Divoké srdce so smotanou

janazjarku - fotkajanazjarku, 24. januára 2011

Pripraviť srdce a to nie len z diviaka, ale aj bravčoviny či hovädziny nie je žiadne tajomstvo :-) Ja som však medzi už uverejnenými Zobraziť celý popisPripraviť srdce a to nie len z diviaka, ale aj bravčoviny či hovädziny nie je žiadne tajomstvo :-) Ja som však medzi už uverejnenými receptami nenašla taký jednoduchý spôsob akým ho pripravujem už roky . Doporučujem vyskúšať s výsledkom budete určite spokojní :-)

4
porcie
20 minút
príprava
65 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
4 ks
5 ks
5 ks
1 KL
1 KL
3 ks
2 KL
0,5 l
2 KL
400 ml




Postup

  1. 1

    Dôkladne umyté srdce z diviaka , alebo hovädziny namočíme do vody s octom minimálne na 4 hodiny /ideálne cez noc pred prípravou/ . V prípade, že máme srdce bravčové nie je potrebné namáčať v octovej vode. Srdce vcelku vložíme do tlakového hrnca , zalejeme vodou a ochutíme bobkovým listom, novým korením, borievkou, čiernym mletým korením a soľou. V tlakovom hrnci varíme 45 minút. Po uvarení vyberieme na sitko a necháme vychladnúť.

    Divoké srdce so smotanou - obrázok 1
  2. 2

    Z uvareného srdca odstránime "nepoužiteľné" cievy a nakrájame na plátky.

    Divoké srdce so smotanou - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu (radšej viac ako menej) nakrájame na plátky a speníme na oleji. Pridáme mletú červenú papriku a pridáme nakrájané uvarené srdcia. Dochutíme čiernym mletým korením, soľou a podlejeme vývarom zo srdca . Srdcia dusíme cca 20 minút potom zprášime hladkou múkou a zahustíme kyslou smotanou. Takto pripravené srdce je mäkké a má lahodnú chuť. Prílohu vyberieme podľa vlastnej chuti :-) Takáto príprava je nenáročná na spracovanie a čas no výsledok je milo prekvapujúci. Dobrú chuť milovníkom sŕdc :-)

Diskusia k receptu

stefanm
...ešte som srdce nevaril ani nejedol (ale niekoľko som ich v mladosti "zlomil"). Ako to chutí?Ako pečeň??
tinca
@janazjarku super rcp, mamina kedysi veľa varila vnútornosti napr. aj pľúcka na kyslo, veľmi som to mala rada
janazjarku
@stefanm kdežéééé :-D srdce je predsa sval s pečienkou sa to nedá ani porovnať !! Chutí to normálne mäsovo :-D Je to ťažké vysvetlovať asi tak ako by som ti vysvetlovala ako chutí banán ak si ho ešte nejedol ..skús odporúčam hovädzí budeš ma chváliť .-)
janazjarku
@tinka teba by som zjavne pohostila a prestav si, že mám v mraziaku aj pľúcka z diviaka, lebo normálne v obchode sa už kúpiť nedajú. Máme radi pľúckovú, ktorú onehdá nebol problém kúpiť no únia vraj zakázala predaj /asi to únia ešte nejedla/ a tak som si poradila a zohnala z diviaka je s nimi papračka, ale tiež pľúcka najprv uvarím v kuchte a potom obrezávam a robím hustú smotanovú polievočku :-)
tonicka53
tak srdce som ešte nikdy v živote nejedla, skúsim pohľadať u mäsiara a ukuchtím. super recept. vďaka za neho.
altyn
@janazjarku hoc som mladý, aj ja som už jedol bravčové srdiečka na smotane a dokonca aj pľúcka. A veľmi mi to chutilo! Len už to nevidno nikde v obchodoch. A mama dávala do pľúcok aj na mäsovom mlynku pomleté, uvarené bravčové srdiečka.
janazjarku
Pľúcka už pravdepodobne zoženiete len u výrobcu mäsa /po známosti/ :-) ale srdcia nie problém kúpiť chladené v Tescu , Kauflande, alebo v súkromnej mäsiarni.
marianne69
....moja mama takto pripravuje srdce,ale borievky nedava,tiez ho v tlakaci robila,je to vyborne...veruze davno sme srdce nemali,ale tlakac som odfarila,novy musim kupit:-)tak potom...dobrucke bude...
evanaaa
Práve nedávno som nad nimi stála v Kauflande a rozmýšľala, či kúpiť. Párkrát som robila, niekedy spolu s plúckami, tie hádam dostať v malých mäsiarstvach. Máme to radi, s knedlou raz za čas to ujde.
enerrgizer
asi by som mal ísť uloviť diviaka...výborne to vyzerá a určite aj chutí...
evilauri
Mnam mnam, my kupujeme v obchode male kuracie srdiecka a dusime na cibulke, ale na smotane, to ma teda nenapadlo, takze podho do obchodu pre smotanu, hned teraz! Vdaka za tento receptik, uz tecu slinky :-)))
tatranka
@janazjarku ,tá vôňa tohoto ohromného jedla sa dostala až k nám pod V.Tatry.Mám rada všetky upravované vnútornosti okrem ladviniek.A keď sa k ním dostanem,pripravujem ich väčšinou na smotane.Pečienku nie.Tiež zvyknem z vnútornosti robievať rizoto.No tvoj recept je ohromný a nemá chybu.Mňamky...
katkaszaboova
Patrím k tým, čo ešte srdce nikdy nejedli, no naposledy sme dostali srnčie mäso aj s vnútornosťami, srdiečko som si odložila, pre prípad, že nájdem nejaký vhodný recept na jeho prípravu. A je tu, tak ho podľa tvojho receptu pripravím. Pľúcka som vtedy podarovala, lebo si neviem predstaviť že by sme ich zjedli... no možno je to tak ako s tým srdcom, kým to človek neochutná, nevie o čo prichádza :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia