Dolománky (žemličky) s kyslým mliekom (fotorecept)

Autor receptu: honestka

Nazov „DOLOMÁNKY“ neviem odkial pochadza, ale v našej rodine sa takéto velké či male prekrojene žemličky vždy tak volali. Pekavam ich dost často a držim aj v mrazničke (ak kamosky nerozchutaju) a vytahujeme vtedy, ked nerobim žiadnu prilohu k jedlam, alebo ich mame radi k salatom ci polievkam. Ohrievam vždy v rure, nie v mikrovlnke a su ako čerstve. Recept som uviedla množstvom tak, že sa može upiect aj ako CELY bochnik CHLIEBA v DOMACEJ PEKARNICKE. Ja som žemličky robila z dvojakéj dávky.

Postup

  1. Do domácej PEKARNICKY dáme všetky suroviny v tomto poradi, ako su uvedé, iba ak použivame sušene droždie, tak tie dame uplne navrch. Na pekarničke si zvolime cely program na pečenie celozrnneho chleba. Ked sa neponahlam, tak cesto vyberiem, urobim bochnik a nechám cez noc v chladničke kysnut. Rano vložim do pekarničky, premiesim a pečiem dalej podla programu. Ked však nemam čas pre kysnutie cely den, tak si najprv cesto necham vypracovat miesenim v pekarničke, potom ho vyberiem a necham vonku kysnut aspon 4-5 hodin, lebo čim cesto kysne pomalšie, tym je lahodnejšie a vzudšnejšie. Tymto je proces chleba v pekarničke ukončeny s prestavkou alebo naraz, zalezi od vas ako ste na tom casove. Je pravda, ze pekarničku maju ludia radi hlavne z dovodu, že nemaju zamučenu celu kuchynu. =============================== (Na obrazku ten maly kusok cesta je odloženy už z vykysnuteho cesta ako „naocesto“ (štartér) pre buduce pečenie, ktore si z každeho cesta nechavam vyschnut.
  2. Dalej popišem postup pri samotnych žemlickach: Pokračujem uz s vykysnutym cestom tak, že si ho rozdelim na časti (ja robievam 8-12 kusov, zeleži od ich velkosti), z tychto urobim gulky, povalam ich v bielej muke a dam kysnut na plech daleko od seba, lebo narastu.
  3. Necham ich kysnut dalsich 25 minut, potom žiletkou, sklapelom, alebo velmi ostrym nožom treba v prostriedku hlbsie narezat a nechat dalej kysnut 15-20 minut. Toto kysnutie nemusi byt na teple, staci izbova teplota.
  4. Medzitym si uz vyhrejem ruru na vysoku teplotu (230°C) a šupnem plechy dnu. Necham teplotu 5 minut takto vysoko a potom znižim (ja mam plynovu ruru s prúdenim) a pri teplote 180°C ich pečiem max. do 20 minut. Niekedy si do rury dam nadobu (ohnovzdornu s vodou), aby sa tato počas pečenia odparovala a dnes som tak urobila tiez.
  5. Takto je cely proces pečenia dolománkovych žemliciek ukončeny. Su krásne vonave, chrumkavé, vnutri lahučke a lahodne. Dnes som ich jedla so zvyskom gulasa.
  6. Tieto boli miesene s kyslym mliekom, hoci v recepte som uviedla aj cmar, ale kludne sa možu zamiesit s akymkolvek typom kysleho mlieka. Ak toto nemame poruke staci si do sladkeho mlieka pridat za lyžicu octu, alebo citronu a mame mlieko, ktore nahradi to prave kysle, alebo pouzt iba yougurt, alebo kyslu smotanu, samozrejme s dodatkom potrebnej vody. Avsak ak miesime cesto s kyslim mliekom takto potrebná nie je-a tak isto si možete upravit semiačka vzdy iba podla vlastnej chuti. A takto vyzeraju moje dolománky z vnutra.