Lučina
Domáca Lučina (fotorecept)
Autor receptu: gordonko
Recept na domácu Lučinu som našiel
na internete, je tam niekoľko receptov
s množstvom obmien, no základom je
vždy smotanový jogurt, smotana a soľ.
10 (+ odkvapkanie) minút príprava |
Postup
- Do misy dáme smotanový jogurt, pridáme smotanu na šľahanie a štipku soli. Všetko premiešame. Niektoré recepty namiesto šľahačkovej smotany udávajú pochúťkovú.
- Do väčšej misky vložíme sitko, cez sitko dáme bavlnenú plienku alebo utierku a zmes tam vylejeme. Rohy utierky zviažeme a zavesíme do chladu, kde necháme odkvapkať aspoň 12 hodín. Niektoré recepty uvádzajú, že do zmesi pridávajú pažítku alebo iné bylinky či bryndzu, no ja radšej volím čistú Lučinu a z nej si podľa potreby odoberiem a zmiešam s čím chcem, takže môžem mať aj 10 variant, napr. aj s Grankom - ako som čítal.
- Odkvapkanú Lučinu som preložil do vedierka od jogurtu, odložil do chladničky a podľa potreby odoberal, napr. sa ňou môže potierať sendvič pri robení chlebíčkov...
- ...trocha odobratej Lučiny zmiešanej s čerstvou pažítkou. Táto Lučina má životnosť asi 7 dní, netreba ju dlho skladovať. DOBRU CHUŤ.