Foto: lencsejani
recept mám od kolegu, dávno som sa na neho chystal, až konečne prišiel deň D :-)
príprava
na 80 °C
Suroviny
3 kg |
|
1 kg čerstvá |
|
1 kg olúpané a rozdrvené |
|
0,5 kg |
|
5 strúčikov |
|
3-5 ks |
|
5 dkg mleté |
|
3 PL |
|
15 ks surové |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Bôčik pokrájame a pomelieme
-
2
pomelieme aj kápiu
-
3
pomelieme aj paradajky bez šupky a feferónky, pridáme cibuľu pokrájanú na kocky a pretlačený cesnak, ochutíme soľou a prisypeme mleté horčicové semienka. Celú zmes postavíme na sporák a za občasného premiešania, aby neprihorelo, varíme 1,5 hodiny.
-
4
necháme vychladnúť a pridáme vajcia a horčicu, poriadne pomiešame
-
5
celé pomixujeme tyčovým alebo stolovým mixérom, ja som to robil v stolovom, dostal som jemnú štruktúru za pár minút.
-
6
ponakladáme do vyvarených flašiek a sterilizujeme na 80°C 1,5 hodiny. Ja som robil z polovičnej dávky surovín a naplnil som 7 kusov malých zaváraninových flaštičiek.
-
7
po vychladnutí ich treba skladovať na chladnom mieste, aby tuk stuhol, bude sa lepšie natierať na chlieb. Boli sme prekvapení výbornou chuťou, môžem len odporúčať. Konzervy z obchodu sa môžu schovať:-) nie je s tým veľa roboty a oplatí sa robiť túto paštétu aj kvôli tomu, že vieme, čo v nej je a ozaj je výbornej chuti.
velmi sa mi paci :-)
Dakujem za recept je super
Btw jsem udelala palivou a nepalivou. Jak je mozne, ze @lencesjani mel 7 malych sklenicek ze 3 kil a ja mam z 1 kg a 20 dek 5 a jednu velkou?
Teším sa , že zachutnali :-)
Zdravím Vás, chladničke aj 4 dni keď sú otvorené . Domácé paštéty v skle ja odporúćám do pol roka skonzumovať .
Vyrabam tuto pasteku uz ASI dva roky v davkach po 50poharov.recept trochu upraveny.zelenina teraz v zime o nicom takze davam madarske spickove leco natur bez chemie z vybornych letnych surovin.este pridavam uvarene moze aby dodali huspeninku pasteke a pouzivam turecky pil biber alebo teraz zosrotovane thajske susene feferony.....tie Su velmi dolezite.pali pasteka bez pikantnosti je mdly sajrajt....chce to Grady....vynikajuci recept.....vajicka samozrejme musia byt a sterilizaciu moze vynechat IBA samovrah....kupujem teraz special hrniec s priemerom 60cm Na varenie aj sterilizaciu....pekneho Silvestra autorovi.
Přidala bych více plnotučné hořčice. Netuším kolik, ale těsto bych ochutnala. Nic se nemůže stát, nanejvýš to bude méně pikantní.