Domáca hubová vegeta

kimlo - fotkakimlo, 25. marca 2013

Pre tých ktorým zostala zásoba sušených húb a nevedia čo s nimi...recept som objavil pred rokmi niekde na internete.

Suroviny

1 kg
1 kg
0,5 kg
0,5 kg
0,5 kg
1 hrsť
1 hrsť
1 hrsť
2 - 3 hrste (dubáky alebo kozáky)
1 kg




Postup

  1. 1

    Najprv rozmixujeme sušené huby na prach.

  2. 2

    Čerstvú zeleninu pomelieme na mäsovom mlynčeku a pomiešame so soľou. Rozložíme na cca 4-5 plechov a dáme sušiť, hoci aj na radiátor. Ja som použil teplovzdušnú rúru, nechal vyhriať asi na 50 stupňov, potom vypol a po čase opäť zopakoval, netreba s tým ponáhľať... ráno a večer premiešať. Vysušiť by sa mala za 2-4 dni podľa tepla.

  3. 3

    Do pomletej a vysušenej zeleniny pridáme petržlenovú, zelerovú a lugurčekovú vňať, a opäť pomelieme na mlynčeku. Do tejto zmesi potom zamiešame hubový prášok. Táto vegeta je vhodná na ochutenie nátierok, mäsa, alebo do polievky. Obsah soli po vysušení je okolo 30-40%. Keď ju budem zase robiť, pridám foto.

Diskusia k receptu

denyany
výborný recept! doteraz som si časť sušených húb rozmixovala na prášok a pridávala do rôznych jedál, ale aj toto môže byť dobré.
tiginko
bohužiaľ húb mám už žalostne málo, inak by ma to lákalo. Týmto vyzývam všetkých, ktorí nevedia čo so sušenými hubami, že mi ich môžu darovať ako 2% z dane :-)
angast
@kimlo
pomixovaného dubákového prášku mám bárskoľko. ale nemám
teplovzdušnú rúru. Nemôžem ho pomiešať s vegetou? Asi nie.
Afataga by mi ale dala.
elysa
tak ten prášok z hríbikov mám aj ja,ono sa to dá aj takto využiť-super...
manya
pred x rokmi,keď bola Podravka podpultový tovar,som robila z podobného zloženia surovín, recept mám isto niekde založený,ale som ju nesušila, dala som do pohárikov a to množstvo soli zabránilo kvaseniu či hnilobe, samozrejme bez húb, tie robil môj muž podľa bodu 1.a dal do pohárikov.Takúto zeleninu som používala do polievok ale soľ som už nepridávala.
neposed
super, dakujem, ze si to sem dal. V lete urcite urobim, mam vsetko, ale ligurcek sa uz minul.
violetacamorova
@kimlo musi byt dobra, ja som si jeden cas susila nozicky z hribov, potom som ich pomlela a davala do jedal, ktore som pripravovala a kam sa hodili. A este takto vylepsene to bude ovela lepsie a milujem chut a aromu ligurceka... dobrota.
manek380
Dělám podobnou vegetu, na zimu tak tři litry, jenom nedávám sůl, protože natahuje vodu.Na houbový prášek používám usušené nožičky václavek, mají silnou houbovou vůni i chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia