Slivkové koláče

Koláčiky s mirabelkami a chrumkavou posýpkou

Autor receptu: redakcia

40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Rozmrvené droždie rozmiešame v teplom mlieku a necháme vzísť kvások. V mise zmiešame múku, soľ, cukor, pridáme kvások, rozpustené vlažné maslo a vajce. Vymiešame tuhé cesto, tak aby sa nelepilo. Cesto poprášime múkou, prekryjeme utierkou a necháme kysnúť približne pol hodiny.
  2. Nakysnuté cesto opäť jemne premiesime a vyvaľkáme na hrubší plát. Pomocou formy vykrojíme väčšie kusy, asi také ako na moravské koláče, a necháme ich ešte 15 minút podkysnúť. Mirabelky umyjeme a vykôstkujeme, môžeme poprekrajovať na polovice. Poukladáme ich na cesto trochu ďalej od okrajov.
  3. Posýpku pripravíme z chladného masla pokrájaného na menšie kúsky, ktoré zmiešame s múkou, orechmi, cukrom a so škoricou. Prstami vytvoríme mrveničku, ktorou koláčiky posypeme. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 180 °C, klasickú na 200 °C a pečieme ich približne 40 minút.