Domáca Ľjutenica

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 18. mája 2013

"Nátierku" Ľjutenica som prvýkrát jedla na Urban markete v BA, kde ju predávali MoshiMoshi. Podávali ju na tmavom chlebe s rukolou a slaným syrom. Zobraziť celý popis"Nátierku" Ľjutenica som prvýkrát jedla na Urban markete v BA, kde ju predávali MoshiMoshi. Podávali ju na tmavom chlebe s rukolou a slaným syrom. Zvyknem si porciu chlebíku objednať, aj sme si objednali celý pohár, dcére tiež veľmi chutí :-) Zjedli sme ju "coby dup" a ja som sa rozhodla, že si ju pripravíme doma, keďže na pohári je napísaný obsah ingrediencií. Hoci pomer je neuvedený, mne to nevadilo, nejako som si to predstavila, nakúpila potrebné suroviny a išla na to ;-)

Suroviny

1 ks
4 ks
5 ks
5 ks
3 ks
1 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zeleninu som piekla v rúre na 2x (pretože Terka zjedla z prvej várky petržlen) asi po polhodinke cca

    Domáca Ľjutenica  - obrázok 1
  2. 2

    Baklažán som "odšúpala", pridala kápiu a ostatnú upečenú zeleninu, jemne osolila a aj pocukrovala hnedým trstinovým cukrom, všetko som vymixovala a ešte pridala aj čerstvý medvedí cesnak ;-)

    Domáca Ľjutenica  - obrázok 2
  3. 3

    Zmes som si natrela na opečený chlieb, ktorý som si doma upiekla, posypala rukolou a slaným syrom. Je to naozaj fantastickééé :-)

Diskusia k receptu

tiginko
perfektná pomazánka, mám veľmi rada takéto recepty. Ďakujem za recept, určite ju urobím
tatranka
Veľmi vhodná zeleninová nátierka,ktorú určite vyskúšam.Páči sa mi.Máš veľmi pekné a dobré recepty.Si šikovná a zručná.Je to vidieť,z fotografii.Šup do KK.
babidka
Ljutenicu robievam ...ale priznam sa , nikdy som ju este nerobila v takom malickom mnozstve :-) Moj recept vyzera asi takto : 5 kg hrubostennej "paradajkovej" kapiovej papriky , 3 kg baklazanov , 2 kg paradajkoveho pyre...atd :-)
Takze si odlozim aj tvoj minimalisticky recept /zlozenim je velmi podobny tomu mojmu/ aby som si mohla urobit "ljutenicku " ked sa mi coskoro minie moja zimna zasoba :-)
zuzananoskova
Ja som ju robila prvýkrát a veru sa chystám surovinami maximalizovať, aby bola vždy po ruke ;-) Doma sme iba dve, tak sa snažím variť čo najčerstvejšie a nie vo veľkom :-)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Veľmi lákavý recept. Určite vyskúšam. Ak robíš do zásoby aj sterilizuješ?
enge149
vyskúšam,zdravé a chutné jedlo hlavne v lete,ked už bude čerstvá zelenina aj naša domáca...
dunkelmi
Chcem sa len spýtať, či sa aj ten baklažán piekol spolu zo zeleninou v šupke ? Ďakujem...............
evanaaa
@zuzananoskova , dávaš dobré recepty a aj táto nátierka sa mi páči, hneď si ju aj ukladám pre prípad potreby a ak mi zachutí, možno spravím trochu viac, no dala by som aj nejakú štipľavú papričku, máme radi pikantné.
A aj @babidka by mohla dať svoj recept a postup pri zaváraní do pohárov na sterilizáciu.
zuzananoskova
Evanaaa: ďakujem pekne. Musím si ju opäť pripraviť, ale "nestíham" = je toľko jedál a dobrôt, že za celý život ich všetky neochutnám :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia