Domáca celozrnná žemľa

vikulqa - fotkavikulqa, 29. augusta 2014
Domáca celozrnná žemľa
Foto: vikulqa
10-15
porcií
10 + 1 hod. kysnutie minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
1/2 kocky
2  PL
2  PL
1  ČL
 štipka
1  PL
1 hrnček vlažná




Postup

  1. 1

    Ja som mala múku celozrnnú z Lidlu, je skvelá. Obsahuje už aj sušené droždie, no ja aj tak pridávam ešte normálne.

  2. 2

    Do misky rozdrvíme droždie, pridáme kryštálový cukor a zalejeme vlažnou vodou. Počkáme kým vykysne.

  3. 3

    Takže KLASIKA: Zmiešame si suché suroviny: celozrnnú múku, rascu, soľ, semiačka. Nalejeme do toho vykysnuté droždie vo vode. Pridáme ešte olej a ocot. Vymiešame.

  4. 4

    Necháme vykysnúť na hodinu. Ja nechávam ak je teplo na okne pod utierkou. Ked vykysne premiesime ho. Formujeme žemličky, ktoré poukladáme na plech a dáme piecť. Ja som urobila pár srdiečok pre priateľa na večeru :P Posypané semiačkami :)

  5. 5

    Aby som nezabudla, to biele to sú tzatziky :P

Diskusia k receptu

adkas
ake mile srdieckove zemlicky a este k tomu aj zdrave :)....super
vikulqa
Andiss : ono to moze byt aj bez droždia, kedže tá muka celozrnna z lidlu už obsahuje droždie sušene, lenže mne sa nezdalo ked som to piekla predtym žeby to nejak kyslo ... :-/
braxi
super žemličky...bod 5 tzatziky, vyzerá to ako sviečka, dobre, že si to doplnila :-))
vikulqa
ANo :D ked tu nadobku naplním az po vrch vyzera to fakt ako sviečka :D musím si dokupit nejaku novu na dresingy..ked mate nejake napady kludne mi dajte link na nejaku peknu :)
evicka63
aká je to múka z lídlu? Či je to tá hotová zmes na chleby? Ináč 5*
vikulqa
ano je to ta hotova zmes... celozrnny chlieb na tom pise ...ale maju aj ine druhy :)
afataga
ak ti mozem poradit, to nie je muka, ale zmes na pecenie chleba, precitaj si co obsahuje a myslim, ze viac ju nekupis, kup si radsej viac druhov muky a semienka a skusaj, isto to budes mat zdravsie
brambora
kludne by mi to stacilo na veceru, aj bez tej sviecky :D si sa nebala, ze ti ten tanier spadne z balkona? ;) inak pekne srdiecko, dobry napad, nabuduce vyskusam. z teba musi priatel uplne saliet. ;)
vikulqa
@brambora bez tej sviečky by to bolo asi suché trošku :D ja mám rada veľmi omáčky a dresingy a pomazánky atď. :D Stále tam fotím takže už to mám vymeranééé :D a aj keby spadol, vzadu je taká tráva že by sa mu nič nestalo, akurát môj výtvor by asi utrpel :D nevadí aspon by sa nakrmili vtaciky za blokom :D Hmmm no priateľ sa nestažuje :P veď nemá na čo :D
vikulqa
@afataga Mám aj semienka, oriešky, všetko možné ... tú zmes som kúpila len kôli tomu, že v Lidli normalnu špaldovu alebo taku nejaku muku vobec nemaju, co som bola zaskočena. Dosť ma vtedy tlačil čas tak som vzala tú zmes. Určite si prečítam zloženie :)
rebie
Môžem sa opýtať, akú konzistenciu má mať to cesto? má byť makšie? chystám sa ich spraviť, ale som v tom ešte úplný začiatočník a nechcem to zbabrať :)