Dobošové rezy

uschi - fotkauschi, 29. decembra 2009
Dobošové rezy
Foto: uschi

Rada pečiem dobošky, je toho veľa a v pohode vydržia aj v mrazničke.

8
porcií
60 minút
príprava
6 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
750 g
300 g
3
100 g
1
1,5 dl
Krém:
1 l
3
2
100 g
375 g
200 g
150 g
50 g




Postup

  1. 1

    V mlieku rozmiešame celé vajíčka. Múku preosejeme s práškom do pečiva a práškovým cukrom, pridáme vajcia a kúsky masla a vypracujeme hladké cesto.

  2. 2

    Rozdelíme ho na 6 častí a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Pláty preložíme na pečiaci papier a pri 180 stupňoch pečieme z opačnej strany plechu asi 6 minút. Necháme ich vychladnúť a papier stiahneme.

  3. 3

    Z mlieka, zlatých klasov a vanilkových cukrov uvaríme puding. Čokoládu rozpustíme a pridáme do ešte teplého pudingu. Puding za stáleho miešania vychladíme. Maslo a práškový cukor vyšľaháme do peny a spojíme s vychladnutým pudingom.

  4. 4

    Krém rozdelíme na 5 častí a pláty naplníme. Čokoládu s cerou rozpustíme, vrch polejeme a odložíme do chladničky stuhnúť.

Diskusia k receptu

sovka62
Doteraz som poznala len dobošky z piškótového cesta. Ich pečenie bolo dosť náročné pláty bol tenučké a papier sa z nich zle odlepoval. Tak vyskúšam tieto tvoje a uvidím.
tilda
Výborný recept zajtra to aj vyskúšam . Vyzerá to dobré.
sovka62
Vo štvrtok som upiekla pláty a naplnila som ich. V piatok som orezala kraje, zvyšok som rozdelila na tri pásy a tie som poliala čokoládou. (Použila som ale inú polevu, šľahačku s čokoládou, aby som mla istotu, že mi poleva pri krájaní nepopraská). Dnes tu boli celý deň všetky naše dcéry s rodinami a doboška mala veeeľký úspech. Rezy boli prekrásne (prvý raz v živote môj zákusok vyzerá úplne ako od profesionála) a boli aj veľmi dobré. Také dobré, že cukrári by sa mali od Teba učiť, lebo tie čo sa predávajú sú oveľa horšie. Tak Ti veľmi pekne ďakujem za tento skvelý recept.
uschi
Ďakujem Sovka62, naozaj sa tieto dobošky nedajú s kupovanými porovnať a na množstvo, koľko sa z jednej dávky nakrája, myslím, že aj vyjdu lacnejšie. Pekávame ich už ani neviem odkedy a vždy sa podaria. Nedá sa tu čo pokaziť, sú skvelé.
Aj keď je pečenie mojou veľkou vášňou, určite sa mám ešte čo učiť od profesionálov. Boli aj také koláčiky, ktoré nakoniec papali naše pipky. Človek sa učí celý život.
anad
Piekla som ich v piatok,ale nemilo ma prekvapili pretože pláty zostali aj po naplnení suché a dosť tvrdé.Myslela som,že musia trochu odstáť ako medové,ale ani dnes to nie je ono.Možno som kdesi spravila chybu,ale ja budem piecť len klasické piškótové
vierena
Vyzerajú výborne, v sobotu máme rodinnú oslavu, tak ich vyskúšam.
orchidea
@Uschi - chcem ti poďakovať za skutočne výborný recept. Piekla som dobošové rezy podľa teba a vydarili sa bez problémov. Cesto bolo veľmi dobré, pláty sa dali ľahko vyvaľkať. Plnku som si podľa seba ešte dochutila pridaním viac čokolády a kakaom (my máme radi viac kakaové) a pridala som aj rum. Ďakujem za dobrý recept a odporúčam všetkým.
zdenkas
Tieto dobošky musím aj ja vyskúšať,len sovka62,akú čokoládu dávaš na tento koláčik?
katerin
Tak ten se ti povedl,klobouk dolu!Musim ho tez vyskouset,uz jsem ho nejedla strasne hodne let.Dik za recept!
zdenkas
Rezy môžem vrelo odporučiť,sú výborné a skoro aj zjedené.
helca103
vydarený zákusok, dobošky milujem a táto tvoja je ukážková, veru by som si dala. Ukladám do mojej kuchárskej knihy.
Domáca ja najlepšiaaaaaa
gabika601
robila som pred týždňom. Úžasné. Dostala som dokonca pochvalu od budúcej svokry (čo sa tak často nestáva :) ) Ďakujem za recept. Prepíšem si do svojho receptového zošita.
1x paula1
cukrar
ja som robil aj tortu bola výborná, len treba urobiť z dvojitej dávky
nikola166
robila som ich na Vianoce - podarili sa na jedničku :) pláty som si upiekla v predstihu ( asi 3 tyzdne pred vianocami )-vyzerali hrozne :D a boli tvrde :D uz som neverila, ze sa mi podaria ! no potom som ich naplnila krémom a zmäkli úúžasne ! .. ako páperie :) mňam .. dobošku už len podľa tvojho receptu :)
jankazj
ahojte,mam jednu otazocku,upiekla som uz jeden plat cesta ale po upeceni je dake tvrde,neviem ci to ma tak byt,nemal by byt makky?
jillian
Janka, zmakne a je vynikajuci! Uschi, chcem sa Ti podakovat za vynikajuci recept. Tieto dobosove rezy u nas zmiznu ihned. Krasny recept, dakujem!
kupecova
Odkedy som vyskusala prvykrat tento recept,uz inu dobosku ani nepeciem.Mile varechacky odporucam je proste,naj
kupecova
Odkedy som vyskusala prvykrat tento recept,uz inu dobosku ani nepeciem.Mile varechacky odporucam je proste,naj
majkahra
Tento recept je fantasticky, najskor som mala pochybnost ci to bude tak dobre, ale ked som skusila uz aspon dva roky iny nepeciem. Jednoducho treba vyskusat a naozaj je to jeden z najlepsich receptov. Hoci po tak dlhej dobe ale Uschi patri velka vdaka.
stasi
Aká je veľkosť plochy plechu, na ktorej sa pečú pláty?
janikbj
zienky mile, upiekla som dnes tieto platy a chcem ich plnit az v piatok. vie niekto poradit, ako ich najlepsie uskladnit? prikryt len utierkou, aby nahodou nesplesneli alebo zabalit poriadne? dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia