Domáca slepačia polievka

ancicka - fotkaancicka, 7. februára 2011
Domáca slepačia polievka
Foto: ancicka

V nedeľu som varila polievku s domácej sliepky. Pozerala som si nejaké recepty na túto polievku a napadlo ma,že napíšem aj ten môj recept.

20 minút
príprava
3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 ks, -domáca
4 l
1 ks menšia
3 ks-stredné, čerstvá
2 ks-stredné
2 g
1 malý
podľa potreby
10 ks
4-5 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme 1/2 sliepky domácej a zalejeme 4l vody. Do vody pridáme cibuľu, mrkvu čerstvú, petržlen, zeler, kareláb, soľ podľa potreby, čierné korenie, nové celé korenie a troška zeleru,(nie veľa , aby polievka nebolá veľmi aromatizovaná. V lete môžme dať zelenú vńať). Dáme pozor , aby polievka nezačala mocne vrieť ,preto lebo polievka by zmutnela, polievka musí iba bublať. Toto všetko sa varí 3 až 4 hodiny. Ked nám voda vyvrie , dolejeme počas varenia vriacej vody tak, aby bolo asi 3 l polievky. Ked chceme,aby vývar bol dobrý ,musí polievka sa variť tak dlho.

  2. 2

    Ked je polievka hotová,vyberieme sliepku a mäsko sprs,alebo z nohy nakrajame na drobno.Tak isto aj mrkvu a v primeranom množstve dáme na rezance a zalejeme vývarom. Na polievke sa nám vytvoria pekné žlté oká. Môžeme ozdobiť petržlenovou vnaťou. Do polievky použijeme domáce rezance.Vidˇrcp.Domáce rezance.

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
Kedysi som vôbec nevarila takéto polievky, teraz robím dosť často tak, ako aj Ty, aj keď sliepka nie je domáca. Keď je niekto prechorený, pomáha a je tiež dobrá aj pre dušu.
Veru, slepačia polievočka je vraj liek, robievam, ale vodu by som nedolievala. to mi mama prízvukovala, treba jej dať radšej viac, a pomalunky variť, ešte menej, ako bublať,aby to ani moc nebolo vidieť. Ale zrejme sa ti podarila aj takto.
Ked polievku varíte 1 až 1 1/2 hod, tak nedolievame do polievky,ale ked jú varíme dlhšie tak kľudne.Nič tým nepokázime.Voda sa nedolieva iba do huspeniny,pretože by stratila hustotu.
vodu zasadne nedolievam,radsej pridam viac a odoberiem,polievka straca na chuti dolievanim,dolievam do polievok strukovinovych ak treba.
tom1372,ty mas kucharsku ciapku na hlave a nevies urobit rezance? na 1 vajicko pridat 1 Pl studenej vody a muku kolko vyberie aby bolo huste cesto.Voda sa pridava aby sa cesto nelepilo na ruky.

Pridaj komentár k receptu: