Foto: elisticka
Dobošovú tortu majú radi všetcia v rodine a tak som zohnala recept od kamošky a upiekla som ju už druhy krát ..kedže bola vynikajúca Zobraziť celý popisDobošovú tortu majú radi všetcia v rodine a tak som zohnala recept od kamošky a upiekla som ju už druhy krát ..kedže bola vynikajúca tak sa chcem s nou podelit aj s vami....
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
700 g |
|
220 g |
|
80 g |
|
150 ml |
|
1.5 KL |
|
2 ks |
|
PLNKA: | |
600 ml |
|
8 PL |
|
1 ks |
|
250 g |
|
250 g |
|
potahovina MMf: | |
175 g |
|
600 g (teplansky) |
|
1 kl |
|
1 pl |
|
2 pl |
|
jedlá |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny na pečenie..do kastrólika dáme mlieko ,cukor a palmarín a zohrejeme a miešame až sa rozpustia ingrediencie a dáme vychladiť potom vylejeme do múky kde sme pridali vajíčka a sodu a vymiesime hladké cesto.potom si ho rozdelíme na 9 častí a vygúľame na papieri ktorý sme si vystrihli na aku veľkosť torty.
-
2
vygúľané cesto preložíme na plech aj s papierom, popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry asi tak na 8 minút (aj menej aby sa nevysušili) dokiaľ nemá peknú zlatistú farbu na 180stupňov
-
3
po uečení vyberieme len cesto s papierom a dalšie len šupneme na plech ...ide to tak rýchlejšie ako vymieňať aj plechy
-
4
upečené vychladnuté platy natrieme plnkou ktorú sme urobili :z mlieka ,BB pudingu ,cukru a vanilkového cukru uvaríme puding a po vychladnutí pridáme maslo a palmarín a vymixujeme hladkú plnku a postupne natriieme na pláty
-
5
potom boky zarovnáme pilkovým nožom lebo pláty sú ešte tvrdé
-
6
a zarovnané potrieme zvyšnou plnkou boky aj vrch a necháme do druhého dňa v chladničke stuhnúť
-
7
pripravíme si poťahovaciu hmtu tak že rozpustíme cukríky a ostatné suroviny okrem cukru v mikrovlnke na 2 minúty na 750 -tke a každých 15 sekúnd otvoríme a pomiešame až je hmota krásne rozpustená
-
8
potom ju vylejeme do preosiateho cukru a dobre vypracujeme aby bola hmota hladká a spracovaná ako plastelína a vvygúľame ju do kruhu
-
9
prenesieme na stuhnutú tortu a vyhladíme žehličkou a okraje odrežeme radielkom
-
10
na vrch potom prilepíme oblátku pastou na to určenú a zaťažíme na chvíľku a medzi tým si pripravíme pomocou šablonky ozdobu okolo obrázka a vodou prilepíme na tortu
-
11
hotovú tortu ešte prizdobíme písmenkami a môžeme ísť vinšovať:-))) po oslave pridám výkroj ak stihnem odfotiť:-))
-
12
s vnúčikom naraz oslavuje aj dcera okruhle narodky tak prikladám aj jej tortičku a kedže je celiatička samozrejme bezlepkovú:-)) tiež doložím výkroj ak stihnem blesknúť.-)))
-
13
a tu je sľúbený výrez z tortičky....dobrú chuť:-))
@tothka skus si nakrojit dieliky na oblatke ak ju mas tvrdu tak pilkovym nozikom no moja zmekla krasne tym lepidlom a dala sa krajat klasickym nozom:-))
@abend mysli pravdepodobne pravu madarsku "Dobosh Torte", ktora sa robi LEN z piskotoveho cesta /tiez je z 7-9 upecenych tenkych vrstiev/ a naplni sa cokoladovym maslovym kremom /nie ten moose cream ktorym sa plni dalsia madarska specialita kolacu "Rigo Jancsi"/;
Boky dobosky su obsypane posekanymi orieskami a cela vrchna platna sa poleje karamelom.
Aj ja som doteraz poznala iba tento recept - tvoj je vsak zaujimavy a urcite ho raz vyskusam.
= pridavam sa-Si sikovna a robis uzasnu pracu s pridavanim tvojich receptov pre celiatikov.
a je to nieco podobne ako som robila ja a tiez to nazvala dobosove rezy neviem preco ti tak vadi ze som ju ja tak nazvala ...toto tiez nerobila z piskotoveho cesta ...pridaj recept budem len rada a urobim aj tvoju verźiu ale ako ty hovoris ze kazdy si moze nazvat recepr ako chce tak toto je tiez moja vec ako som si ho nazvala.....,a nic nie je zavadzajuce....je milion receptov kazdy iny a ja si ho mozem nazvat aj laaaaaaaaaaaaaaaska a budes spokojna?
maju tu vsetko aj pismenka aj sablonky....