Domáca kapustnica (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Domáca preto, že je varená z dobrej doma naloženej kyslej kapusty. Každá kuchyňa má ten svoj osvedčený recept a ja vám teraz predkladám tú moju verziu, ktorú varíme počas celého roka nie na Štedrý večer. Vtedy totiž varíme inú veľmi zaujímavú polievku, síce z "jušky", ale bez kapusty.Možno to bude aspoň pripomenutie, že na tejto výbornej slovenskej klasike si môžeme pochutnávať nie len v čase Vianoc.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kapustu vytlačíme a posekáme na menšie kúsky. Kapustovú vodu si ponecháme.
  2. Ak je kapusta veľmi kyslá, trochu ju obvarím a precedím. Vzniknutú vodu spolu s tou z vytlačenej kapusty používam potom na prípadné doliatie do kapustnice a tiež na varenie mačanky alebo ju mám v chladničke na pitie ako výborný džus plný vitamínov. Pripravenú kapustu vložíme do hrnca, pridáme kožky zo slaninky a privedieme do varu.
  3. Kapusta sa varí a mi pridávame: kvalitnú domácu údenú klobásku a cibuľu pokrájanú na polkolieska, cesnak na drobno, huby vopred namočené a porezané( ak je to potrebné),bobkový list, č. korenie,rascu,soľ a ďalej varíme.
  4. Kým sa kapustnica varí (asi 3/4hodiny) si zo slaninky pokrájanej na kocočky, masti a múky urobíme zápražku. Po miernom ochladnutí pridáme mletú červenú papriku(aj chilli, ak chceme), trochu chladnej vody a vlejeme do kapusty.
  5. Do hrnčeka od zápražky dáme očistené a na kocky pokrájané zemiaky, zalejeme vodou a so soľou uvaríme.
  6. Uvarené zemiaky pridáme ku kapuste a ešte chvíľu povaríme, dochutíme. Môžeme podávať, ale najlepšia je samozrejme na druhý deň. Dobrú chuť!