohla byť takáto "tarhoňa" ...
radost
@kajusiqq
domácu tarhoňu mám veľmi rada-i ako uvádza @tiginko - i na tvoj spôsob..so zeleninkou...i ako prílohu k mäsku...pre mňa je to maškrtná chuť...šikovné dievčatko...:-))
sovka62
Kajka, pomer vajec a múky by mal byť 1:100, teda jedno vajce na 100g múky. Ak napr. z 300 g múky nahradíš 30g detskou krupicou, cesto sa ti bude lepšie miesiť a bude tvrdé, aby sa dobre strúhalo.
Nepíšeš, ako si miesila, ak v mise, iste si sa narobila. Staré korytnačky (ja) miesia na table. Múku na tablu, do stredu múky takú jamku, aby sa do nej vošli vajcia, do ruky velikánsky širokánsky nožisko a tým pekne z krajov miesiť (rezať) múku s vajcami. Keď už vajcia prestanú byť tekuté, na table budeš akúsi mrveničku, zmiesiš pekne rukou. Cesto drž prstami a pritláčaj dlaňou a to každom stlačení ho o pár stupňov (z kruhu) pootoč. Keď bude mať peknú rovnakú farbu, žiadne žlté škvrnky od vajíčok, máš ho hotové.
A už len jedna rada, cesto na tarhoňu, strúhanku, rezance nesoľ. Zbytočne vlhne a horšie sa s ním pracuje.
Tak teraz neviem, či som ťa neurazila, dúfam, že to vezmeš ako dobre mienenú radu, takto som učila dcéry i vnučky a ty by si bola skoro najmladšia z tej druhej kategórie.
1x finczi
rennatte
robim presne tak isto ako sovka62, aj pomer, aj to spracovanie cesta, ved to sa ani inak neda a pouzivam aj ako zavarku do mäsovej a rajcinovej polievky
kajusiqq
Ďakujem všetkým za komentáre a @sovka62 dakujem za radu ja som len rada ak ma opravíte ved som mlada a len sa učím nabuduce ked ju budem robiť určite spravím takto ale mne chutila aj tak a celkom dobre sa s nou pracovalo:)
labutus
My to doma voláme krúpky a pri varení pridávame ešte cesnak a troška rasce.
monika456
ja tiež robím podobne ako kajusiqq, tak ma to naučila moja babička, niet nad domácu tarhoňu, ale cesto vždy osolím, lebo nemám rada keď je osolená len šťava, v ktorej sa bude tarhoňa alebo závarka variť. Chýba mi soľ vnútri cestovín, solím aj keď robím tieto cestoviny do polievky..... Robila som na table, ale potom ma prestalo baviť umývať ju stále, tak to robím v mise a ide mi to aj ľahšie :).....
jerica
@kajusiqq páči sa mi , že sa púšťaš aj do ručne robených cestovín , v Tvojom veku som viac randila ako varila , za to po prvom dieťati , keď som bola na pol ročnej materskej , horúce slúchadlo na telefóne, JA & MAMA , linka bola žeravá , za to vďačím mamine za jej trpezlivosť , ale aj pochvalu keď prišla z práce domov , mala navarené, bývali sme v jednom byte rodičia , sestra a ja s mojim Jankom a synom.
Neľutujem žiadnej rady , bola to škola varenia zo života.
jac37
Pokud jsem četl v některých rcp "tarhoňa" tak jsem věděl z dávného dětství o co se jedná, ale zde v Čechách jsem se s touto těstovinou nesetkal. Jako malý kluk si vzpomínám, že mamka tarhoňu dělávala v letních měsících na specielním sitě z mosazného drátu jehož oka byla cca 3 mm. To pak tuhé těsto třela na sítě až jí padaly malé kuličky, které sušila na slunci na zimní období. K terhoni si vybavuji co mi vyprávěl můj dědeček (1868), že když sloužil jako čeledín u nějakého velkého statkáře, který pro čeleď připravoval dušenou tarhoňu tak jídlo jim omastil tím, že kousek slaniny na špagátě nechal chvilku povařit a vytáhla. Takto to praktikoval a čeledíni se divili, že jídlo není téměř mastné a tak si statkáře pohlídali až jej při tom přisthli.
Omlouvám se, že jsem se rozepsal o něčwm z historie tarhoně.
kajusiqq
@jerica :))......dakujem za komentár a randiť stíham aj ja len to momentálne príliš neriešim:).......no škola života je najlepšia len presne toho sa chcem vyvarovať viem že ked začnem pracovať (čo sice nebude tak skoro lebo sa chystám aj na vysokú )...variť, piecť prestanem vlastne už aj teraz varím menej pretože znova chodím do školy ale toľko koľko som sa naučila za posledne 3 mesiace tak to by som sa inak ako praxou nenaučila:).....

@jac37 Mam rada takú historiu jedla:)
evusik
@kajusiqq budem len opakovať už povedané, si šikovná mladá baba a hlavne sa mi páči, že vieš prijať radu od starších a skúsenejších...
@jac37 je zaujímavé, že v Čechách tarhoňu nepoznajú, dcéra žila niekoľko rokov v Prahe a tarhoňu si nosila z domu a všetkým moc chutila....
ja tiež robím tarhoňu tak ako @kajusiqq ako prílohu k mäsu ale aj ako závarku do zeleninových polievok alebo do hríbovej :-)
a čo sa týka solenia ja cesto nesolím, mne raz jeden kuchár povedal, že do cesta na domáce cestoviny sa soľ nedáva lebo zostanú po uvarení tvrdé-gumové, soliť sa má len voda v ktorej sa varia, alebo pri tarhoni soliť keď ju oprážate.... ja to tak robím, ale každý má svoj osvedčený spôsob...
staja
Takúto cestovinu robievam pravidelne, voláme to strúhanky (strúhanka=na obaľovanie do trojobalu). Strúhanky do polievok dávam bud čerstvé, alebo robím z väčšej dávky a čo mi zvýši, nechám vysušiť, ale ked používam na prílohu, tak ich vždy trochu nasucho zapečiem do zlatista v rúre. Sú výbornou obmenou miesto ryže alebo zemiakov.
babidka
@kajusiqq , po zemplinsky je to sciranka :-) Aj v Trebisove :-) tvoj recept sa mi paci , urobim ho vnucke na veceru- lebo miluje cestovinky aj hrasok a tak sa jej zavdacim .A zasa budem ta najlepsia babka ....:-)
bozulka
Moja obľúbená príloha...aj závarka do rôznych polievok.
Súhlasím s tým,že soľ sa do cesta nemá dávať. .Robili to moja starenka aj babka,aj moja maminka a robila som to aj ja.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia