Dolománky (žemličky) s kyslým mliekom fotorecept

honestka - fotkahonestka, 21. apríla 2010
Dolománky (žemličky) s kyslým mliekom (fotorecept)
Foto: honestka

Nazov „DOLOMÁNKY“ neviem odkial pochadza, ale v našej rodine sa takéto velké či male prekrojene žemličky vždy tak volali. Pekavam ich dost často Zobraziť celý popisNazov „DOLOMÁNKY“ neviem odkial pochadza, ale v našej rodine sa takéto velké či male prekrojene žemličky vždy tak volali. Pekavam ich dost často a držim aj v mrazničke (ak kamosky nerozchutaju) a vytahujeme vtedy, ked nerobim žiadnu prilohu k jedlam, alebo ich mame radi k salatom ci polievkam. Ohrievam vždy v rure, nie v mikrovlnke a su ako čerstve. Recept som uviedla množstvom tak, že sa može upiect aj ako CELY bochnik CHLIEBA v DOMACEJ PEKARNICKE. Ja som žemličky robila z dvojakéj dávky.

Suroviny

1 hrnček
20 gr
1 roztlacit
2 PL
1,5 PL
1 lyžička
1 PL
2,5 hrnčeka
1 hrnček
2 PL
3 PL
2 PL
1 lyžička
1 lyžička
1 lyžička
1 PL




Postup

  1. 1

    Do domácej PEKARNICKY dáme všetky suroviny v tomto poradi, ako su uvedé, iba ak použivame sušene droždie, tak tie dame uplne navrch. Na pekarničke si zvolime cely program na pečenie celozrnneho chleba. Ked sa neponahlam, tak cesto vyberiem, urobim bochnik a nechám cez noc v chladničke kysnut. Rano vložim do pekarničky, premiesim a pečiem dalej podla programu. Ked však nemam čas pre kysnutie cely den, tak si najprv cesto necham vypracovat miesenim v pekarničke, potom ho vyberiem a necham vonku kysnut aspon 4-5 hodin, lebo čim cesto kysne pomalšie, tym je lahodnejšie a vzudšnejšie. Tymto je proces chleba v pekarničke ukončeny s prestavkou alebo naraz, zalezi od vas ako ste na tom casove. Je pravda, ze pekarničku maju ludia radi hlavne z dovodu, že nemaju zamučenu celu kuchynu. =============================== (Na obrazku ten maly kusok cesta je odloženy už z vykysnuteho cesta ako „naocesto“ (štartér) pre buduce pečenie, ktore si z každeho cesta nechavam vyschnut.

  2. 2

    Dalej popišem postup pri samotnych žemlickach: Pokračujem uz s vykysnutym cestom tak, že si ho rozdelim na časti (ja robievam 8-12 kusov, zeleži od ich velkosti), z tychto urobim gulky, povalam ich v bielej muke a dam kysnut na plech daleko od seba, lebo narastu.

  3. 3

    Necham ich kysnut dalsich 25 minut, potom žiletkou, sklapelom, alebo velmi ostrym nožom treba v prostriedku hlbsie narezat a nechat dalej kysnut 15-20 minut. Toto kysnutie nemusi byt na teple, staci izbova teplota.

  4. 4

    Medzitym si uz vyhrejem ruru na vysoku teplotu (230°C) a šupnem plechy dnu. Necham teplotu 5 minut takto vysoko a potom znižim (ja mam plynovu ruru s prúdenim) a pri teplote 180°C ich pečiem max. do 20 minut. Niekedy si do rury dam nadobu (ohnovzdornu s vodou), aby sa tato počas pečenia odparovala a dnes som tak urobila tiez.

  5. 5

    Takto je cely proces pečenia dolománkovych žemliciek ukončeny. Su krásne vonave, chrumkavé, vnutri lahučke a lahodne. Dnes som ich jedla so zvyskom gulasa.

  6. 6

    Tieto boli miesene s kyslym mliekom, hoci v recepte som uviedla aj cmar, ale kludne sa možu zamiesit s akymkolvek typom kysleho mlieka. Ak toto nemame poruke staci si do sladkeho mlieka pridat za lyžicu octu, alebo citronu a mame mlieko, ktore nahradi to prave kysle, alebo pouzt iba yougurt, alebo kyslu smotanu, samozrejme s dodatkom potrebnej vody. Avsak ak miesime cesto s kyslim mliekom takto potrebná nie je-a tak isto si možete upravit semiačka vzdy iba podla vlastnej chuti. A takto vyzeraju moje dolománky z vnutra.

Diskusia k receptu

2010
honestka
klobuk dolu , toto si odkladam
jerica
Tak to nemá chybu, ten rozpis je super, nemám pekárničku,ale skúsim aj bez nej.Odpíšem ako to dopadlo s mojim pečením chutných žemličiek. Ukladám do KK
evusik
@honestka ty si v minulom živote musela byť pekárka :-) všetky tvoje recepty na chleba a pečivo mám odložené a väčšinu aj vyskúšané, tento vyskúšam tiež
sjuz
zasa ďaľší skvelý recept na pečivo :), vďaka, odkladám.
gittka
paráda.idú do kk,len kedy to všetko vyskúšat?
honestka
dakujem za comments, verim, ze chutit budu aj vam vsetkym!
sovka62
Sú úžasné a keďže ich robíš klasickým spôsobom z nácesta, musia byť veľmi dobré. Určite lepšie ako kvasnicové.
honestka
ano Sovka, na buduce bude kvasok z nácesta. (a dakujem za spravny vyraz konecne ho viem, doteraz som ho volala len foneticky naoceto ako som pocula nasich doma), opravim si kde som to pouzila...

tu sa mi kvasok oplati robit tak 4 dni a staci, a ma velmi dobru chut ale to je zrejme aj tym ze to pouzivam uz dlhe roky a hoci som za cas nepiekla znova zacinam...
honestka
Evusik, som sa zasmiala, moze byt, ale k tomuto ma skor prinutila nudza a nedostatok dobreho chlebe vo svete na ktory sme boli zvyknuti.
sherin
hned idem do obchodu kupit chybajuce ingrediencie a tesim sa na vypeceny chlebik (mam aj pekarnicku) :-)
samanka
@honestka Tvoje žemličky sú potešením pre oko, ale určite aj vynikajúco chutia, len by som sa chcela dozvedieť, kde na Slovensku kúpim melasu? Lebo v obchodoch som sa s ňou nestretla. Dá sa niečím nahradiť?
jerica
Evulienka , nezabudni robiť fotodokument,napíš ako sa ti podarili.
evia
honestka, prosím, aký obsah má 1 hrnček? Ja mám 3 dl, 2,5 dl, 2 dl., tak neviem, ktorý použiť
marlen
melasu dostať v bioobchodoch, niekedy aj v reťazcoch. dá sa však použiť aj nerafinovaného cukru - trochu.
hkbarbie
@honestka ty si hotova zazracnica! :-) moj manzel ma rad presne taketo zemlicky s hamburgerom, tie papierove mu nechutia. Uz sa ma dnes pytal, ze ci viem upiect aj zemle. No viem, hovorim mu, chlebik, zemlicky, rozky, za tyzden som toho stihla vela :-) Tvoj chlebik som uz musela piect 3x odkedy mi ho mama pred par dnami odporucila. Doplnila som si zasoby muky, mam 4.5 kg, a tak hadam vydrzi nejaky cas.
evanaaa
Chcela by som to aj ja vyskúšať,celozrnnú múku mám,lenže aká sa má A prosím,topoužiť? Ražná,špaldová,žitná? Alebo je to jedno?A ešte by som chcela vedieť,to "nacesto" sa ako a kde ukladá a na akýčas najviac?Bola by som rada ak by mi niekto dal odpoveď,nech som múdrejšia.A ďakujem!
honestka
Evia: oficialny hrnček, ktory sa pouziva tu (USA, Canada) bezne ako miera v kuchyni ma 200 ml (2,00 dl).
Normalny hrnček, ktory sa pouziva tu na pitie ma obsah 2,5 dl a tento som pouzila.

Priznam sa, ze s meranim som uplne nova, ja som nikdy recepty nemerala, zacala som len teraz pre Varechu, aj ked som ucila tak som sa snazila, aby sa naucili ako ma cesto vyzerat pohladom a dotykom.
Ale teraz vsetko meriam, premenim aj na pekarnickove pomery a pouzivat budem len oficialny hrncek (2dl) a zrejme aj vzdy uvediem miery. DAKUJEM, ze si mi to pripomenula, budem odteraz dodrziavat, ja som si to vobec neuvedomila, ake je to potrebne hlavne pre tych, ktori s cestom zacinaju!
honestka
Barbie, dakujem za pochvalu a som rada, ze vam chuti...
Kludne mu mozes urobit zemlicky aj z toho chlebikoveho cesta, na hamburger budu fajn, tieto su vsak vyzivnejsie a pritom nie su vobec tazke.
honestka
Evanaaa: my tu mame moznost dostat iba jeden druh muky hladkej alebo tmavej celozrnnej, ja nepouzivam ziadne specialky, muku kupujem vo velkych baleniach(20kg) - sorry, neviem ake su teraz muky na Slovensku, iste ti niekoto odtial poradi- su tu sikovne rozumy!
Ale podla mojho usudku zalezi len na tvojej chuti, ktoru muku mas rada, vsetky co menujes by mali byt fajn.

O náceste: ked si takto nechas kus z uz vykysnuteho cesta, mozes ho nechat vyschnuty dlhe mesiace netrpi podmienkami.
Ja ho drzim len tak volne polozeny v krabici s mukou- mam rozne typy z roznych druhov cesta.
Ked vies, ze ides piect, tento si musis rozdrobit v misticke vo vode, nechat nabotnat cez noc a potom rano pridat par lyzic novej muky, drozdie, a nechat ho aspon 2 dni kysnut pri izbovej teplote a potom ho pouzijes do cesta. dostane taku nakyslu chut.
Musis si vsak potom upravit pridavanie tekutin do noveho chleba, aby si cesto nemala riedke (lebo urcite mnozstvo vody mas uz v naceste). dufam, ze toto laicky vysvetlene ti pomoze. Dakujem za comment!
sracz
Blahoželám, Honestka, šikovná si! A ďakujem; mám dojem, že by si mala dostať "všimné" (TIP) od predavačov domácich pekárničiek, ja som totiž ďalší, kto na základe Tvojho receptu si ju ide kúpiť; podnes všetky chlebíky, rožky, žemle a pletenky pečiem klasicky = ručne, stručne v elektrickej (plynovej) trúbe. Takže, ideme na to!
honestka
Feri, bohuzial z tej tvojej dobrej idea nic pre mna nejde, ani nepoznam takych predavacov ani nekupujem,- moja pekarnicka je jedna z prvych, totiz manzel je technicky zalozeny a tak vzdy chcel mat vsetko nove a samozrejme to najlepsie. A potom ja som v nej nepiekla -snad par razy z nudze a on to mal ako "zalohu" ze ked ja nie som "pojazdna" aby neobl bez chlebika. Lebo na ten kupensky sme si nestihli zvyknut, do pecenia chleba som sa dala hned druhy mesiac ako sme sem prisli. a to je tak daaavnnnooo...
cheers, Feri tvoje mile comments u tak na dusu ako balzam!
evanaaa
Honestka,veľmi ti ďakujem za odpoveď,nedúfala som,že ju dostanem a som aj rada,že som tento recept ešte tu našla,že sa nestratil ako iné.Vďaka!
honestka
Evanaaa: za malo, ak budes mat nejake otazky ohladne receptu-kludne ma mozes kontaktovat aj cez skype, adresu mam v profile
nelajsia
veru veru, aj ja si idem kupit pekarnicku,,, vyskusam, mam rada rozne kysnutiny...:-)))a chlebiky,,, mam jeden taliansky s rozmarinom a olivami
používateľ nemá avatar
had
had
mozem namiesto melasy pozit hnedy cukor?
honestka
@had : ano, staci vsak 1 lyzica a biely cukor pouzi iba 1/2 lyzicky, aby ceto nebolo velmi sladke, pretoze melasa ma inu chut. dakujem za vsimnutie si receptu a good luck.
majo51
na morave sa volajú tieto Dolománky Dalamánky a na slovensku Bosniaky takže názov pochádza asi z Balkánu.
marianne69
@honestka dnes sa chystam na Tvoje dolomanky a chcela som sa opytat na to neocesto,ked ho vysusis a potom ho druhy krat ides piect, postruhas do dalsieho cesta?nemam s tymto druhom cesta skusenost,aky je postup pri dalsom peceni s nim...
A este pekarnicku nemam,ale kitchenaid by to mohol zvladnut zvladnut tiez s tym chlebovym hakom,co povies?Samozrejme postup uz iny s kvaskom atd....
honestka
Mila Marianne: vysusene naocesto vzdy namocim do troska vody, aby uplne zmaklo a tak ho pridam k muke s dalsim drozdovym kvaskom, pretoze postruhane by sa zrejme dlho rozpustalo v samotnom ceste. naviac nezalezi na tom, ako dlho ho skladujes; Ked ho pouzivas, nepotrebujes velke mnozstvo drozdia, ale je dobre, ak by cesto kyslo vtedy pomaly aj niekolko hodin. cim dlhsie totiz cesto kysne, tym je chutnejsie a chlieb, alebo buchticky su ovela jemnejsie v kvalite. Ja preto rada necham cesto kysnut cez noc a rano sa upecie.
A Kitchenaid ti cesto s hakom vypracuje za 5 minut.
Nech sa ti podaria a chutia!
eva53
samanka, melasu dostať aj v dobrých lekárňach
marianne69
@honestka keby si vedela,aku ja mam radoooost:-)muz povedal,ze lepsie dalamanky este nejedol.Dala som ingrediencie presne v tom poradi do kitchenaida ako Ty do pekarnicky,ziadne kvasky,poviem Ti lepilo mi,ze mi to nevykysne,ale vykyslo a ako:-)))nechala som vypracovane cesto hodinku kysnut,(mam ruru aj s funkciou kysnutia)potom spravila 65g gulicky,zase 25 min,a potom zarezy na nich dalsich 25min.Vsetkych bolo 19 ale 1 som nechala na neocesto.Boli z nich krasne pampuchy:-)))Piekla som dva plechy naraz a dala pod ne plech s vodou.Prisla kamaratka okostovala a odisla aj s receptom.
Takze Ti pekne dakujeme za super recept.Tesiiim sa,ze budu u nas pravidelne.
honestka
ja dakujem za vyskusanie a tesi ma, ze recept pracuje! Dobru chut a veruze by som si dnes s vami zajedla z nich tiez...
helanka
musim pochvalit a mozno aj samu seba som prekvapila.
vase chliebove recepty su ozaj vyborne a chystam sa na ten skvarkovy bochnik.
u madara som nasla pekne skvarky a vraj ich robia domace. pekne sviatky vam.
honestka
@helanka : dakujem, vyskusanie receptu a hlavne jeho osvedcenie sa vzdy potesi.
ten skvarkovy bochnik si velmi chvalia muzi a tiez je vyborny k oblozenym misam alebo len so syrmi a salatmi v lete.
lesana2001
je to fantastický recept!!! Ja som dala trochu menej múky, pretože sa mi pri 1. pokuse zdali trochu "tuhé", teraz sa mi trochu roztiekli, ale chuťovo sú báječné!!! Na budúce si dám lepší pozor pri množstve. Ale vrelá VĎAKA za skvelé zdravé chutné žemličky.. :)
lesana2001
aaaa, je tu Veľká Noc, takže tento špeciálny receptík som si nechala ako sviatočný ;) Tento krát som si dala pozor pri množstvách a výsledok je absolútne FAMÓZNY!!! :) :D
honestka
@ lesana2001, aj @ olinka12, dakujem.
U nas sa malokedy kupuju tieto nafukane chlebove "nahrady" dokonca aj manzel sa naucil piect, ked ja nemozem.
Casto muky aj semiacka menim podla potreby, nalady ci chute a stalicou sa tieto bochniky uchytii aj preto, ze su vzdy cerstve a obycajne postacia ako aj vacsia porcia /ako zemla/ bez zostarnutia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia