Domáca kapustnica fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 30. augusta 2010
Domáca kapustnica (fotorecept)
Foto: alexdidi

Domáca preto, že je varená z dobrej doma naloženej kyslej kapusty. Každá kuchyňa má ten svoj osvedčený recept a ja vám teraz predkladám tú Zobraziť celý popisDomáca preto, že je varená z dobrej doma naloženej kyslej kapusty. Každá kuchyňa má ten svoj osvedčený recept a ja vám teraz predkladám tú moju verziu, ktorú varíme počas celého roka nie na Štedrý večer. Vtedy totiž varíme inú veľmi zaujímavú polievku, síce z "jušky", ale bez kapusty.Možno to bude aspoň pripomenutie, že na tejto výbornej slovenskej klasike si môžeme pochutnávať nie len v čase Vianoc.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
1 ks
3-4 strúčiky
200 g
za hrsť
3-4 ks
2 ks
1 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Kapustu vytlačíme a posekáme na menšie kúsky. Kapustovú vodu si ponecháme.

    Domáca kapustnica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ak je kapusta veľmi kyslá, trochu ju obvarím a precedím. Vzniknutú vodu spolu s tou z vytlačenej kapusty používam potom na prípadné doliatie do kapustnice a tiež na varenie mačanky alebo ju mám v chladničke na pitie ako výborný džus plný vitamínov. Pripravenú kapustu vložíme do hrnca, pridáme kožky zo slaninky a privedieme do varu.

    Domáca kapustnica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kapusta sa varí a mi pridávame: kvalitnú domácu údenú klobásku a cibuľu pokrájanú na polkolieska, cesnak na drobno, huby vopred namočené a porezané( ak je to potrebné),bobkový list, č. korenie,rascu,soľ a ďalej varíme.

    Domáca kapustnica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa kapustnica varí (asi 3/4hodiny) si zo slaninky pokrájanej na kocočky, masti a múky urobíme zápražku. Po miernom ochladnutí pridáme mletú červenú papriku(aj chilli, ak chceme), trochu chladnej vody a vlejeme do kapusty.

    Domáca kapustnica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnčeka od zápražky dáme očistené a na kocky pokrájané zemiaky, zalejeme vodou a so soľou uvaríme.

    Domáca kapustnica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarené zemiaky pridáme ku kapuste a ešte chvíľu povaríme, dochutíme. Môžeme podávať, ale najlepšia je samozrejme na druhý deň. Dobrú chuť!

    Domáca kapustnica (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marienka44
Podobnu varim na Vianoce so smotanou, ale mi tu chýba 1 KL krys. cukru, ktory je ako chutovy katalyzator. Necitit, ale prichutí. :-)
duschko
Kapustnicu na akykolvek sposob mam velmi rad. Ked som robil asi pred mesiacom tak moji chlapci sa pytali, kde su darceky. Celkom sme sa pobavili a aj pochutili.
sjuz
ja napríklad kapustu neumývam, lebo máme radi kyslú:), a kolobásku dávam až v polovici varenia a v celku, pretože keď je pokrájaná, všetka šťava z nej vytečie, Kedysi som to videla v TV, a odvtedy to robím už len tak - vyberiem ju už uvarenú a potom pokrájam...Ale už sa teším na zimu a kapustnicu, najlepšia je taká dvoj-troj dňová....:)
alexdidi
@sjuz , našu kapustu musím premyť, lebo by sa nedala jesť, tak je kyslá, ale viem, že kupenú netreba premyť. Klobásku schválne režem a dávam skôr variť, aby mi dobre ochutila kapustnicu, veď mi ide hlavne o chuť tej kapustnice....i keď viem, že mnohí varia v celku, ale sto ľudí, sto chutí.....
evanaaa
AJ ja kapustu premývam, vodu si odložím na prípadné doliatie, alebo ju vypijem, klobásu nakrájam, pridám ale neskôr, stačí na ochutenie a ak treba aj prisladím, príliš kyselú radi nemáme, smotranu tiež nedávam, nerobím segedín.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia