Slivkové koláče
Slivkové koláče

Koláčiky s mirabelkami a chrumkavou posýpkou

Katarína a Dušan Kováčovci
majitelia reštaurácie Lokál Bistro v Dudinciach, 31. júla 2020
Koláčiky s mirabelkami a chrumkavou posýpkou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
40 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
1 kocka
180 ml
50 g
50 g
štipka
1 ks
Plnka:
1 kg
130 g
100 g
100 g mleté
130 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Rozmrvené droždie rozmiešame v teplom mlieku a necháme vzísť kvások. V mise zmiešame múku, soľ, cukor, pridáme kvások, rozpustené vlažné maslo a vajce. Vymiešame tuhé cesto, tak aby sa nelepilo. Cesto poprášime múkou, prekryjeme utierkou a necháme kysnúť približne pol hodiny.

  2. 2

    Nakysnuté cesto opäť jemne premiesime a vyvaľkáme na hrubší plát. Pomocou formy vykrojíme väčšie kusy, asi také ako na moravské koláče, a necháme ich ešte 15 minút podkysnúť. Mirabelky umyjeme a vykôstkujeme, môžeme poprekrajovať na polovice. Poukladáme ich na cesto trochu ďalej od okrajov.

  3. 3

    Posýpku pripravíme z chladného masla pokrájaného na menšie kúsky, ktoré zmiešame s múkou, orechmi, cukrom a so škoricou. Prstami vytvoríme mrveničku, ktorou koláčiky posypeme. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 180 °C, klasickú na 200 °C a pečieme ich približne 40 minút.

Diskusia k receptu

atina1947
Kostka drozdi se dava na 500g mouky, s tim mnozstvim mouky si to neumim predstavit.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia