Domáca Lučina fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 29. apríla 2023
Domáca Lučina (fotorecept)
Foto: gordonko

Recept na domácu Lučinu som našiel na internete, je tam niekoľko receptov s množstvom obmien, no základom je vždy smotanový jogurt, smotana a soľ.

10 (+ odkvapkanie) minút
príprava

Suroviny

1 kg
500 ml
štipka




Postup

  1. 1

    Do misy dáme smotanový jogurt, pridáme smotanu na šľahanie a štipku soli. Všetko premiešame. Niektoré recepty namiesto šľahačkovej smotany udávajú pochúťkovú.

    Domáca Lučina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšej misky vložíme sitko, cez sitko dáme bavlnenú plienku alebo utierku a zmes tam vylejeme. Rohy utierky zviažeme a zavesíme do chladu, kde necháme odkvapkať aspoň 12 hodín. Niektoré recepty uvádzajú, že do zmesi pridávajú pažítku alebo iné bylinky či bryndzu, no ja radšej volím čistú Lučinu a z nej si podľa potreby odoberiem a zmiešam s čím chcem, takže môžem mať aj 10 variant, napr. aj s Grankom - ako som čítal.

    Domáca Lučina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odkvapkanú Lučinu som preložil do vedierka od jogurtu, odložil do chladničky a podľa potreby odoberal, napr. sa ňou môže potierať sendvič pri robení chlebíčkov...

    Domáca Lučina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...trocha odobratej Lučiny zmiešanej s čerstvou pažítkou. Táto Lučina má životnosť asi 7 dní, netreba ju dlho skladovať. DOBRU CHUŤ.

    Domáca Lučina (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

evanaaa
A to je všetko, len zmiešať a nechať odkvapkať? A ja som si myslela, že sa to musí aj prevariť, podobne ako hrudka..... :-) Dosť jednoduché......
tomeska
Už som tiež párkrát robila. No a bez tej smotany by to nemuselo byt' ono. Má tam svoju úlohu. Záleží aj na tom, aký použiješ jogurt. 2, 3, 10 %... Ja robím 2 velké (+- 400 g) okolo 3% jogurty a 1 (250 ml ) šlahačku. Ale každý podla svojej chuti. Na sladko možno použit' do tiramisu. ...
dvorka
Práve som mala na raňajky domáci cviklový chlebík s jogurtovou nátierkou. Dnes bola len z jogurtu. Niekedy dávam šľahačkovú smotanu, niekedy kyslú, niekedy jemný tvaroh, no aj tak najviac mi chutí len z jogurtu. A na chleba kopec čerstvej pažítky ktorá teraz práve rastie. Je fajn pripomenúť takéto skvelé jednoduché recepty.
kimlo
Lucinu si kupujem, používam na nátierky, rád využijem tento recept a spravím si svoju.. 👍
evanaaa
Na facebooku ako pozerám, samá lučina, ošiaľ, aký sa časom vyskytne, keď viacej ľudí začne skúšať jeden recept.....a je tam aj dosť spôsobov na výber podľa surovín aj množstva. A tiež si myslím, že tá smotana (šľahačka) tam má byť, jogurt môžem jesť aj priamo z kelímka......
1x sobon
chemik
Děláme to běžně a často, ale s hustou zakysanou smetanou. Sladká smetana šlehačková by mne ani nenapadla. A optimální je jogurt selský Hollandia 500 ml.
1x sobon




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia