Foto: gordonko
Recept na domácu Lučinu som našiel na internete, je tam niekoľko receptov s množstvom obmien, no základom je vždy smotanový jogurt, smotana a soľ.
príprava
Postup
-
1
Do misy dáme smotanový jogurt, pridáme smotanu na šľahanie a štipku soli. Všetko premiešame. Niektoré recepty namiesto šľahačkovej smotany udávajú pochúťkovú.
-
2
Do väčšej misky vložíme sitko, cez sitko dáme bavlnenú plienku alebo utierku a zmes tam vylejeme. Rohy utierky zviažeme a zavesíme do chladu, kde necháme odkvapkať aspoň 12 hodín. Niektoré recepty uvádzajú, že do zmesi pridávajú pažítku alebo iné bylinky či bryndzu, no ja radšej volím čistú Lučinu a z nej si podľa potreby odoberiem a zmiešam s čím chcem, takže môžem mať aj 10 variant, napr. aj s Grankom - ako som čítal.
-
3
Odkvapkanú Lučinu som preložil do vedierka od jogurtu, odložil do chladničky a podľa potreby odoberal, napr. sa ňou môže potierať sendvič pri robení chlebíčkov...
-
4
...trocha odobratej Lučiny zmiešanej s čerstvou pažítkou. Táto Lučina má životnosť asi 7 dní, netreba ju dlho skladovať. DOBRU CHUŤ.
Miláčik nič nevariš ,iba zmiešaš a nechaš odkvapkať .... ja nechávam dlhšie cca 16 hod.