Dobrý chlebík

monty469 - fotkamonty469, 4. marca 2016
Dobrý chlebík
Foto: monty469

V úvode spomeniem, že tento chlebík som nemala v pláne zavesiť na Varechu, ale je taký dobrý, že som sa rozhodla podeliť sa o Zobraziť celý popisV úvode spomeniem, že tento chlebík som nemala v pláne zavesiť na Varechu, ale je taký dobrý, že som sa rozhodla podeliť sa o recept s vami :-) Čiastočne som sa inšpirovala od @Ancicka, od @Sracz a od @Havino :) Z každého receptu som si zobrala niečo, a toto je výsledok :) Rodinke chutilo, to je pre mňa najväčšia radosť !

Suroviny

400 g (tmavá chlebová)
400 g
700 ml
42 g
2 ČL
1 ČL
1 PL
1 ČL
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Múky preosejeme, v strede si urobíme jamku. Do jamky rozmrvíme droždie, zasypeme cukrom, zalejeme trochou vody a jamku poprášime múkou. Počkáme, kým sa urobí kvások.

  2. 2

    Keď je kvások hotový, k múke pridáme soľ, rascu a bravčovú masť.

  3. 3

    Postupne prilievame vodu a miesime. Má vzniknúť stredne tuhé, trošku lepivé cesto.

  4. 4

    Zakryjeme a necháme kysnúť cca 1 hodinu.

  5. 5

    Po hodine cesto zasypeme semienkami a opäť dôkladne premiesime. Necháme kysnúť druhýkrát, 45 minút až hodinu.

  6. 6

    Počas druhého kysnutia rúru predhrejeme na 200 stupňov. Na spodok rúry dáme plech s horúcou vodou, a plech v ktorom sa bude piecť chlebík dáme tiež do rúry.

  7. 7

    Keď je chlebík vykysnutý, vytvarujeme si bochník, vyberieme z rúry predhriaty pekáč, vymastíme bravčovou masťou, vložíme pripravený bochník a s vareškou urobíme dierku do stredu. Porosíme vodou a dáme piecť.

  8. 8

    Po piatich minútach plech s horúcou vodou, ktorý bol na spodku rúry vyberieme a pečieme ešte cca 40 minút na 200 stupňoch. Potom znížime teplotu na 120, pečieme 20 minút, potom zvýšime na 220 a pečieme ešte 10-15 minút, aby sa urobila pekná kôrka. (Ja mám obyčajnú elektrickú rúru )

  9. 9

    Keďže som chlebík piekla včera, a nemala som v pláne pridať ho sem, ostal už len tento kúsok :) Toto je môj tretí chlebík doma upečený, a zatiaľ je najlepší :-)

    Dobrý chlebík - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Ahojík, Monty!! Máš krásný chlebík!! Ale mi dáváš, bo jsem si ho uložila a šup, z receptů zmizel... och ty liško podšitá!! Ještěže jsem nic nepila, jinak nevím, nevím!! Haha Krásný den přeji!! Já peču chlebík od mamičky od kukulienky, už několik let a jsem maximálně spokojená. Mám s ním velký úspěch. Zkusím i Tvůj receptík. Přeji krásný víkend všem!
afataga
pekny, len sa mi zda, ze v hornej casti je viac dierkovany ako v spodnej, to asi ta razna muka
1x staja
monty469
@Haji vitaj :-)Ako vždy tvoje komentáre ma stále potešia a vyvolajú úsmev.Ďakujem ti veľmi pekne.V pečení chleba som len začiatočník, ale tento je fakt dobrý:-)
monty469
@Veronikkka ,@Kimlo , @Afataga ďakujem vám veľmi pekne.Vážim si to.Afataga možno je to tou ražnou múkou,ale neviem sa k tomu vyjadriť, lebo v pečení chleba som len začiatočník:-)
haji
@Monty469 (4.3.2016 17:18)
Jsi sluníčko!! I já Tě ráda vidím!! Tie dierky jsou vzniklé kynutím, jestli tomu dobře rozumím... také dávám režnou mouku /i jiné druhy - mix dle momentální nálady/. Leckdy je mix když ne stejný, tak podobný a výsledný bochník je někdy rovnoměrně nakynutý, jindy je spodní část méně provzdušněná. Podle mě to je i kvasnicemi, kváskový se chová trochu jinak - i ten jsem zkoušela, ale s kváskovým mám daleko méně zkušeností. Tréninik dělá závodníka! My se vypracujeme!!
monty469
Milá @Haji ty ma vieš stále potešiť:-) Tak ako píšeš tréning robí závodníka.A presne tak vypracujeme sa! Vďaka za vysvetlenie čo sa týka chlebíka:-)
jack
Monty monty ty sa nezdáš.Šikovná si veľmi.Ja sa stále bojím do toho pečenia chleba pustiť.Možno raz nájdem odvahu a možno ti bude práve tento chlebík.5
kukulienka71
to je dobre, že experimentuješ, Varecha je preto taká dobrá, že sa môžeme inšpirovať od skúsených. Máš ho pekný a iste aj chutný, ražné mám veľmi rada. Nech sa darí!
monty469
@ Jack, @ Patroveckypitrs,@ Kukulienka ďakujem vám veľmi pekne. @ Kukulienka tak ako hovoríš varecha je aj na to , aby sme sa navzájom mohli inšpirovať , zdokonaľovať , skúšať nové recepty a radiť sa.
monty469
@Marienka44 netuším, lebo kváskový som ešte nerobila, ale raz dôjde aj k tomu:-) Ale sú tu ľudia, ktorí ti určite budú vedieť odpovedať.A ďakujem:-)
remcula
Monty, ten bych si dala s tou škvarkovou pomazánkou :-D 5*
danda3
Podaril sa Ti parádne, už len zakusnúť.☺
monty469
@Mil á Katrinecka, ďakujem veľmi pekne, keď vyskúšaš daj vedieť, ako ti chlebík chutil :-)
chica114
Noo už som tento chlebík jedla a bol fakt suprový. Krásne si to nafotila. 5* ako vždy
monty469
@Chica114 (20.1.2017 19:29)

Veru zacala som s chlebikom z drozdia a chutil nam. No teraz peciem uz len kvaskovy ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia